Jakobsen op tijd binnen na 'volle Kuip' op Alpe d'Huez: 'Iedereen weet dat ik een vechter ben' Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen op tijd binnen na 'volle Kuip' op Alpe d'Huez: 'Iedereen weet dat ik een vechter ben'

Jakobsen op tijd binnen na 'volle Kuip' op Alpe d'Huez: 'Iedereen weet dat ik een vechter ben'

Fabio Jakobsen eindigde donderdag als 158e en één na laatste in de twaalfde etappe van de Tour de France. Dat was vier minuten binnen de tijdslimiet, maar de Nederlander zal blij zijn dat hij misschien wel de zwaarste dag heeft overleefd. Want overleven was het en zodoende kon de Nederlander maar weinig genieten van de sfeer die er op de Alpe d'Huez heerste. 'Dit was mijn lastigste dag op de fiets', zegt hij bij NU Sport.

De topsprinter van Quick Step-Alpha Vinyl werd in zijn strijd tegen de klok bijgestaan door Mikkel Honoré, Florian Sénéchal, Yves Lampaert en Michael Mørkøv. Uiteindelijk finishte Jakobsen op veertig minuten van ritwinnaar Tom Pidcock, die vanuit de kopgroep wist te zegevieren op de Alpe d'Huez. In een strijd met Louis Meintjes en Chris Froome was de Brit van INEOS Grenadiers duidelijk de sterkste. Ver daarachter leverde Jakobsen een hele andere strijd, maar die wist hij voor de tweede dag op rij te winnen.

De afgelopen twee dagen zijn misschien wel de zwaarste dagen in deze Tour de France en die is Jakobsen doorgekomen. Op de slotklim (Alpe d'Huez) kolkte het weer van de Nederlandse fans in de beroemde Nederlandse bocht, maar Jakobsen kreeg er maar weinig van mee. 'Dit was ongeveer als een volle Kuip', zo geeft hij aan tegenover het AD. 'Maar in een volle Kuip kun je blij zijn als je scoort, terwijl ik nu vooral scheel keek en aan het afzien was. Niemand heeft gezegd dat de Tour makkelijk is, maar iedereen weet dat ik een vechter ben.'

Jakobsen heeft weinig kansen over op een ritzege

Gedurende de rit werd al meermaals gemeld dat Jakobsen samen met zijn ploeggenoten en Victor Lafay (Cofidis) op grote achterstand reed en daarom was het nog haasten richting de slotklim. 'Mijn vier teamgenoten sleurden mij de vallei door richting de Alpe d'Huez. Toen heb ik het wiel van Michael Mørkøv gehouden en heel veel meer heb ik niet gezien. Ik heb wel veel mensen gehoord en gelukkig was ik op tijd binnen. Nu ga ik eten, slapen en hoop ik dat mijn sprintbenen ook mee omhoog zijn gegaan.'

Het is goed mogelijk dat Jakobsen voorlopig nog even moet overleven voordat hij zijn sprintersbenen ook daadwerkelijk kan gebruiken. De 25-jarige Nederlander moet over ijzersterke benen beschikken wil hij aankomende vrijdag of zondag de klimmetjes in de slotfase overleven. Betere kansen zijn er in etappe 19 en etappe 21, wanneer weinig een massasprint in de weg lijkt te staan.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws