Interview | Pogacar stelt ploegmaats ook voor Vlaanderen gerust: 'Je merkt niets van zenuwen bij hem' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Pogacar stelt ploegmaats ook voor Vlaanderen gerust: 'Je merkt niets van zenuwen bij hem'

Interview | Pogacar stelt ploegmaats ook voor Vlaanderen gerust: 'Je merkt niets van zenuwen bij hem'

Sjoerd Bax leeft zijn droom, zoveel moge duidelijk zijn. De Nederlander werd deze winter fulltime prof namens UAE-Team Emirates en staat na enkele maanden hard fietsen zomaar met topfavoriet Tadej Pogacar aan de start van de Ronde van Vlaanderen. In de Leiderstrui vroeg hem naar de geheimen van de Sloveen voor dit werk.

Pogacar heeft een groot doel gemaakt van de Ronde van Vlaanderen, maar volgens Bax is dat niet aan de tweevoudig winnaar van de Tour de France te merken. '‘Voor elke koers is die gewoon enthousiast, hij ziet het nog een beetje als junior. Elke wedstrijd is voor hem een kans om te winnen en leuk te racen, hij vindt hem ook gewoon leuk om aanvallend te koersen', aldus Bax, die dit seizoen in de Ruta del Sol en E3 Saxo Classic ook al aan de zijde van Pogacar koerste.

‘Vlaanderen is voor hem een soort speeltuin', vertelt Bax met een grote glimlach. 'Je merkt aan hem niets van zenuwen. Dat is voor mij bijvoorbeeld wel lekker, want je bent al zenuwachtig genoeg voor zo’n wedstrijd. Als er dan nog iemand heel gestrest gaat doen, dan is dat misschien wat te veel. Hij ziet elke wedstrijd gewoon hetzelfde, omdat het gewoon leuk is voor hem. En hij wil elke koers een keer winnen', doelt Bax op de grote wedstrijden die komen.

Interview | Pogacar stelt ploegmaats ook voor Vlaanderen gerust: 'Je merkt niets van zenuwen bij hem'

Bax verklaart niveauverschil tussen grote namen en de rest

De 27-jarige Nederlander heeft ook respect voor de rivalen van Pogacar, Mathieu van der Poel en Wout van Aert. '‘Hoe ze het in Milaan-Sanremo deden, dat is hartstikke knap. Hoe goed die eerste vier zijn… ze steken er toch nog wel echt een stukje bovenuit. Dat komt denk ik gewoon door talent. Ze kunnen meer trainen omdat ze zoveel talent hebben, en ook daar ga je dan weer harder van fietsen. Als ze dan ook nog professioneel begeleid worden, maakt ze dat gewoon beter', analyseert Bax.

‘Dat ze het overal kunnen, is volgens mij iets van de laatste jaren', verklaart Bax de dadendrang van zijn kopman. 'Dat zag je ook toen Alaphilippe in Vlaanderen ging rijden, dat renners erachter kwamen dat ze heel ver kunnen komen als ze simpelweg sterk zijn.’

Bax zal in de Ronde van Vlaanderen de man van de eerste uren worden. 'De aanwezigheid van Tadej zorgt naar mijn idee wel wat voor wat extra druk, omdat we toch wat sneller zullen moeten controleren en verantwoordelijkheid nemen. Ik ben nu meer de man voor het begin van de koers', aldus de spontane renner, die zichzelf nog wel eens in zijn arm moet knijpen. ‘Ik had twee jaar geleden niet durven dromen of denken dat ik in Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zou starten, zo realistisch ben ik wel.’

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws