Jumbo-groeibriljant Archie Ryan komt van ver: 'Ik heb geen haast, ben geen Remco Evenepoel' Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-groeibriljant Archie Ryan komt van ver: 'Ik heb geen haast, ben geen Remco Evenepoel'

Jumbo-groeibriljant Archie Ryan komt van ver: 'Ik heb geen haast, ben geen Remco Evenepoel'

Archie Ryan kwam dit seizoen misschien een beetje uit het niets, maar als we zijn verhaal lezen, is dat niet helemaal het geval. De 20-jarige Ier won dit seizoen voor het eerst op profniveau, maar staat al veel langer te boek als groeibriljant binnen Jumbo-Visma.

Ryan maakt al sinds de oprichting ervan in 2019 deel uit van de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. Veel koersen deed hij echter niet in zijn eerste drie seizoenen. Een slepende knieblessure hield hem in 2020 drie maanden aan de kant en in 2021 kwam hij daardoor alleen in maart in enkele koersen in actie. 'Sinds oktober van 2021 rijd ik voor het eerst sinds lange tijd weer consequent. Mijn prestaties van dit jaar zijn dan ook een beloning voor al het harde werk en alle uren die ik erin heb gestopt', zo zegt hij tegenover Velonews.

De jonge Ryan werd begin dit seizoen bij de beloften zevende in de Istarsko Proljeće (Kroatië), zevende in de G.P. Palio del Recioto (Italië) en bij zijn eerste kennismaking bij de profs werd hij keurig zesde in de Sazka Tour (Tsjechië). Hij bevestigde zijn status als toptalent met plek vier in de hoogaangeschreven beloftenkoers Tour de l'Avenir en het hoogtepunt volgde in september, middels een ritzege in de Ronde van Slowakije. Hij werd tussen de profs andermaal knap zesde in het eindklassement.

'Het einde van het seizoen was echt goed', stelt Ryan vast. 'Daar ben ik blij mee. Als je me aan het begin van dit seizoen had verteld dat ik zo zou presteren, had ik dat niet geloofd. Het was een geweldige ervaring om samen met de WorldTour-jongens aan de slag te gaan. Ze hebben veel ervaring, dus het was heel, heel leuk om samen met hen te racen. Ik ging naar Slowakije zonder verwachtingen en dat kan soms goed uitpakken.'

Jumbo-groeibriljant Archie Ryan komt van ver: 'Ik heb geen haast, ben geen Remco Evenepoel'
Archie Ryan na zijn overwinning in Slowakije.

Archie Ryan reed Slowakije na missen WK

Gek genoeg had Ryan - had je het hem in september gevraagd - liever niet gereden in Slowakije. Hij bereidde zich namelijk voor op het WK voor beloften in Australië, maar de Ierse wielerbond besloot om financiële redenen geen selecties af te vaardigen. 'Ik had graag gereden, maar ik heb meer medelijden met de andere jongens. Jongens uit de junioren en de beloften, die niet al bij een ploeg als Jumbo-Visma rijden. Als ik naar het WK was gegaan, had ik niet gewonnen in Slowakije en had ik daarna niet twee ritzeges behaald in de Ronde de l'Isard', zo relativeert hij.

Ryan zit zodoende op zijn plek en reken maar dat we hem in 2023 terug zien bij de profs. Hij blijft onderdeel van de opleidingsploeg, maar de Ier wil zich dolgraag nog eens tonen bij het team waar hij langzaam naartoe hoopt te groeien. 'Ik heb een mooie mix van wedstrijden te rijden met de beloften en de WorldTour-ploeg. Ik heb echter geen haast en ben ontspannen. Ik ben geen Remco Evenepoel en heb nog maar één volledig seizoen van racen en trainen in de rugzak. Ik moet nu kilometers en uren maken en mezelf ontwikkelen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws