Ion Izagirre soleert naar zege in GP Miguel Indurain, Higuita en Skjelmose vervolledigen podium Wielrennen
Wielrennen

Ion Izagirre soleert naar zege in GP Miguel Indurain, Higuita en Skjelmose vervolledigen podium

Ion Izagirre soleert naar zege in GP Miguel Indurain, Higuita en Skjelmose vervolledigen podium

Ion Izagirre heeft de 32e editie van de GP Miguel Indurain op zijn naam geschreven. De 34-jarige Spanjaard van Cofidis wist op het laatste klimmetje van de dag Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) te lossen en daardoor naar de overwinning te soleren. Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) werd derde. Het is de tweede overwinning van Izagirre in deze Spaanse eendagswedstrijd, daar hij ook de editie van 2016 al op zijn palmares mocht bijschrijven.

Terwijl de flandriens de laatste voorbereidingen treffen richting de Ronde van Vlaanderen, werd er in Spanje met de GP Miguel Indurain stevig gekoerst. De 203 kilometer lange tocht, die Estella zowel als start- en finishplaats kende, telde 3.445 hoogtemeters. Het was daarmee een echte koers voor de mannen met klimmersbenen. Onder andere Esteban Chaves, Jai Hindley, Richard Carapaz en Davide Formolo behoorden tot de favorieten.

Vierkoppige kopgroep wordt al snel ingerekend door peloton

De wedstrijd kende een traditioneel verloop. Vier vroege vluchters kregen een vrijgeleide van het peloton: (Xavier Cañellas, Matyas Kopecky, Alessandro Fancellu en Mikel Bizkarra), dat de voorsprong liet oplopen tot maximaal vier minuten. Met nog 72 kilometer te gaan, op de Alto Guirguillano (2,8 kilometer a 5,9%), viel de kopgroep uiteen. Fancellu moest er als eerste af en niet lang daarna ging het ook voor Kopecky te snel. Ook het overgebleven aanvalsduo Cañellas-Bizkarra was geen lang leven beschoren.

Cañellas en Bizkarra vochten tegen de bierkaai. Op meer dan vijftig kilometer van de finish zat het er dan ook al op voor de dappere vluchters. Er ontstond een nieuwe koerssituatie, die werd gekenschetst door verschillende aanvallen die al snel in de kiem werden gesmoord. Op dertig kilometer van de meet nam Movistar, in dienst van Aranburu en Guerreiro, de controle over in het peloton. De Spaanse brigade legde een bizar hoog tempo op, met als gevolg dat verscheidene renners het pak moesten laten gaan.

Izagirre toont zich de beste puncheur in vermakelijke slotfase

Niet lang na de overname van Movistar was het kopman Guerreiro die demarreerde. De 28-jarige Portugees kreeg enkel rot in het vak Luis Leon Sanchez (Astana Qazaqstan Team) met zich mee. Het duo fietste in een mum van tijd een mooie voorsprong bijeen. Met nog zeventien kilometer te gaan bedroeg de voorsprong zo'n twintig seconden. Toch werd ook deze aanval weer ingerekend door een aanstormend peloton, dit keer onder leiding van EF Education-EasyPost (met kopmannen Chaves en Carapaz).

Er werd wederom slag om stoot gedemarreerd, onder meer door Felix Gall (AG2R Citroën Team). Het waren Higuita en Izagirre die met zijn tweeën op het juiste moment aangingen, op zo'n vier kilometer van de finish. Op het laatste muurtje van de dag, de Alto Ibarra (700 meter a 10,9%) kon Higuita zijn Spaanse mede-koploper niet bijhouden. Izagirre toonde zich vervolgens een bijzonder goede daler en soleerde uiteindelijk naar de overwinning. Higuita moest genoegen nemen met de tweede plaats. In de achtergrond was het Mattias Skjelmose die naar de derde plaats fietste.

Uitslag GP Miguel Indurain mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws