Interview | Alexander Kristoff en Rasmus Tiller lichten hun ambities voor Tour de France nader toe Wielrennen
Wielrennen

Interview | Alexander Kristoff en Rasmus Tiller lichten hun ambities voor Tour de France nader toe

Interview | Alexander Kristoff en Rasmus Tiller lichten hun ambities voor Tour de France nader toe

De Noorse ProTour-formatie Uno-X Pro Cycling Team is één van die wielerploegen die bij menig wielerfan en -volger bewust of onbewust een streepje voor heeft. Dat komt doorgaans ofwel door het feit dat de brigade regelmatig ploegen van het hoogste niveau het leven zuur weet te maken, ofwel door het feit dat de ploeg er met louter Scandinavische renners in de gelederen een symbolische en bovenal mooie filosofie op nahoudt. In de Leiderstrui sprak tijdens de Baloise Belgium Tour met Alexander Kristoff en Rasmus Tiller, twee speerpunten in de Tour de France-selectie van Uno-X.

Wat er in de drieweekse rittenkoers ook gaat gebeuren, 1 juli 2023 zal voor Uno-X sowieso de geschiedenisboeken ingaan als een bijzonder memorabele dag. Het is dan namelijk voor het eerst dat de ploeg meedoet aan de Tour de France, die van start gaat in het Baskenland. 'De tickets zijn geboekt. We zullen 27 juni aankomen in Bilbao, na een intens weekend met de nationale kampioenschappen', liet het team dat hoofdzakelijk gesponsord wordt door een tankstationketen eind mei al weten in een communiqué. Dinsdag maakte Uno-X de ploeg voor de Tour de France bekend, met Kristoff, Tiller en Tobias Halland Johanessen als speerpunten. Verder doen Jonas Gregaard, Torstein Træen, Jonas Abrahamsen, Anthon Charmig en Søren Wærenskjold de Tour namens de formatie uit Scandinavië.

Kristoff focust zich louter op ritzege in Tour de France en hoopt net als in 2022 met goede vorm richting WK te trekken

In datzelfde persbericht liet algemeen directeur Jens Haugland optekenen dat Kristoff, viervoudig ritwinnaar in 'La Grande Boucle', in het grootste wielerevenement ter wereld de de meest vooruitgeschoven pion zal zijn. 'Hij is onze aanvoerder, de koning van Stavanger', klonk het stellig. In gesprek met deze website kijkt de meervoudig winnaar van een wielermonument vooreerst terug op de openingsmaanden en het klassieke voorjaar van 2023, waarin hij één keer wist te winnen (de ouverture in de Ronde van de Algarve). 'Eerlijk gezegd had ik gehoopt op iets betere resultaten. Maar ik word natuurlijk ook een dagje ouder, dus wordt het steeds moeilijker voor me', stelt de vriendelijke beer met een glimlach.

'Kijk, ik ben ook niet per se ontevreden met mijn voorjaar', brengt de nummer vier van Omloop Het Nieuwsblad enige nuance aan in zijn gedane uitspraak. 'Anderzijds blijf je uiteraard ook regelmatig hopen dat je weer net zo goed wordt als voorheen. Laat ik zeggen dat ik redelijk tevreden ben', aldus Kristoff, die in mei zijn tweede zege van het seizoen boekte in de Ronde van Noorwegen en de Baloise Belgium Tour uiteindelijk afsloot met drie topvijfnoteringen.

Interview | Alexander Kristoff en Rasmus Tiller lichten hun ambities voor Tour de France nader toe
Kristoff in actie op de Vlaamse kasseien

Kristoff is, ondanks dat hij als sprinter zijnde een heuvel goed verteert, de afgelopen jaren niet meer het type renner geweest dat zich in de Tour de France mengt in de strijd om de groene trui. Dat zal in 2023 niet anders zijn, daar hij aangeeft dat een etappezege de hoogste prioriteit geniet. 'En hopelijk kan ik net als vorig jaar met een goede vorm uit de Tour komen. Het parcours van het WK wielrennen in Glasgow ligt me goed, dus hopelijk gebeurt dat nog een keer', doelt hij op zijn zesde plaats in het door Remco Evenepoel gewonnen wereldkampioenschap in Wollongong.

Tiller niet helemaal tevreden met voorjaar, maar hoopt recent opgedane vorm door te trekken naar Tour de France

Uno-X trekt al bij al dus met een goede formatie naar Bilbao. Het is immers dus duidelijk dat sterkhouders (in wording) als Wærenskjold (winnaar van de tijdrit in België) en Halland Johannessen ook naar Spanje afreizen. Ook Noors kampioen Tiller geeft acte de présence in de drieweekse race. De 26-jarige coureur maakte eveneens tijd vrij voor een praatje met In de Leiderstrui. Ook de man uit Trondheim kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn voorjaar. 'Er waren veel ups en downs. Maar de laatste anderhalve maand voel ik me weer goed', refereert hij indirect aan zijn winst in Dwars door het Hageland.

'Hopelijk kan ik die opgedane vorm door trekken richting de aankomende wedstrijden', stelt Tiller, die bovendien aangeeft dat de Hageland-overwinning zijn zelfvertrouwen een flinke boost heeft gegeven. 'Het was fijn om weer eens te winnen. Mijn laatste overwinning daarvoor was het nationaal kampioenschap (van 26 juni 2022, red.).' Mocht Tiller inderdaad naar de koers doorheen Frankrijk (en Spanje) gaan, verwacht hij dat zijn functieomschrijving 'rittenkaper van dienst' gaat zijn. 'En misschien hier en daar een dienende rol in de sprintetappes.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws