Jumbo-Visma: wie een Monument met Van Aert als prioriteit had, kan in wonderjaar nét geen 10 halen Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma: wie een Monument met Van Aert als prioriteit had, kan in wonderjaar nét geen 10 halen

Jumbo-Visma: wie een Monument met Van Aert als prioriteit had, kan in wonderjaar nét geen 10 halen

De beste ploeg van het moment, de beste ploeg van de wereld. Jumbo-Visma kende een briljant jaar en daar kijken we maar al te graag nog eens op terug in onze reeks, waarin de WorldTour-teams één voor één langs de meetlat werden gelegd. Kun jij alle hoogtepunten van Jumbo-Visma nog oprakelen?

Eendagswedstrijden 2023: Jumbo-Visma

Het voorjaar van de Nederlandse ploeg begon uitstekend. Stuk voor stuk kwamen de killerbees vliegen toen de belangrijkste eendagskoersen daar waren. De Vlaamse opener Omloop Het Nieuwsblad was een prooi voor Dylan van Baarle, na een imposante koers van de gehele ploeg. Kuurne-Brussel-Kuurne was een dag later voor Tiesj Benoot.

Nadat Wout van Aert in Milaan-Sanremo nog was afgetroefd door Mathieu van der Poel, sloeg de Belg keihard terug in de E3 Saxo Bank Classic. Hij won in een direct duel van Van der Poel en Tadej Pogacar. Op de zondag bereikte de dominantie van Jumbo-Visma een hoogtepunt, met Van Aert en Christophe Laporte die iedereen op grote achterstand reden in Gent-Wevelgem. Laporte mocht winnen, al kreeg Van Aert daar nog wel veel kritiek op.

Lees verder onder de foto

laporte van aert
Van Aert laat Laporte in Gent-Wevelgem winnen.

Nadat Laporte ook Dwars door Vlaanderen op z'n naam had geschreven, ging Jumbo-Visma met een foutloze score in het voorjaar naar de échte doelen: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Een Monument winnen in het voorjaar, dát was het grote doel van het team, maar het lukte niet. Van Aert kwam in de Ronde van Vlaanderen te kort, op een dag dat Laporte door materiaalpech de hele dag achter de feiten aan reed. Plek vier was de meest ondankbare afrekening, helemaal in de wetenschap dat Pogacar en Van der Poel vooraan het duel om de zege uitvochten.

Een week later in Parijs-Roubaix moest het dan gebeuren. Van Aert was ook op de afspraak, had wonderbenen en kwam eindelijk eens niets tegen. Tot op de laatste kasseistrook... Op het moment dat Van Aert van chaos bij de rest profiteerde, reed hij lek. De kopman werd nog wel derde, maar daar was hij niet voor gekomen.

In de rest van het jaar lagen de hoofddoelen van Jumbo-Visma niet in het eendagswerk, maar dat wil niet zeggen dat er niet werd gewonnen. Olav Kooij zegevierde in de Heistse Pijl en met Van Baarle, Attila Valter en Van Aert werden er drie nationale truien gewonnen. In het najaar won Primoz Roglic de Giro dell'Emilia, sloeg Van Aert nog eens toe in de Coppa Bernocchi en verraste toptalent Per Strand Hagenes iedereen door na de Profronde van Drenthe ook de Sparkassen Münsterland Giro bij te schrijven.

Lees verder onder de video

Hét moment in het eendagswerk voor Jumbo-Visma: Van Aert rijdt lek.

(Grote) rondes 2023: Jumbo-Visma

Miste in het voorjaar die ene grote vis, in de grote rondes hield Jumbo-Visma bijna niets over voor de rest. Waar grote leiders Jonas Vingegaard en/of Primoz Roglic startten, werd doorgaans gewonnen. In O Gran Camiño, de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné was Vingegaard overtuigend de beste, met in totaal acht (!) etappezeges in die koersen. Het was allemaal de aanloop naar de Tour de France, waar Vingegaard en Jumbo-Visma net als een jaar eerder het recept uitvonden voor het kloppen van Pogacar. In de Vuelta a España, de eerste keer dat Vingegaard twee grote rondes deed in één jaar, werd hij (inclusief twee etappezeges) nog eens tweede. En misschien was het zelfs wel de sterkste...

Roglic was ook al zo dominant. Hij won de Tirreno-Adriatico (met drie ritzeges), de Volta Ciclista a Catalunya (met twee ritzeges) en tussen twee grote rondes door ook nog de Vuelta a Burgos (met twee ritzeges). Daarmee won hij in 2023 alle rittenkoersen van een week waaraan hij deelnam. De eindzege in de Giro d'Italia, daar was het echter allemaal om te doen. Heel lang leek Geraint Thomas roet in het eten te gooien, maar met een magistrale tijdrit op de voorlaatste dag - inclusief ketting die eraf liep - greep Roglic alsnog het roze. In de Vuelta had hij vervolgens dolgraag nog eens gewonnen, maar stuitte hij op teamorders en werd het 'slechts' plek drie.

Lees verder onder de foto

sepp kuss jumbo visma
Eén, twee en drie in de Vuelta voor Jumbo-Visma!

De derde en meest onverwachte grote man in het rondewerk werd Sepp Kuss. De Amerikaan reed net als andere jaren vooral mee als knecht-de-luxe, al kreeg hij in de UAE Tour nog een kans voor zichzelf. Daar werd hij vijfde. In Catalonië hielp hij vervolgens Roglic aan eindwinst, hij begeleidde diezelfde Roglic in de Giro d'Italia en was er ook bij toen Vingegaard de Tour won. Omdat hij goed herstelde, mocht hij mee naar de Vuelta, in dienst van Roglic en Vingegaard. Maar toen hij in de eerste week minuten pakte vanuit de vlucht, werd duidelijk dat men héél goed moest zijn om hem nog uit het rood te rijden. De bedreiging kwam nog even vanuit de eigen ploeg, maar Jumbo-Visma besloot dat het Kuss-Vingegaard-Roglic moest worden, in die volgorde. Alle drie de grote rondes winnen in één jaar, nog nooit vertoond door een ploeg. Een stiekem doel van Jumbo-Visma, dat met vlag en wimpel werd bereikt.

Daarmee zijn we er nog niet wat betreft het rondewerk. Er waren ritzeges voor Kooij in Parijs-Nice, de Vierdaagse van Duinkerke, de ZLM Tour (plus eindwinst), de Tour of Britain en de Gree-Tour of Guangxi. Van Aert schreef nog een rit en de eindwinst bij in de Tour of Britain en Laporte won twee etappes in de Dauphiné. En dan vergeten we nog bijna de etappezeges van Rohan Dennis in de Tour Down Under en Johannes Staune-Mittet in de Ronde van Tsjechië. Een ongekende show, een perfecte rittenkoers-campagne!

Lees verder onder de video

Het wonderjaar in de grote rondes van Jumbo-Visma in beeld...

Eindcijfer 2023 Jumbo-Visma

Een tien? Had zomaar gekund, maar dan gaan we wel voorbij aan het perfectionisme van Jumbo-Visma. Merijn Zeeman en Richard Plugge zullen beamen dat de perfectie werd benaderd, maar dat er altijd nog íets beter kan. In 2023 wijzen we dan alleen op het ontbreken van een Monument, waar Van Aert dan vooral voor het had moeten zorgen. Er waren verzachtende omstandigheden in Roubaix, waardoor veel redacteuren van In de Leiderstrui alsnog voor een dikke 10 gaan. Omdat er ook een paar een puntje aftrokken, komt de redactie uit op een dikke, vette 9,6.

Transfers 2023/2024: Jumbo-Visma

Stilstand is achteruitgang, dus heeft Jumbo-Visma voor 2024 alweer allerlei nieuwe projecten in het hoofd. Vanuit de eigen opleiding stromen klassiekerspecialist Hagenes, ronde-talent Staune-Mittet en Nederlander Loe van Belle door. Met Matteo Jorgenson werd er bovendien weer een renner van het kaliber Tiesj Benoot en Attila Valter binnengehaald. Hij kwam over van Movistar. Ben Tulett was één van de eerste aanwinsten, na een gevoelige overstap vanuit INEOS Grenadiers en verrassing op de lijst werd Bart Lemmen, die de stap maakt vanuit Human Powered Health.

Uitgaand verliest Jumbo-Visma toch wel een handvol sterkhouders, van wie Roglic de meest in het oog springende is. De Sloveen wil voor eigen kans gaan en dan vooral in de Tour. Hij mocht daarom vertrekken naar BORA-hansgrohe. Dennis, Jos van Emden en Nathan Van Hooydonck stoppen, al is dat voor laatstgenoemde na een hartaanval noodgedwongen. Timo Roosen en Gijs Leemreize zijn in 2024 te zien bij Team dsm-firmenich PostNL.

Jumbo-Visma: wie een Monument met Van Aert als prioriteit had, kan in wonderjaar nét geen 10 halen
Roglic rijdt in 2024 NIET meer in het geel-zwart...

Ingaand: Per Strand Hagenes (Jumbo-Visma Development), Matteo Jorgenson (Movistar), Bart Lemmen (Human Powered Health), Johannes Staune-Mittet (Jumbo-Visma Development), Ben Tulett (INEOS Grenadiers), Loe van Belle (Jumbo-Visma Development).

(Voorlopig) uitgaand: Rohan Dennis (gestopt), Tobias Foss (INEOS Grenadiers), Gijs Leemreize (Team dsm-firmenich PostNL), Sam Oomen (Lidl-Trek), Primoz Roglic (BORA-hansgrohe), Timo Roosen (Team dsm-firmenich PostNL), Jos van Emden (gestopt), Nathan Van Hooydonck (gestopt)

Ones to watch 2024: Jumbo-Visma

Nu Roglic vertrekt, weet Jumbo-Visma dat het in 2024 niet weer zó dominant zal zijn in de grote rondes. Vingegaard is plots de enig overgebleven klepper, met Kuss die misschien een stapje kan maken in de pikorde? De ploeg lijkt er niet per se op te rekenen, daar de Giro d'Italia al werd omcirkeld als ronde voor de jongere renners én Van Aert. Hij maakt zijn Giro-debuut en daar kijken we allemaal naar uit. En misschien kunnen mannen als Tulett en Staune-Mittet al iets laten zien?

Het is verder een kwestie van consolideren en vanuit daar de volgende stap maken. Wat kan Hagenes in de voorjaarskern van Jumbo-Visma? En kan Wilco Kelderman misschien weer een stapje voor zichzelf maken? Ook het project van Kooij wordt interessant om te volgen. De sprinter gaat in ieder geval een grote ronde rijden, waarmee Jumbo-Visma voor het eerst sinds Dylan Groenewegen weer écht inzet op een topsprinter.

(Voorlopige) selectie 2024: Jumbo-Visma

 1. Edoardo Affini
 2. Tiesj Benoot
 3. Koen Bouwman
 4. Robert Gesink
 5. Thomas Gloag
 6. Per Strand Hagenes
 7. Michel Hessmann
 8. Lennard Hofstede
 9. Matteo Jorgenson
 10. Wilco Kelderman
 11. Olav Kooij
 12. Steven Kruijswijk
 13. Sepp Kuss
 14. Christophe Laporte
 15. Bart Lemmen
 16. Johannes Staune-Mittet
 17. Jan Tratnik
 18. Ben Tulett
 19. Milan Vader
 20. Attila Valter
 21. Wout van Aert
 22. Dylan van Baarle
 23. Loe van Belle
 24. Tosh Van der Sande
 25. Mick van Dijke
 26. Tim van Dijke
 27. Jonas Vingegaard

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws