Interview | Ewan treurt niet om mindere Tourvoorbereiding: 'Zet me snel over teleurstellingen heen' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Ewan treurt niet om mindere Tourvoorbereiding: 'Zet me snel over teleurstellingen heen'

Interview | Ewan treurt niet om mindere Tourvoorbereiding: 'Zet me snel over teleurstellingen heen'

Caleb Ewan wist in de Baloise Belgium Tour geen potten te breken. De 28-jarige Aussie van Lotto-Dstny kwam in de ouverture niet verder dan een zeventiende plaats, waarna hij in rit twee ten val kwam en zich niet in de debatten kon mengen. De pocketsprinter ging nog wel van start in de derde etappe, maar kwam niet echt meer in het stuk voor. In de Leiderstrui wist voorafgaand aan de Belgische rittenkoers een woordje te spreken met de man uit Sydney!

Voorafgaand aan de vijfdaagse wedstrijd doorheen België kon Ewan, die in zijn carrière al vijf keer een Touretappe wist te winnen, ook al niet spreken van een geslaagd voorjaar. De Australiër wist in zijn thuisland weliswaar de Schwalbe Classic (een criterium) te winnen, maar daarna volgde hoofdzakelijk een opeenstapeling van ereplaatsen. Zo wist hij in de Tour Down Under, de UAE Tour, de Ronde van Hongarije én het klassieke voorjaar niet raak te schieten. Pas op 27 mei kon hij voor het eerst dit kalenderjaar in een 'officiële' wedstrijd zijn handen in de lucht steken: Ewan zegevierde in de Van Merksteijn Fences Classic, waarop wederom een aaneenschakeling van ereplaatsen volgde.

De voorbereiding op de Tour de France verliep voor Ewan dus stukken minder dan in andere jaren, waarin het aantal overwinningen soms niet op één hand te tellen was. Toch boezemt het de man uit Oceanië allemaal relatief weinig 'angst' in. 'Ik kijk best wel positief terug op dit kalenderjaar, maar het is uiteraard wel teleurstellend als je heel vaak nét niet wint. Iedere keer dat ik niet win, is er natuurlijk eentje te veel. Ik ben echter tevreden met mijn vorm, dus ik trek met vertrouwen naar de volgende koersen.'

Ewan richt zich in Tour de France (net als Jakobsen) in principe niet op groene trui

Verschillende veelwinnaars van het kaliber Ewan zouden waarschijnlijk lichtelijk in paniek raken wanneer zij naar 'La Grande Boucle' afreizen met relatief weinig triomfen op zak. De tweevoudig runner-up in Milaan-Sanremo zet zich echter bijzonder snel over teleurstellingen heen, zo geeft hij aan tegenover deze website. 'Als het niet lukt, ben ik al snel met mijn gedachten bij een volgende kans. Daar heb ik dus weinig moeite mee. En al helemaal niet wanneer ik goed in m'n vel zit, net als nu.'

Naar eigen zeggen kan 'The Pocket Rocket' niet wachten om op 1 juli te beginnen aan het grootste wielerevenement ter wereld. 'Ik heb er enorm veel zin in en hopelijk kan ik een ritzege meepakken.' Of de groene trui dan nog een specifiek doel is van hem? 'Nee, voorlopig niet. In eerste instantie richt ik me op presteren in bepaalde etappes, al zou dat tijdens de ronde nog kunnen veranderen', staat hij er exact hetzelfde in als collega-topsprinter Fabio Jakobsen, die twee ritten wist te winnen in de Belgische race.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws