Jakobsen verslaat Ewan op het Kampioenschap van Vlaanderen na machtige spurt Wielrennen
Wielrennen

Jakobsen verslaat Ewan op het Kampioenschap van Vlaanderen na machtige spurt

Jakobsen verslaat Ewan op het Kampioenschap van Vlaanderen na machtige spurt

Fabio Jakobsen heeft zich tot winnaar van het Kampioenschap van Vlaanderen gekroond. De Nederlander van Quick Step-Alpha Vinyl Team versloeg Caleb Ewan in de laatste rechte lijn. Hiermee heeft de kersverse Europese kampioen zijn eerste profzege in zijn nieuwe tenue binnen.

Door de minieme kans op sprintsucces tijdens het WK in Wollongong trokken veel rappe mannen deze vrijdag naar Koolskamp, waar het Kampioenschap van Vlaanderen - ook wel Koolskamp Koers genoemd - werd verreden. Opvallend veel WorldTour-ploegen waren present op het deelnemersveld, met als voornaamste reden de felle strijd tegen degradatie die enkele teams aan het uitvechten zijn.

Bon, rond het middaguur vertrokken de coureurs voor dertien rondes in en rond Koolskamp, waar het net als in Nederland niet al te goed weer was. Desondanks was het snel duidelijk waarvoor de mannen in het peloton gekomen waren: een sprintfestijn. BORA-hansgrohe, Lotto Soudal en Quick Step-Alpha Vinyl plaatsten ieder een mannetje op kop om de grote groep in toom te houden.

Vijf renners wensten daar niet direct aan mee te werken: Johan Jacobs (Movistar), Gwen Leclainche (Go Sport-Roubaix Lille Metropole), Nick van der Meer (VolkerWessels), Lorenz Van De Wynkele en Warre Vangheluwe (Team Elavate) fietsten een bescheiden voorsprong bijeen in de eerste wedstrijduren.

EF Education-EasyPost doet poging tot waaiers, val Groenewegen

In het middenrif van de race kregen de renners het nodige water over zich heen, maar het veranderde weinig aan de wedstrijdsituatie. Wel was het door de wind wat nerveuzer in de grote groep, wat eveneens nadelig was voor de voorsprong van het kwintet vooraan. Op veertig kilometer van de meet trok EF Education-EasyPost het peloton op de Bruggesteenweg in gang, wat de nodige schade berokkende achterin. Voorin ging Dylan Groenewegen ondertussen op een niet zo fijne manier tegen de grond, maar gelukkig kon de Nederlander zijn weg vervolgen en even later ook weer terugkeren. Een andere sprinter, Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), reed even later lek, ook hij kon terugkeren.

David van der Poel maakte ook van dichtbij kennis met het asfalt, wat de risico's van deze koers duidde op de natte Vlaamse wegen. De vele kilometers in het slechte weer eisten zijn tol bij de renners in de kopgroep. Een voor een wapperden de renners uit het wiel bij Jacobs, de enige WorldTour-renner van het gezelschap. Met nog één ronde van vijftien kilometer te rijden zat enkel Leclainche nog in het wiel.

Jacobs kan missie niet volbrengen, Jakobsen wel

Met nog dertien kilometer te gaan werd het resterende duo ingelopen door het peloton. Nadat het peloton vertraagde tempo op de smalle wegen, en Riley Pickrell door een valpartij nog kennis maakte met het Vlaamse gras, schoten de sprinttreinen op gang met nog zeven kilometer te rijden.

Quick Step-Alpha Vinyl en Lotto-Soudal hielden zich nog even koest op dat moment, vooral de wat kleinere teams hielden het tempo hoog. Met nog drie kilometer te gaan pakte de ploeg van Ewan toch de kop, hij zat in vierde positie in het wiel van Jasper De Buyst met daarvoor Reinardt janse van Rensburg en Frederik Frison, die op kop deed. Jakobsen was toen nog nergens te zien. De rode formatie leidde het peloton de laatste kilometer in, maar verloor toch de organisatie. Luca Mozzato van B&B Hotels zette als eerste de sprint aan, maar werd nog geremonteerd door Jakobsen en Ewan. Van het duo was de Nederlander de snelste. Groenewegen maakte het podium compleet, Mozzato werd vierde.

Uitslag Kampioenschap van Vlaanderen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws