Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2023 | Spanning in Wereldbeker verdwijnt als sneeuw voor de zon Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2023 | Spanning in Wereldbeker verdwijnt als sneeuw voor de zon

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2023 | Spanning in Wereldbeker verdwijnt als sneeuw voor de zon

Na de Verenigde Staten, België, Frankrijk en Ierland strijkt het Wereldbekercircuit veldrijden nu neer in de Italiaanse Alpen, waar voor de derde keer de cross van Val di Sole verreden wordt. In de Leiderstrui ploegt met je mee door de sneeuw!

In 2021 kwam de cross voor het eerst in Vermiglio, waar de Wereldbekerwedstrijd van Val di Sole plaatsvindt. Wout van Aert en Fem van Empel wonnen dat seizoen de eerste editie, maar die tweede zal verder geen goede herinneringen aan de Italiaanse plek hebben Afgelopen seizoen viel ze namelijk hard in de Italiaanse sneeuw.

Van Aert was afgelopen seizoen niet in Val di Sole, maar Mathieu van der Poel wel. De Nederlander kende een offday en zag Europees kampioen Michael Vanthourenhout er met de overwinning vandoor gaan in Val di Sole. Wie volgt hem en de vrouwelijke winnares Puck Pieterse op tijdens deze editie?

Laatste winnaars Wereldbeker veldrijden Val di Sole

2022 Michael Vanthourenhout / Puck Pieterse
2021 Wout van Aert / Fem van Empel

Parcours, weer en tijden Wereldbeker veldrijden Val di Sole 2023

Het parcours heeft wel wat wijzigingen ten opzichte van de editie van vorig jaar, maar in feite blijft het natuurlijk voornamelijk dezelfde veldrit: die van sneeuw, ijs en glibberen en glijden. Alleszins zijn er weer genoeg ingrediënten om er een mooie show van te maken in Vermiglio, waar de veldrit van Val di Sole officieel plaatsvindt.

Wat er dan anders is? De sectie ten zuiden van de rivier (die de cross van Val di Sole in meerdere stukken hakt, red.) is stevig uitgebreid en beduidend technischer dan de editie van vorig seizoen. Er moeten een stuk meer bochten genomen worden en ook de balkjes zitten in deze sectie, waar het verschil dus wel eens gemaakt kan worden.

Daarbij is ook de laatste technische passage richting de meet wat vermoeilijkt, doordat er wat meer mochten uitgezet worden. De zogenoemde 'snow hill' is ook weer daar, ergens rondom het midden van de omloop van Val di Sole.

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2023 | Spanning in Wereldbeker verdwijnt als sneeuw voor de zon

Weer
We zitten natuurlijk in de sneeuw, dus dan kun je wel raden dat het niet al te warm gaat zijn. Zondag zitten de temperaturen rond het vriespunt, bij een redelijke westenwind. Goed aankleden allen!

Tijden
Start vrouwen: 13.10 uur
Finish vrouwen: 14.00 uur
Start mannen: 14.40 uur
Finish mannen: 15.45 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Val di Sole 2023

Geen Fem van Empel, maar nog zoveel dames kiezen ervoor om de Italiaanse wereldbekerveldrit te laten schieten voor een retourtje naar de Spaanse zon. Puck Pieterse doet dat niet, zij verdedigt haar zege van vorig jaar in Val di Sole. Met haar technische kwaliteiten is ze alleszins weer de te kloppen vrouw in de Alpen deze zondag.

Ceylin del Carmen Alvarado moest afgelopen weekeinde verstek laten gaan met een forse ziekte, maar keert voor komende zondag terug in het veld. Het zou echter niet eerlijk zijn om direct een klinkende Wereldbekerzege van haar te verwachten, maar Alvarado kan nochtans wel flinke punten pakken voor de algemene Wereldbeker-ranking.

De Italiaanse Sara Casasola kan wel eens de grote verrassing worden, net zoals op het EK. Eva Lechner, Maghalie Rochette, Sindey McGill en Kristyna Zemanova bewezen ook al dat ze goed uit de voeten kunnen in de sneeuw, terwijl Manon Bakker met een podiumplek ook een mooi resultaat kan nastreven.

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Val di Sole, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck)
Outsiders: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) en Sara Casasola (FAS Airport Services)
Long shots: Manon Bakker (Crelan-Corendon), Maghalie Rochette (Canada) en Kristyna Zemanova (NCh Brilon)

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Val di Sole 2023

Met Lars van der Haar en Pim Ronhaar laten de nummers twee en drie van de Wereldbeker-ranking verstek gaan voor de cross in Val di Sole, waardoor leider Eli Iserbyt plots wel een heel stuk uit kan gaan lopen op de concurrenten. In 2021 werd hij vierde op de ondergrond, waar ploegmaat Michael Vanthourenhout met een tweede plek destijds en een overwinning vorig jaar al het nodige wist te bewijzen. Hij is momenteel echter wat op de sukkel.

Twee mannen die ook al het nodige bewezen in de sneeuw zijn Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) en Kevin Kuhn (Circus-ReUz-Technord), die afgelopen seizoen met Vanthourenhout mee het podium op mochten. Kunnen zij dit seizoen definitief doorbreken met een klinkende zege in het prestigieuze Wereldbekerklassement?

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2023 | Spanning in Wereldbeker verdwijnt als sneeuw voor de zon

Namens de Nederlanders dus geen Van der Haar en Ronhaar, maar wel Joris Nieuwenhuis en Ryan Kamp. Voor beide mannen wordt het de eerste kennismaking met de sneeuw, maar met de vorm die ze hebben kunnen ze wel een eindje komen. Corné van Kessel zal ook hopen op een mooi resultaat.

Voor het overige houden we ook seizoensrevelatie Cameron Mason (Cyclocross Reds) in de gaten, terwijl er nog wat mannen zullen hopen op een dag waarop alles goed valt: de Belgen Laurens Sweeck Toon Vandebosch en Joran Wyseure van Crelan-Corendon, maar ook Zwitser Timon Rüegg. Hij werd vorig jaar vijfde.

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Val di Sole, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Outsiders: Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) en Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck)
Long shots: Cameron Mason (Cyclocross Reds), Kevin Kuhn (Circus-ReUz-Technord) en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)

TV Wereldbeker veldrijden Val di Sole 2023

De vrouwen beginnen al om 13.10 uur, eerder dan normaal dus. Vervolgens zijn om 14.40 uur de mannen aan de beurt. Eurosport zendt beide crossen live uit op Eurosport 1 en de online kanalen (Eurosport.nl/Discovery+/GCN+). Mogelijk schenkt de NOS in haar middaguitzending ook aandacht aan de Wereldbeker. In tegenstelling tot de cross zaterdag krijgen de Belgen meer zenderkeuze. Zo zenden Telenet Play Sports, Proximus Pickx en Sporza de wereldbeker live uit.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws