Interview | Van Lerberghe ziet maat Jakobsen Merlier aftroeven: 'Hadden er op voorhand over gesproken' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Van Lerberghe ziet maat Jakobsen Merlier aftroeven: 'Hadden er op voorhand over gesproken'

Interview | Van Lerberghe ziet maat Jakobsen Merlier aftroeven: 'Hadden er op voorhand over gesproken'

Op het EK in München was Bert Van Lerberghe voor een dag geen ploegmaat van Fabio Jakobsen, maar moest hij de lead-out verzorgen voor Tim Merlier. De 29-jarige West-Vlaming zette zijn gelegenheidskopman af op tweehonderd meter van de meet, maar zag Jakobsen er nog over komen. Onze man ter plaatse zocht Van Lerberghe op voor een reactie.

'Met de ploeg hebben we de perfecte koers gereden. We zaten heel de tijd met de volledige ploeg attent vooraan, zodat we uit de miserie bleven. Eddie (Edward Theuns, red.) ging iets te vroeg aan, denk ik. Maar als hij een seconde later was gegaan, zaten we misschien vast. Dus op zich was dat eigenlijk nog goed. Het is beter om te vroeg te komen dan niet te komen', zo vertelt hij met een flinke knipoog aan In de Leiderstrui.

Toen Theuns' werk erop zat, was het de beurt aan Van Lerberghe. 'Op vijfhonderd meter van de meet vroeg Edward de overname. Ik heb geprobeerd er nog even achter te blijven, en dan rustig de lead-out beginnen, om het zo lang mogelijk te trekken. Het was namelijk wind op de kop', zo doet hij zijn verhaal.

Van Lerberghe: 'Merlier en Jakobsen zijn in mijn ogen even snel'

Op tweehonderd meter van de meet kwam Merlier er dan uit. 'We hadden er op voorhand nog over gesproken. Als Tim in het wiel zou zitten van Fabio, of omgekeerd, dan was de kans groot dat diegene die in het wiel van de andere zat zou winnen. Op zo'n finish als vandaag wisten we dat als Fabio in het wiel van Tim zou zitten, dat de kans bestond dat hij erover zou komen.' De conclusie is dan dat de Belg een perfecte wedstrijd gereden, maar op waarde geklopt zijn? 'Goh, in mijn ogen zijn beiden even snel, de twee snelste sprinters ter wereld zelfs.'

Dat de 'nederlaag' te wijten is aan een gebrek aan automatisme, ontkent Van Lerberghe. 'Voor hetzelfde geld winnen we vandaag, en dan zit iedereen te zeggen dat we perfect gereden hebben. Toen ik Tim zag gaan op tweehonderd meter van de meet en zag dat Jakobsen erachter zat, wist ik dat het moeilijk zou worden. Maar Tim rijdt volgens mij wel gewoon een heel sterke sprint.'

Interview door: Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws