Jumbo-Visma houdt sterk rekening met Evenepoel: 'Komt nu goed uit dat we drie kopmannen hebben' Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma houdt sterk rekening met Evenepoel: 'Komt nu goed uit dat we drie kopmannen hebben'

Jumbo-Visma houdt sterk rekening met Evenepoel: 'Komt nu goed uit dat we drie kopmannen hebben'

Frans Maassen is al enige tijd ploegleider bij succesformatie Jumbo-Visma. De ex-profwielrenner, die in 1990 een etappe in de Tour de France wist te winnen, weet dus wel van de hoed en de rand als het gaat om het reilen en zeilen bij Jumbo-Visma. De 58-jarige Limburger was als dienstdoende ploegleider aanwezig bij de Bretagne Classic - Ouest-France. Aldaar wist In de Leiderstrui een woordje met hem te spreken!

Alhoewel het wielerjaar nog niet helemaal voorbij is, was deze website wel benieuwd naar welk voorlopig eindcijfer Maassen dit seizoen zou geven. Zowel Primoz Roglic (Giro d'Italia) als Jonas Vingegaard (Tour de France) wist namelijk een grote ronde te winnen, terwijl de kans op een heuse grote ronde-triple ook niet onrealistisch is.

De Nederlandse WorldTour-ploeg wist tevens een aantal voorjaarsklassiekers en -rittenkoersen te winnen, al bleven zeges in de Monumenten uit. 'Eigenlijk kan ik nog geen écht eindcijfer geven, want de Vuelta is daar natuurlijk wel cruciaal in. Maar als ik die achterwege laat en alles eindresultaten tegen elkaar afweeg, geef ik dit seizoen toch wel een ruime 9', vertelt Maassen.

Jumbo-Visma overtrof zichzelf weer in 2023, aldus ploegleider Maassen

'We hebben echt enorm veel gewonnen', gaat hij verder over het puike cijfer. 'Dat we geen Monument pakten is jammer, maar we hebben wel een aantal andere mooie klassiekers gewonnen', doelt hij op onder meer Kuurne-Brussel-Kuurne en de E3 Saxo Classic. 'Maar als je de Tour kan winnen, is eigenlijk je jaar al goed. Voor wielrenners is dat het hoogst haalbare. Als je daar nog eens de Giro, de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné bij optelt, is het uitzonderlijk mooi.'

Lees verder onder de foto!

Jumbo-Visma houdt sterk rekening met Evenepoel: 'Komt nu goed uit dat we drie kopmannen hebben'
Vingegaard wint het Critérium du Dauphiné 2023

'Vorig jaar zei ik al dat het eigenlijk niet beter kon, maar het is ons toch weer gelukt', gaat hij op enthousiaste toon verder. 'Maar uiteraard hadden we wel graag Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen gewonnen. We hebben er alles aan gedaan, maar als er op die dag iemand beter is, dan accepteer je dat. En in het geval van Parijs-Roubaix hadden we ook een beetje pech', refereert Maassen aan Wout van Aert, die lekreed in de ultieme slotfase.

Naar eigen zeggen is Maassen niet het type ploegleider dat kalenderjaren c.q. seizoenen onderling met elkaar vergelijkt. 'Ik bekijk het eigenlijk het liefst allemaal koers voor koers. Momenteel zitten we als ploeg in Bretagne, Groot-Brittannië en Spanje en proberen we overal te winnen. De Canadese wedstrijden volgen ook al snel en ook daar zullen we weer proberen zo goed mogelijk te scoren. En zo gaat het voortdurend door en door.'

Maassen is erg blij dat Jumbo-Visma Matteo Jorgenson heeft weten te strikken

Maassen is er dus niet bij in de Vuelta, maar als vanzelfsprekend houdt hij het presteren van de geelzwarte formatie in Zuid-Europa nauwlettend in de gaten. Na negen ritten in de Spaanse rittenkoers gaat één van zijn poulains, Sepp Kuss, aan de leiding in het algemeen klassement. Ook Jonas Vingegaard en Primoz Roglic doen nog mee om de knikkers, waarbij het vooral Soudal Quick-Step-troef Remco Evenepoel is die als grootste uitdager geldt. 'De jongens doen het echt ongekend goed in Spanje. Dat is erg mooi om te zien. Maar ja, Evenepoel is bijzonder sterk. Het is dus nog lang niet binnen, maar datzelfde geldt voor Evenepoel.'

Lees verder onder de foto!

Jumbo-Visma houdt sterk rekening met Evenepoel: 'Komt nu goed uit dat we drie kopmannen hebben'
De Vuelta zou zomaar eens kunnen uitmonden in een een-tegen-een-gevecht tussen Roglic en Evenepoel

Met de drietand Kuss-Roglic-Vingegaard hebben de 'killer bees' meerdere troefkaarten om uit te spelen en om de 'Kannibaal van Schepdaal' het leven zuur te maken. 'Dat we drie kopmannen hebben is zeker fijn. Maar je ziet vaak dat het uiteindelijk maar om één man gaat', duidt Maassen. 'Waarschijnlijk komt er ergens wel een moment dat je bepaalde beslissingen moet nemen als het gaat om waar je het meeste energie in wil steken. Maar voor hetzelfde geld is dat een dag later zomaar weer anders. Toch denk ik dat het in dit geval wel goed uitkomt dat we drie kopmannen hebben', looft hij indirect de kracht van de beresterke Evenepoel.

Volgens Maassen blijven zijn renners hem ieder jaar weer verbazen en lijken de prestaties met het jaar mooier te worden. Recentelijk werd bekendgemaakt dat ook Movistar-topper Matteo Jorgenson, die eigenlijk op alle terreinen enorm goed uit de voeten kan, de overstap maakt naar de Jumbo-Visma-ploeg. Over de specifieke plannen met de nu 24-jarige Amerikaan kan Maassen op het moment van schrijven nog niet al te veel kwijt. 'Dat is nog wat vroeg. Zo concreet zijn we er nog niet mee bezig. Maar ik kan met zekerheid zeggen dat we héél blij zijn dat we hem erbij hebben. Ik denk dat hij een renners is die heel goed bij ons gaat passen. Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken. Bij de aanstaande wedstrijden in Canada ga ik hem ontmoeten, dus ik ben benieuwd.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws