Kelderman over oude ploeg: 'Goed om je te ontwikkelen, totdat je een eigen mening hebt' Wielrennen
Wielrennen

Kelderman over oude ploeg: 'Goed om je te ontwikkelen, totdat je een eigen mening hebt'

Kelderman over oude ploeg: 'Goed om je te ontwikkelen, totdat je een eigen mening hebt'

Wilco Kelderman heeft veelbewogen maanden achter de rug. Eind oktober werd hij derde in de Giro d'Italia, waarna hij de overstap naar BORA-hansgrohe maakte, om half januari te worden aangereden door een auto. Met Tom Dumoulin als voorbeeld hoopt hij bij zijn nieuwe ploeg meer zijn eigen plan te trekken dan bij Team Sunweb.

Kelderman kende veel pech de afgelopen jaren en daar kwam zijn recente aanrijding bovenop. Het zorgde er jarenlang voor dat hij net geen topresultaten kon halen, totdat hij vorig seizoen vrij bleef van blessures. Hij reed een uitstekende Giro d'Italia, maar kon zijn goede uitgangspositie in de laatste week net niet verzilveren. In een interview met Helden laat de 29-jarige Nederlander weten lang wakker te hebben gelegen, nadat de ronde was afgelopen. 'Ik heb er heel veel over nagedacht. Zeker twee weken heb ik er elke nacht over gedroomd. Daaruit blijkt dat het behoorlijk diep zat. Later begrijp je de keuzes van de ploegleiding beter, maar er blijft altijd een stemmetje, met: wat als?'

Dat wat-als-moment was voornamelijk gericht op de etappe waarin Kelderman nog een ruime voorsprong had in het klassement en het peloton over de Stelvio trok. Ploeggenoot Jai Hindley wachtte niet op de Nederlander en uiteindelijk verloor Kelderman veel tijd. 'Als Jai op me had gewacht, had ik de dag dat ik het roze pakte nog een veel grotere voorsprong. Je weet nooit hoe het was gelopen, maar dit scenario bleef in mijn hoofd spoken.' Volgens Kelderman speelde de teleurstelling van die etappe ook een nadelige rol in hoe hij op de fiets zat. 'Op dat moment voelde ik me in de steek gelaten. De frustratie gaat in je lijf zitten als je lang alleen rijdt en wanneer je voelt dat alles uit je handen glipt.'

Kelderman over oude ploeg: 'Goed om je te ontwikkelen, totdat je een eigen mening hebt'

'Ik heb veel van Tom Dumoulin geleerd'

Wilco Kelderman

Toch keek Kelderman ook met een goed gevoel terug op zijn recente podiumplek in een grote ronde. 'Als ploeg hebben we het goed gedaan en waren we sterk op elkaar ingespeeld. Daar heb ik echt van genoten. Uiteindelijk haalden we een tweede en derde plek, dus dat is top. Maar het blijft een dubbel gevoel, dat ik niet alles eruit heb gehaald.' Met de ontwikkeling die hij doormaakte, mede door weinig blessureleed in het laatste jaar, hoopte hij zijn progressie dit jaar door te zetten. Deelname aan de Tour de France was en is nog steeds het grote doel.

Bij zijn nieuwe ploeg, BORA-hansgrohe, hoopt hij ondanks zijn val, nog steeds hoge ogen te gooien in Frankrijk. Volgens de Nederlander was de tijd er rijp voor om naar een nieuwe ploeg te verhuizen. 'Ik heb veel van Tom Dumoulin geleerd, hoe hij zich heeft ontwikkeld en welk pad hij koos. Sunweb is absoluut een goede ploeg om te ontwikkelen, maar als je een eigen mening en plan hebt, wordt het lastiger.' Recent heeft Dumoulin overigens aangegeven tijdelijk te stoppen met wielrennen om uit te zoeken wat hij nog verder wil met zijn leven en carrière in de wielersport.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws