Jayco AlUla-kopmannen beschrijven Giro-ambities: Ewan voelt hoogvorm, enige twijfel bij Plapp en Dunbar Wielrennen
Wielrennen

Jayco AlUla-kopmannen beschrijven Giro-ambities: Ewan voelt hoogvorm, enige twijfel bij Plapp en Dunbar

Jayco AlUla-kopmannen beschrijven Giro-ambities: Ewan voelt hoogvorm, enige twijfel bij Plapp en Dunbar

Ook Jayco-Alula heeft de persconferentie richting de Giro d'Italia inmiddels belegd. De Australische formatie mikt deze Ronde van Italië op meerdere paarden en liet al die heren vrijdag ook (virtueel) aanschuiven voor een babbel, waar ze meer vertelden over hun ambities voor de komende drie weken.

Eddie Dunbar is de klassementsleider binnen het octet. Vorig jaar wist de kleine Ier al knap zevende in de einduitslag te worden, iets wat hij dit jaar minstens wil evenaren. 'Ik heb heel veel zin om terug te keren in de Giro', aldus Dunbar. 'Mijn voorbereiding was misschien niet zo goed als afgelopen jaar, al was het wel oké. Direct vanaf het begin krijgen we een lastig parcours voorgeschoteld, dus het is zaak om meteen alert te zijn. Het wordt sowieso weer een zware Giro.'

De man uit Ierland is nog niet zeker waar hij op het moment staat. 'Zodoende moet ik het ook dag per dag bekijken en dan weten we na drie weken waar we staan. Ik heb geen verkenningen gedaan, maar het parcours wel gecheckt op VeloViewer. Wat ik zei: het zal zaak zijn om dag per dag te kijken hoe de benen zijn', liet hij doorschemeren vooral de benen te laten spreken.

Plapp lijkt vooral ritten te verkiezen, maar gooit klassement niet zomaar weg

Luke Plapp is iemand die ook een goed klassement zou kunnen nastreven, al lijkt hij zich vooral te focussen op de twee individuele tijdritten en het helpen van Dunbar. Ook Filippo Zana en Alessandro De Marchi maken deel uit van de helpersbrigade, waarbij laatstgenoemde ook als wegkapitein zal fungeren. 'We hebben hier maandenlang naartoe gewerkt', duidt ploegbaas Brent Copeland in hetzelfde bericht. 'Ik ben trots op ons geleverde werk en ben ervan overtuigd dat we ons 21 ritten lang kunnen tonen. We mikken op ten minste één dagsucces. Dat kan in de bergen, in de sprint, in de tijdrit of via de vlucht zijn.'

Plapp lijkt ondanks zijn goede klimprestaties in het voorjaar vooral te mikken op ontsnappingpogingen. ‘Ik verbaasde me zelf wel wat in Parijs-Nice en Romandië, maar dit is een koers van drie weken. Het is dus even afwachten hoe mijn lichaam daarop zal reageren. Ik wil het dag per dag bekijken, zodat ik gedurende de koers mijn rol kan bepalen. Eddie is onze klassementsman, maar ik zal de algemene rangschikking in de eerste etappes ook niet zomaar laten varen. Dat is echter makkelijk gezegd dan gedaan, dus uiteindelijk hoop ik vooral dat ik later in de Giro wat ritten kan uitkiezen', mikt de vriendelijke Aussie vooral op ritsucces.

Ewan voelt topvorm om de hoek loeren

Dan is er nog sprinter Caleb Ewan, die met Luka Mezgec, Michael Hepburn en Max Walscheid óók drie helpers met zich meekrijgt. De Aussie won dit jaar een rit in de Ronde van Oman, maar kwam verder nog niet echt in de spurtersdebatten voor. Toch is hij iemand die je niet kan afschrijven, zo weet hij zelf ook. 'Na twee jaar van afwezigheid heb ik heel veel zin om terug te keren in de Giro. Ik heb er in totaal al vijf ritten gewonnen en dat betekent automatisch goede herinneringen', duidde hij al in het persbericht van de ploeg.

Vrijdag sprak hij met vertrouwen de pers toe. ‘Ik voel me goed. Ik heb alleen Eschborn-Frankfurt gereden sinds Tirreno-Adriatico, maar alles is goed verlopen op training en afgaand op mijn vermogens schurk ik tegen mijn topvorm aan. Uiteindelijk komt het echter op de koers aan, maar voor nu voelt het prima.’

Lees verder onder de foto.

1152029714

Ik heb niet het gevoel dat ik me moet bewijzen, maar ik zou natuurlijk wel wat meer willen winnen', gaat hij verder. 'De vorm is er en ik ben ervan overtuigd dat ik met de beste sprinters mee kan doen om de zeges. Daarbij is de toevoeging van Luka Mezgec ook heel belangrijk: die sterke lead-out hebben we nodig en Luka heeft de ervaring. Voordat ik de ploeg verliet, koerste ik al met hem samen. We weten dus wat we aan elkaar hebben, wat ook geldt voor Max. Op die mannen kan ik bouwen.’

Ewan zal het wel moeten opnemen tegen onder meer Tim Merlier, Olav Kooij, Jonathan Milan en nog tal van rappe mannen. 'Ik weet niet waarom er zoveel sprinters meedoen, maar ik denk dat het komt doordat er veel kansen zijn in deze Giro: ik schat het aantal op zes of zeven, dus dat zijn er best veel. En dat spreekt sprinters aan, waarbij de laatste rit nu ook een spurtersetappe is. In tegenstelling tot de Tour', doelt hij op de geschrapte slotrit in Parijs door de Olympische Spelen.

Selectie Jayco-Alula Giro d'Italia 2024

Eddie Dunbar
Luke Plapp
Filippo Zana
Alessandro De Marchi
Caleb Ewan
Luka Mezgec
Max Walscheid
Michael Hepburn

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws