'Juju' is helemaal terug: Alaphilippe grijpt zege in tweede etappe Critérium du Dauphiné, Carapaz tweede Wielrennen
Wielrennen

'Juju' is helemaal terug: Alaphilippe grijpt zege in tweede etappe Critérium du Dauphiné, Carapaz tweede

'Juju' is helemaal terug: Alaphilippe grijpt zege in tweede etappe Critérium du Dauphiné, Carapaz tweede

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De Fransman van Soudal-Quick Step liet iedereen zijn hielen zien in een machtssprint heuvelop. Richard Carapaz (EF-Education EasyPost) en Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo) completeerden het podium. Christophe Laporte werd vierde en behield zijn gele leiderstrui.

Van tevoren was al duidelijk dat de finale nog een tikkeltje lastiger was dan in rit één. De laatste kilometers liepen voortdurend omhoog, waardoor het een interessante kans voor de punchers werd. Het peloton ging alvast als een dolle van start en dat leverde een vroege valpartij op. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Romain Combaud (Team DSM) en Steff Cras (TotalEnergies) waren de voornaamste slachtoffers, daar zij alle drie genoodzaakt waren de koers te verlaten. Ook Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) lag erbij, maar hij kon zijn weg vervolgen.

Jumbo-Visma controleert in peloton, Grondin krijgt krampaanval

Jumbo-Visma zette na de uitvalbeurt van Kruijswijk snel de knop om, want er waren zeven renners weggereden. Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Nans Peters (AG2R Citroën Team), Andrea Piccolo (EF-Education EasyPost), Jonas Gregaard (Uno-X), Pierre Latour (TotalEnergies) en Donavan Grondin (Arkéa Samsic) hadden het voor elkaar gekregen om een gaatje te slaan. Vooral Elissonde was een gevaar voor de gele trui van Christophe Laporte, want hij stond maar 45 seconden achter zijn landgenoot in het algemeen klassement. Dylan van Baarle hield de boel onder controle.

Door de dadendrang van Van Baarle bleef het gat met de kopgroep zeer beperkt. Dat resulteerde in het feit dat Grondin al werd opgeraapt na een benodigde fietswissel. Ook Soudal-Quick Step deed een duit in het zakje door een mannetje op kop te zetten en dus zag de kopgroep de kansen in rook opgaan.

Ondertussen bleek dat Grondin lichtelijk boven zijn macht had gefietst. De Fransman heeft weliswaar de bergtrui om zijn schouders hangen, maar kreeg op vijftig kilometer van de meet zoveel kramp dat hij er even bij moest gaan zitten. Het peloton wachtte uiteraard niet, dus Grondin moest de rug rechten en alle zeilen bijzetten om de tijdslimiet te halen.

Campenaerts wil van geen wijken weten, Alaphilippe wint

Latour was de volgende die de frontlinie moest verlaten met materiaalpech. Een schakelprobleem deed de klimmer van TotalEnergies de das om, al was ook de rest van de kopgroep geen lang leven meer beschoren. Campenaerts en Elissonde reden nog weg bij hun compagnons, maar werden met tien kilometer te gaan opgeraapt door Jumbo-Visma en Soudal-Quick Step.

Zoals gezegd was de finale vrij heuvelachtig en dat leverde meer slachtoffers op in het peloton. Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers), doorgaans een sterke klimmer, kreeg ook kramp, wat aantoont dat er écht hard gereden werd. Op de Côte de Guêtes probeerde Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck) het peloton te verrassen met een late uitval. De Oostenrijker trok vol door en had opde top een mooi gaatje te pakken.

Het nadeel voor Bayer was dat er geen lange afdaling wachtte. Zodra de weg weer omhoog begon te lopen, was zijn dappere poging voorbij. Ook Harry Sweeny (Lotto-Dstny) geraakte niet meer weg. Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), Ethan Vernon (Soudal-Quick Step) en Sam Bennett (BORA-hansgrohe) hadden de klimmetjes overleefd en leken zich dus te kunnen gaan mengen in de sprint. Uiteindelijk bleek het voor hen te zwaar te zijn en dat kwam vooral door het beulswerk van Jonas Vingegaard. De Deen deed opnieuw een lead-out voor Laporte, maar de Fransman kwam niet verder dan de vierde plaats. Alaphilippe was ruimschoots de sterkste.

Uitslag etappe 2 Critérium du Dauphiné 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws