Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana 2023 | Oude honden, jonge honden: iedereen ruikt zijn kans Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana 2023 | Oude honden, jonge honden: iedereen ruikt zijn kans

Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana 2023 | Oude honden, jonge honden: iedereen ruikt zijn kans

Na de tijdrit op dinsdag trekt het Vuelta-peloton woensdag weer op gang voor zo'n typische rit in de Ronde van Spanje: de hele dag vlak en geen vuiltje aan de lucht, maar aan het einde plots een uitschieter naar boven. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

Parcours etappe 11 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana 2023 | Oude honden, jonge honden: iedereen ruikt zijn kans

Starten doen de coureurs vanuit Lerma, een plaatsje in de provincie Burgos. Vanuit daar trekken we over grote wegen in oostelijke richting, waarbij het peloton wel wat wegen Spaans vlak voor de kiezen zal krijgen.

Over het algemeen bolt het echter vrij goed, dus de organisatie is vrij lief geweest voor de coureurs in deze. Of ze echter ook lief voor zichzelf zullen zijn, is de vraag. Veel renners zullen namelijk present willen zijn in de vroege vlucht van deze rit, dus we mogen een snel openingsuur verwachten.

Eenmaal de storm is gaan liggen, kan de focus voor het overgrote deel op de laatste zeven kilometer van de rit komen. Deze lopen namelijk bergop: La Laguna Negra heet de beklimming, die in totaal 6,5 kilometer aan 6,8 procent is.

Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana 2023 | Oude honden, jonge honden: iedereen ruikt zijn kans

Zoals zoveel beklimmingen in Spanje geeft dit echter een vertekend beeld. Beginnen doen we met een kilometer aan 5,9 procent, gevolgd door een iets steilere aan 7,3 procent. Dit blijft een beetje doorlopen met kilometers aan 4,8, 8,5, 4,7 en 7,9, constant een beetje wisselend dus. In de laatste kilometer verandert dit echter.

Hoe meer we richting het einde gaan, hoe steiler het wordt. De laatste vijfhonderd meter lopen aan meer dan elf procent de lucht in, waar we in 2020 al voor een eerste maal aankwamen. Destijds hield Dan Martin Primoz Roglic en Richard Carapaz af, terwijl Wout Poels knap een vierde plek uit het vuur kon slepen.

Beklimmingen
163,2 km: LA LAGUNA NEGRA (6,5 km aan 6,8%)

Tijden
Start: 13.19 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 11 Vuelta a Espana 2023

De weersomstandigheden zijn woensdag prima te noemen. In deze regio van Spanje is het circa 25 á 30 graden Celsius, terwijl de wind vanuit het zuiden schuin in de rug zal blazen op slotklim.

Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana 2023

Normaliter zou dit toch een kans moeten zijn voor de vrijbuiters in deze Vuelta a Espana: veel ploegen hebben geen klassementsrenner in huis en moeten het dus toch echt via een vlucht proberen. Wout Poels bijvoorbeeld, die door een lekke band zondag veel tijd verloor en nu lekker kan gaan vrijbuiten. De Limburger werd in 2020 al vierde op deze klim en weet dus wel hoe hij dit varkentje moet wassen.

Ook Damiano Caruso van die ploeg zal wel wat willen proberen, waarmee we al weer bij de categorie oudere knarren zijn. Daar horen verder ook Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Jesús Herrada (Cofidis), Romain Bardet (DSM-firmenich) en Geraint Thomas/Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers) bij, jongens die met hun ervaring wel raad weten met een beklimming als deze. Van die laatste ploeg mogen we zelfs Filippo Ganna niet uitvlakken, daar hij ook bergop goed uit de voeten kan zolang het niet al te lang en hoog is.

Daar staat echter ook een hoop jonger volk tegenover, al mogen we iemand met het palmares van pakweg Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en Michael Storer (Groupama-FDJ) ook geen groentjes meer noemen. Van die ploegen hebben we ook nog Sergio Higuita en Romain Grégoire, jongere gasten die ook over de nodige punch in de benen beschikken.

Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana 2023 | Oude honden, jonge honden: iedereen ruikt zijn kans

Bij Lotto-Dstny hebben ze met Lennert Van Eetvelt en Andreas Kron ook meerdere figuren die uit de voeten kunnen op een klim als deze, wat ook geldt voor pakweg Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan Team), Kévin Vauquelin (Arkéa Samsic), Andrea Vendrame (AG2R Citroën) en Oier Lazkano van Movistar. Al zal deze Laguna Negra voor enkele van die gasten wellicht op het randje zijn.

Wat dan met de klassementsrenners? Wij hebben niet direct de illusie dat zij - wetende wat er nog komt - alles in de strijd gaan gooien voor deze rit, maar wellicht dat teams als Jumbo-Visma en UAE-Team Emirates de ploeg van Remco Evenepoel onder druk willen zetten. In een sprintje kunnen Primoz Roglic en Juan Ayuso wellicht nog wedijveren met hem, terwijl Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Joao Almeida en Marc Soler wellicht wat meer op een poging van verder moeten spelen. Andere mannen als Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Enric Mas (Movistar) en Lenny Martinez (Groupama-FDJ) zullen de schade wellicht willen beperken...

Favorieten etappe 11 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Wout Poels (Bahrain Victorious) en Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty)
Outsiders: Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny), Romain Bardet (DSM-firmenich), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en Michael Storer (Groupama-FDJ)
Longshots: Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Andreas Kron (Lotto-Dstny), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Jesús Herrada (Cofidis), Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)

Poll

Wie wint rit 11 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws