Drukbezette Lefevere had soms weinig zin in Amazon-docu over zijn ploeg: 'Enkel 's nachts filmden ze niet' Wielrennen
Wielrennen

Drukbezette Lefevere had soms weinig zin in Amazon-docu over zijn ploeg: 'Enkel 's nachts filmden ze niet'

Drukbezette Lefevere had soms weinig zin in Amazon-docu over zijn ploeg: 'Enkel 's nachts filmden ze niet'

De rol van ploegbaas Patrick Lefevere bij Soudal-Quick Step behoeft geen verdere uitleg. De Belg speelt immers al jaren een prominente rol binnen de grootste ploeg die België rijk is. Of zoals Lefevere het zelf tijdens de teampresentatie, waar In de Leiderstrui ook bij aanwezig was, duidelijk verwoordde: 's werelds beste ploeg. De ex-prof is al bijzonder druk bezig met 2023 en heeft er naar eigen zeggen dan ook enorm veel zin in.

6 januari 2023 gaat niet alleen de boeken in als de dag waarop een geslaagde teampresentatie van de ploeg (waarvoor onder andere Fabio Jakobsen, Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen met alle liefde en plezier de stenen uit de straat rijden) plaatsvond. Het is ook, misschien niet toevallig, de dag dat Lefevere 68 kaarsjes mocht uitblazen. In het Proximus Theater, de beeldschone toneelzaal in Plopsaland De Panne, wordt de teambaas op het podium geroepen. Het liedje 'In Da Club' van 50 Cent wordt daarbij afgespeeld, al had 'Forever Young' van Alphaville toepasselijker geweest. 'Het liefst zou ik voor altijd veertig zijn gebleven. Dat is de allermooiste leeftijd voor een man', aldus de leider van The Wolfpack.

Lefevere gaat in 2023 een nog drukker jaar dan normaal tegemoet

Op de vraag waarom de formatie er precies voor gekozen heeft om de voorstellingsdag van Soudal-Quick Step in een pretpark te organiseren, heeft Lefevere een pasklaar antwoord. 'Het is de Soudal-Quick Step Family Day en wij zijn als ploeg ook een echte familie. Bovendien kunnen we jonge wielerfans, die vandaag in het pretpark zijn, hun helden laten ontmoeten.'

Lefevere doet over zijn plannen en ambities het nodige uit de doeken tegenover de pers, sponsors, vrienden, familie en andere aanwezigen. Ondanks dat hij weer een jaartje ouder is geworden, heeft hij het er in 2023 nog drukker mee dan in andere jaren. Dat vindt hij zelf echter geen probleem. 'Een wijs man zei ooit tegen mij: je kan nog genoeg slapen wanneer je dood bent', is de winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne in 1978 duidelijk. Per 1 januari 2023 valt de voormalige opleidingsploeg Team Elebate p/b Home Solution Soenens, in de volksmond ook wel Home Solution genoemd, namelijk ook volledig onder het 'bewind' van manager Lefevere: Soudal Quick-Step Devo Team is dientengevolge de nieuwe naam.

Een opleidingsploeg voor profwielrenners in spe is niet het enige wat er dit jaar bijkomt op het bord van Lefevere. Soudal en Quick Step hebben zich namelijk aangesloten bij de damesploeg AG Insurance - NXTG. Die ploeg gaat per 1 januari door het leven als AG Insurance - Soudal Quick Step en kent Servais Knaven als één van de ploegleiders. Dit betekent dat er in plaats van één maar liefst drie ploegen gemanaged moeten worden. 'Dat is wel echt veel', is Lefevere realistisch. 'Want als je ergens aan begint, moet je het ook goed doen. Bij de elite mannen hebben we de beste fietsen, de beste kleding en de beste auto's. Dit hebben we ook voor de damesploeg moeten realiseren. Nu is het aan hen om goede resultaten te rijden.'

'Ik kijk niet graag terug op overwinningen, omdat ik altijd al met de volgende bezig ben', aldus Lefevere

Vragen die betrekking hebben op het kiezen van één bepaald moment uit een heel kalenderjaar zijn niet de favoriete vragen van Lefevere. Hij heeft er dus ook niet veel zin in om in die zin terug te blikken op 2022. 'Ik kijk niet graag terug op overwinningen, omdat ik altijd al met de volgende bezig ben. Je moet niet te veel over het verleden nadenken, maar juist focussen op wat er komen gaat.'

Gedurende de teampresentatie wordt ook bekendgemaakt dat er op zeer korte termijn een Amazon-documentaire aan zit te komen. Centraal in die documentaire staat het reilen en zeilen bij Quick Step-Alpha Vinyl in 2022, waarmee er een interessant kijkje achter de schermen van de ploeg wordt geboden. Om deze documentaire te verwezenlijken, is de ploeg gedurende het hele jaar op alle denkbare momenten gefilmd. Daar werd Lefevere niet altijd even gelukkig van.

De teammanager legt uit: 'Het is niet altijd fijn om continu door camera's omringd te zijn. Het enige moment waarop de camera niet draaide, was wanneer onze renners sliepen. Zo'n documentaire vraagt dus wel wat van de renners en staf', is hij stellig. 'Maar uiteindelijk levert het een schitterend resultaat op met een unieke inkijk, die iedereen aan zijn kinderen of kleinkinderen kan laten zien', brengt hij nuance aan in zijn voorgaande uitspraken.

Youri van den Berg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws