Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2023 | Voorlopig laatste duel tussen Van Aert en Van der Poel Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2023 | Voorlopig laatste duel tussen Van Aert en Van der Poel

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2023 | Voorlopig laatste duel tussen Van Aert en Van der Poel

Nog één keer treffen ze elkaar voor de komende twee weken: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. En niet zomaar in een cross, daar De Kuil in Zonhoven het decor zal zijn van de voorlopig laatste ontmoeting van de twee grootmachten. In de Leiderstrui zet het een en ander uiteen!

Zonhoven is één van de klassiekers op de veldritkalender, waarbij met name de spectaculaire duik in De Kuil iconische beelden oplevert. Daar gaan we dit jaar meer van zien, doordat het parcours aanzienlijk is veranderd en de renners nu drie keer letterlijk in het zand happen op die plek.

Wat zeker is, is dat we bij de mannen een nieuwe winnaar gaan zien. Toon Aerts won de laatste twee edities in Belgisch Limburg, maar zal door zijn schorsing dit seizoen jammer genoeg niet participeren. Zodoende komen de mannen die de vier edities ervoor wisten te winnen in beeld, te weten Van Aert en Van der Poel.

Praktische informatie Wereldbeker Zonhoven 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Zonhoven

2021/2022 Toon Aerts / Denise Betsema
2020/2021 Afgelast
2019/2020 Toon Aerts / Annemarie Worst
2018/2019 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017/2018 Mathieu van der Poel / Maud Kaptheijns
2016/2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2015/2016 Wout van Aert / Sanne Cant
2014/2015 Kevin Pauwels / Sanne Cant
2013/2014 Sven Nys / Sanne Cant
2012/2013 Sven Nys / Sanne van Paassen

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Zonhoven 2023

Het parcours van de Wereldbeker in Zonhoven is aan flink wat veranderingen onderworpen. Belangrijkste verandering: we gaan een stuk meer van de Kuil van Zonhoven zien. Drie keer denderden de renners er doorheen, al is één keer daarvan over een schuine kant en draaien de coureurs een andere keer halfweg af. Door deze veranderingen is het totale parcours wat gecentraliseerd en hebben we een minder lange strook door de graslanden, wat het totale spektakel ietwat meer aan moet wakkeren.

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2023 | Voorlopig laatste duel tussen Van Aert en Van der Poel

Weer
Op het moment wordt er zondag regen verwacht in Zonhoven, bij een temperatuur van tien graden Celsius en een vrij krachtige zuiderwind. Dit betekent dat de renners op de finishstrook de wind in de rug hebben, wat het totale tempo de lucht in zal gooien.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Zonhoven 2023

Een Wereldbekercross, dus we zien alle jonge Nederlandse talenten aan de start. Dat betekent dat we zowel met Puck Pieterse, Fem van Empel als Shirin van Anrooij te maken hebben, waarbij die eerste en derde de laatste weken het meeste indruk hebben gemaakt. Pieterse koos haar wedstrijden zorgvuldig uit, maar leverde altijd.

Hetzelfde geldt voor Van Anrooij, die won in klassiekers als Gavere en Koksijde en zichzelf daarmee aan het twijfelen bracht richting de kampioenschappen. Ook Van Empel liet als kersvers Jumbo-Visma-renster het beste van zichzelf zien in Baal, maar stootte in Koksijde haar knie en twijfelde na afloop zelfs over deelname aan de veldrit in Zonhoven.

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2023 | Voorlopig laatste duel tussen Van Aert en Van der Poel

Mogelijk dat die knieblessure van Van Empel kansen opent voor de andere dames, waarbij we als eerste aan Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado denken. Beiden zijn bezig aan een degelijk seizoen en stonden al meermaals op de verschillende plaatsen op het podium.

Marianne Vos lijkt net iets tekort te komen in de strijd om de overwinningen, terwijl Kata Blanka Vas haar shine van vorig seizoen ook wat kwijt lijkt. Verder mogen we Silvia Persico, Aniek van Alphen, Sanne Cant en Annemarie Worst niet uitvlakken als het gaat om de top vijf.

Favorieten mannen Wereldbeker Zonhoven 2023

Bij de mannen is het tijd voor een nieuw duel, en voorlopig de laatste, tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Op basis van de strijd in Koksijde mogen we Van Aert toch wel een treetje hoger zetten dan zijn Nederlandse evenknie, die ietwat op de sukkel leek met zijn rug. Voorlopig start hij wel gewoon in Zonhoven, maar de rug lijkt voorlopig het belangrijkste aandachtspunt.

Voorbeschouwing Wereldbeker Zonhoven 2023 | Voorlopig laatste duel tussen Van Aert en Van der Poel

Achter de grote mannen van Jumbo-Visma en Alpecin-Deceuninck zijn er eigenlijk vier mannen die elkaar redelijk goed in de greep houden. De ene keer is Laurens Sweeck beter, dan weer Lars van der Haar. En datzelfde geldt voor Michael Vanthourenhout, die namens Pauwels Sauzen-Bingoal een prima jaar afwerkt.

Verder mogen Nederlanders Joris Nieuwenhuis en Corné van Kessel normaliter met de Belgen Toon Vandebosch, Jens Adams, Gerben Kuypers, Niels Vandeputte en Quinten Hermans en outsiders Felipe Orts (Spanje) en Kevin Kuhn (Zwitserland) strijden voor een mooie plek in de top tien.

TV Wereldbeker Zonhoven 2023

De Wereldbekerveldrit in Zonhoven, waar zowel Van der Poel als Van Aert zijn opwachting maakt, is zondagmiddag vanaf 13.30 uur te volgen. Eurosport biedt zoals elke cross in dit klasssement uitkomst en zal de gehele middag livebeelden verzorgden, terwijl de Belgen ook nog terecht kunnen bij Telenet Play Sports of Proximus.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws