Juni = Uno-X-maand! Cort sprint arme Armirail in dichte mist voorbij en verslaat Roglic in Dauphiné Wielrennen
Wielrennen

Juni = Uno-X-maand! Cort sprint arme Armirail in dichte mist voorbij en verslaat Roglic in Dauphiné

Juni = Uno-X-maand! Cort sprint arme Armirail in dichte mist voorbij en verslaat Roglic in Dauphiné

Magnus Cort Nielsen heeft de tweede etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. In een lastige rit leek Bruno Armirail te gaan verrassen vanuit de vroege vlucht, maar de Deen van Uno-X Mobility sprintte hem in de laatste honderd meter nog voorbij. Daarmee won Uno-X na 1 juni (Alexander Kristoff) en 2 juni (Jonas Abrahamsen) ook op 3 juni een koers. Cort is tevens de nieuwe leider.

De vlucht van de dag was vroeg geformeerd. Vanuit de start in Gannat reden Bruno Armirail (Decathlon-AG2R La Mondiale), Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels), Jonas Gregaard (Lotto Dstny), Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) en Filippo Conca (Q36.5) ervan weg. In het peloton was het verrassend genoeg niet Lidl-Trek van klassementsleider Mads Pedersen, maar BORA-hansgrohe (Primoz Roglic) en Israel-Premier Tech (Dylan Teuns) die begonnen te rijden.

De maximale voorsprong van de vijf steeg tot dik vijf minuten, maar stabiliseerde na de eerste klim van de dag tot rond de vier minuten. Op de Cote de Fagot greep Le Berre de maximale twee puntjes, alvorens de Fransman ook de vijf punten op de Col Saint-Thomas pakte. Daarmee kwam hij op negen punten en pakte hij virtueel de bergtrui over.

De status quo tussen kopgroep en peloton bleef intact op zestig kilometer van de finish. Iets meer dan vier minuten kregen de leiders, met Nico Denz en Mason Hollyman die er een strak tempo op na hielden namens BORA en Israel. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer ging het tempo in het pak pas serieuzer de lucht in. BORA reed het eerst terug dicht tot drie minuten, alvorens INEOS Grenadiers en Groupama-FDJ het heft in handen namen.

Lees verder onder de video!

Groupama-FDJ opent finale richting lastige slotklim

Op de Cote de Saint-Georges-en-Couzan konden we de onderlinge verhoudingen pas echt zien. Zo moest onder meer Antonio Tiberi - de nummer vijf van de Giro d'Italia namens Bahrain Victorious - lossen. Quentin Pacher reed de kopgroep namens Groupama terug tot een minuut. Dat was het signaal voor de kopgroep om ook te versnellen. Nadat Le Berre nog eens vijf punten bijschreef op de top, ging het rap door naar de slotklim van de dag, de Col de la Croix-Ladret. Uno-X zagen we op vijftien kilometer van de streep zelfs brutaal op kop komen.

Op de laatste klim van de dag was het Armirail die de sterkste bleek uit de groep van vijf. De Fransman moest er rap van weg, want in het peloton begonnen ze ook te koersen, om een sprint op poten te zetten. Aleksandr Vlasov viel aan namens BORA en hij kreeg Pavel Sivakov (UAE) en Sean Quinn (EF) mee. Het had tot gevolg dat Pedersen moest lossen en de gele leiderstrui zo ook plots voor het grijpen lag. Armirail bleef ondertussen knap vooruit, met nog een halve minuut en vier kilometer te gaan. Pedersen vocht voor wat hij waard was om terug te komen, terwijl BORA het geel op afstand wilden houden, met Vlasov en Jai Hindley als luxe-knechten van Roglic.

Beulswerk, maar Armirail bleef op z'n tanden bijten en bleef een voorsprong houden. De Fransman leek te mogen hopen, maar in de dichte mist kwam plots het peloton hard opzetten. Uno-X lanceerde daarin Cort, die er vroeg aan begon en met fietslengtes voorsprong mocht juichen. Roglic moest tevreden zijn met plek twee en pakte nog wel wat bonificatieseconden.

Uitslag etappe 2 Critérium du Dauphiné 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news