IJzersterke Kaden Groves verslaat Maxim Van Gils in Volta Limburg Classic, Pascal Eenkhoorn derde Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Kaden Groves verslaat Maxim Van Gils in Volta Limburg Classic, Pascal Eenkhoorn derde

IJzersterke Kaden Groves verslaat Maxim Van Gils in Volta Limburg Classic, Pascal Eenkhoorn derde

Kaden Groves mag zich de winnaar van de Volta Limburg Classic 2023 noemen. Na een spannende koers was de renner van Alpecin-Deceuninck Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) te snel af in een sprint-à-deux. De 48e editie van de Nederlandse wielerklassieker, die voorheen bekendstond als Hel van het Mergelland, werd gekarakteriseerd door hevige regenval, wat resulteerde in extra zware koersomstandigheden.

Terwijl alle aandacht dit weekend naar de Ronde van Vlaanderen gaat, stond in de Nederlandse provincie Limburg de Volta Limburg Classic (de koers die in de volksmond ook wel 'het kleine broertje van de Amstel Gold Race' genoemd wordt) op het programma. De eendagswedstrijd die in 2022 gewonnen werd door Arnaud De Lie, was 193 kilometer lang en telde maar liefst 26 hellingen. De Camerig (4,1 km a 4,7%) was een iets langere inspanning, maar de rest van de klimmetjes was voer voor de puncheurs.

Na nog geen tien kilometer was de vroege vlucht al gevormd: Tim Marsman (Metec - SOLARWATT p/b Mantel), Timo de Jong (VolkerWessels Cycling Team), Marien Bogerd (Allinq Continental Cycling Team), Pierre-Pascal Keup (Team Lotto - Kern Haus), Abram Stockman (TDT-Unibet Cycling Team) and Julian Borresch (Saris Rouvy Sauerland Team) trokken samen op pad. Na een veertigtal kilometer reden de zes leiders verkeerd, waardoor de wedstrijd even geneutraliseerd moest worden, maar ze konden snel hun weg verderzetten.

Wedstrijd ontploft al vroeg, Lotto-Dstny koerst offensief 

De zes kregen niet al te veel ruimte van het peloton en dat inspireerde enkele renners om de oversteek te maken. Onder andere Intermarché-Circus-Wanty-coureur Rune Herregodts en het Jumbo-Visma-duo Colby Simmons en Johannes Staune-Mittet sloten aan bij de vroege vluchters. Even later haakten ook Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny), diens ploegmaats Maxim Van Gils en Milan Menten, Oscar Onley (Team DSM) en Alpecin-Deceuninck-pionnen Groves en Dries De Bondt hun wagonnetje aan.

Heel lang bleef die groter geworden kopgroep niet samen, want bij Lotto-Dstny wilden ze de koers hard maken. Eenkhoorn en Van Gils reden samen met met Kaden Groves en Herregodts weg uit de kopgroep. Ook Onley kwam even later aansluiten. Toch werd al snel duidelijk dat Eenkhoorn, Van Gils en Groves de sterkste mannen in de kopgroep waren. Een versnelling van de Australiër op zo'n 45 kilometer van de meet zorgde er namelijk voor dat de rest het trio moest laten gaan.

Eenkhoorn moet lossen, Groves wint man-tegen-mangevecht met Van Gils

In een mum van tijd fietste het drietal een flinke voorsprong bijeen. Met nog dertig kilometer te gaan hadden de koplopers een voorsprong van 1.15 minuut op de eerste groep achtervolgers. De geloste Herregodts zwemde letterlijk en figuurlijk nog tussen deze twee groepen in, maar van een echte achtervolging was al geen sprake meer. Vooraan verrichtte Eenkhoorn bijzonder veel kopwerk in dienst van Van Gils, die het gehele seizoen al zijn goede benen tentoonstelt. De Moerslag (600 meter a 5,3%), gelegen op negentien kilometer van de meet, was het laatste noemenswaardige obstakel van de dag. Aldaar was het Groves die met er met een splijtende demarrage vandoor ging. Deze explosieve aanval kostte Eenkhoorn de kop. Alleen Van Gils kon Groves, die vooral bekendstaat als sprintbom en twee weken eerder al twee sprintritten in de Ronde van Catalonië wist te winnen, volgen.

Verslag loopt verder onder tweet.

Het lossen van Eenkhoorn had als gevolg dat Groves, al het kopwerk moest verrichten, daar Van Gils onder het kopwerk uit kon komen door zich te beroepen op zijn Nederlandse ploeggenoot, die met nog vijftien kilometer te gaan een twintigtal seconden achter de twee leiders reed. Toch reed de 24-jarige Aussie flink door en liet hij Eenkhoorn geen meter dichterbij komen. In tegendeel: bij het ingaan van de voorlaatste lokale ronde, op twaalf kilometer van de finish, keek de Nederlander al tegen een achterstand van meer dan een halve minuut aan. Er ontvouwde zich een één-tegen-één-gevecht, waarin een sprint-à-deux uiteindelijk uitkomst moest bieden. Na het nodige gepoker in de laatste kilometer, was het Groves die op 200 van de meter, direct na het uitkomen van de laatste bocht, als eerste aanging. Van Gils had al snel in de smiezen dat Groves te sterk was en moest al gauw gaan zitten, waarna de Australiër gemakkelijk naar de overwinning sprintte. In de achtergrond reed Eenkhoorn naar de derde plaats.

Uitslag Volta Limburg Classic mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws