Jumbo-Visma en UAE leeuwen van de Tour, maar INEOS ligt als hyena op de loer voor derde week Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma en UAE leeuwen van de Tour, maar INEOS ligt als hyena op de loer voor derde week

Jumbo-Visma en UAE leeuwen van de Tour, maar INEOS ligt als hyena op de loer voor derde week

In de eerste vijftien dagen van de Tour de France ging het in de eerste plaats om twee grote ploegen: Jumbo-Visma en UAE-Team Emirates. Zeker niet onterecht, maar bij het ingaan van de laatste en beslissende week is het goed om ook INEOS Grenadiers niet te vergeten.

De voorsprong van Jonas Vingegaard van meer dan twee minuten mag riant genoemd worden, maar hij en zijn ploeg kregen zondag toch enkele flinke klappen te verwerken. Primoz Roglic ging niet van start, Steven Kruijswijk viel uit met een schouderblessure en tot overmaat van ramp kwamen ook Tiesj Benoot en Vingegaard zelf ten val.

Benoot kwam zwaargehavend over de meet. 'Maar ik heb denk ik niks gebroken. Wel heb ik serieuze schaafwonden en last van mijn heup, mijn hele rechterkant zowat, en ook de rug een beetje', liet de Belg na afloop weten. Vingegaard zelf kwam er naar eigen zeggen zonder al te erge verwondingen vanaf, maar iemand als Fabio Jakobsen was zondagavond in De Avondetappe stellig. 'Daar houd je op zijn minst één, en misschien wel twee weken last van. Er zit toch altijd ergens een kneuzing.'

Pogacar en Thomas denken dat Tour interessanter wordt na uitvallen Jumbo-Visma-renners

Daarmee staan Jumbo-Visma en UAE-Team Emirates plots weer op gelijke voet als het gaat om aantal renners: zes. Daar moet dan bij vermeldt worden dat zowel Benoot (schaafwonden en kneuzigen) als Hirschi (kniepijn) niet op volle kracht zijn. Pogacar en co ruiken plots weer bloed door dit vaststaand feit. 'We hebben nu een gelijk aantal renners (zowel UAE als Jumbo zes, red.). Het wordt volgende week interessant', blikte de Sloveen na afloop van de vijftiende rit vooruit.

De woorden van Tadej Pogacar worden onderstreept door de nummer drie van het klassement, Geraint Thomas. 'Het uitvallen van Roglic en Kruijswijk maakt de Tour interessanter', liet hij weten. Er wordt tamelijk weinig gesproken over de man uit Wales, die geruisloos achter Pogacar en Vingegaard aanfietst en zodoende op 2.48 minuut staat van de leider van de wedstrijd uit Denemarken.

Lees verder onder de tekst.

Jumbo-Visma en UAE leeuwen van de Tour, maar INEOS ligt als hyena op de loer voor derde week
Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard: dé sterren van deze Tour

Waar ze bij INEOS Grenadiers de afgelopen jaren opteerden voor een plek in de spotlights, is dat dit seizoen totaal anders. 'We staan in een goede positie', houdt de kopman van de Britse formatie zich opvallend op de vlakte. 'Het zal lastig worden met de twee jongens die voor ons staan, maar het is al goed dat we de best of the rest zijn.'

De ploeg van Dave Brailsford en Rod Ellingworth heeft echter genoeg redenen om niet zo bescheiden te zijn. Als enige formatie staan zij nog met twee (als je Tom Pidcock meetelt, zelfs drie) jongens in het klassement en waar UAE en Jumbo-Visma inmiddels gehavend rondrijden, beschikken zij nog over hun kracht van acht in de volle breedte.

INEOS gaf knechten de kans, nu is het aan de kopmannen

Mede-kopman Daniel Felipe Martínez mag dan inmiddels een flinke klap hebben gekregen, hij lijkt zijn benen weer wat te vinden richting de laatste week en kan op die manier een superrol vervullen zoals hij dat vorig jaar in de Giro deed voor zijn landgenoot Egan Bernal. Tel daar mannen als Luke Rowe, Dylan van Baarle en Jonathan Castroviejo bij op, die weten hoe je een grote ronde moet winnen, en je hebt het gewoon over een heel gevaarlijke ploeg in de derde week.

Vraag is echter: waar zijn ze bij INEOS Grenadiers tevreden mee? De chaotisch verlopen etappes van de afgelopen dagen leenden zich om eens met Pidcock of Adam Yates mee te schuiven, maar voorlopig hielpen de Britten enkel bij het blokkeren van de weg zodra pionnen van hen (Van Baarle, Ganna, Castroviejo en Martínez kregen ieder één kans) mee waren. In de Pyreneeën is het normaal gesproken aan de toppers Yates, Pidcock en Thomas om hun kansen te grijpen.

De trotse leeuwen Vingegaard en Pogacar grossieren voorlopig in het verzamelen van de gele leeuwtjes aan de finish, maar voor de derde week is het ook - zowel als kijkers als deelnemers - aan te raden om de hyena's van INEOS in de gaten te houden. Veranderen zij van tactiek en gaan ze vol in de aanval, dan kan dat wel eens cruciaal blijken voor het aflopen van de Tour.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws