Jungels rondt geweldige solo van 60 kilometer af in bergrit Tour; Martínez en Vlasov verliezen tijd Wielrennen
Wielrennen

Jungels rondt geweldige solo van 60 kilometer af in bergrit Tour; Martínez en Vlasov verliezen tijd

Jungels rondt geweldige solo van 60 kilometer af in bergrit Tour; Martínez en Vlasov verliezen tijd

De negende rit in de Tour de France is gewonnen door Bob Jungels. De Luxemburger van AG2R Citroën rondde een fenomenale solo van zestig kilometer af door Thibaut Pinot achter te laten. Bij de klassementsrenners gebeurde er tamelijk weinig.

Vanuit Aigle vertrok het peloton voor een 193 kilometer lange tocht door de Alpen, waarbij de kans vooraf als zeer groot werd gezien dat de kopgroep het zou halen. Zodoende was het gevecht om daarin te geraken ook meer dan groot, wat tot nervositeit leidde in de grote groep.

Dit had als jammerlijk gevolg dat een deel van de mannen voor de kopgroep tegen de grond ging. Michael Woods (Israel-Premier Tech) leek het grootste slachtoffer, terwijl ook Felix Grosschartner, Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Neilson Powless (EF) en Tony Gallopin (Trek-Segafredo) erbij lagen.

Van Aert loopt uit in puntenklassement, strijd om bergtrui

Deze mannen zagen we dus niet vooraan, maar wel tal van anderen. Bauke Mollema en Dylan van Baarle waren zeer actief, evenals onder meer Jakob Fuglsang. Uiteindelijk vertrok er een groep op de eerste klim van de dag, de Col de la Mosses. Vijftien jongens trokken er daarop uit, waarna er uiteindelijk nog zes mannen (met Van Aert en McNulty) de aansluiting wisten te maken.

Uiteindelijk zagen we de volgende 21 renners in de kopgroep: Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost), Brandon McNulty (UAE-Team Emirates), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty-Gobert), Bob Jungels, Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën Team), Luis León Sánchez (Bahrain Victorious), Patrick Konrad, Nils Politt (BORA-hansgrohe), Joe Dombrowski (Astana), Hugo Houle, Guy Niv (Israel), Simon Geschke, Ion Izagirre (Cofidis), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Carlos Verona (Movistar), Jonathan Castroviejo (INEOS) en Carlos Verona (Movistar).

Voor Van Aert een uitgelezen kans om andermaal uit te lopen in het puntenklassement. Hem werd geen strobreed in de weg gelegd, terwijl de strijd om de bollentrui wat feller was. Geschke en Latour hadden daar duidelijk hun zinnen op gezet, waardoor het duidelijk was dat Magnus Cort op de Col de la Croix zijn bergtrui zou verliezen.

Jungels rondt geweldige solo van 60 kilometer af in bergrit Tour; Martínez en Vlasov verliezen tijd
Van Aert deed een goede zaak voor de groene trui

Jungels breekt de koers open 

Op die klim van eerste categorie liep het peloton met UAE-Team Emirates zienderogen in, wat enkele mannen voorin nerveus maakte. Jungels trok er uiteindelijk met Geschke vandoor, waarbij de Duitser op de Col de la Croix de bergtrui overnam. Jungels gaf er in de afdaling een extra lap op, waardoor hij met veertig seconden voorgift op de achtervolgers aan de laatste vijftig kilometer begon. Het peloton volgde op tweeënhalve minuut en mocht dus ook niet uitgevlakt worden.

De Luxemburger liep alsmaar uit op de lange vlakke strook die volgde en had 1.30 minuut voorsprong bij het aanvangen van de Pas de Morgins, de volgende beklimming van eerste categorie. Het peloton, waar UAE-Team Emirates hard doorreed, volgde op meer dan drie minuten.

In dat peloton zagen we direct een groot slachtoffer: Daniel Felipe Martínez moest de anderen heel vroeg laten gaan en zag zodoende zijn klassement voor zijn ogen verdwijnen. Een ploeggenoot van hem, Jonathan Castroviejo, maakte dan juist weer tempo in de achtervolgende groep op Jungels. Daar had Van Aert het ondertussen laten lopen.

Strijd op verschillende fronten in slotfase

Vanuit de tweede groep ontbond Pinot zijn duivels op achttien kilometer van de finish, terwijl Jungels voorin stilaan wat van zijn pluimen verloor. Niet gek, aangezien hij intussen al bijna één uur alleen voor de andere jongens uitreed. Pinot ging relatief snel naar Jungels toe op de steilere stroken, maar vanaf het moment dat het afvlakte kostte het wat meer moeite.

In het peloton, of wat daar van over was, was het mannetjes tellen. Na Martínez moest ook Aleksandr Vlasov de groep laten gaan, waardoor er al aanzienlijke brokken werden gemaakt voor de algemene rangschikking. Ook Urán betaalde zijn inspanningen van eerder in deze rit cash uit, terwijl een echte clash tussen de favorieten voor de eindzege uiteindelijk uitbleef.

De strijd om de dagzege werd een zeer interessante tussen Jungels en Pinot. De Luxemburger begon met 25 seconden aan de laatste klim van vier kilometer, terwijl de Fransman op de stroken vals plat wat meer plooide. Zodoende was het Jungels die er na een fenomenale solo met deze etappezege vandoor ging.

Uitslag etappe 9 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 9 Tour de France 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Klik dan op F5 of refresh uw browser!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news