Klimmers draaien Kooij en consorten de nek om in Gran Piemonte, Garcia Cortina de snelste Wielrennen
Wielrennen

Klimmers draaien Kooij en consorten de nek om in Gran Piemonte, Garcia Cortina de snelste

Klimmers draaien Kooij en consorten de nek om in Gran Piemonte, Garcia Cortina de snelste

Iván Garcia Cortina heeft de Gran Piemonte gewonnen. Na een razendsnelle koers werd de eerste tik uitgedeeld op de enige klim van de dag, met Olav Kooij die - net als veel andere sprinters - loste en de winst kon vergeten. Uit een flink uitgedund pelotonnetje was het Garcia Cortina die de snelste benen had.

198 kilometer koers, met een lastig begin en één klim richting de finale. Voer voor de sprinters, maar niet voordat we hadden gekeken naar de vroege vlucht. Marco Tizza (Bingoal Pauwels Sauces WB), Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa), Kamil Małecki (Lotto Soudal) en Matteo Jorgenson (Movistar Team) waren de vier die het wel wilden proberen. In de heuvelachtige openingsfase was het Tobias Bayer van Alpecin-Deceuninck die de oversteek nog wenste te maken, maar het peloton gaf zich verder al snel gewonnen.

Na de laatste van drie heuvels had de kopgroep van vier een voorsprong van een kleine vijf minuten minuten te pakken, met Bayer die door het peloton weer werd ingerekend. Wat volgde was een lange, vlakke fase van zo'n negentig kilometer. Het waren Jumbo-Visma en Quick Step-Alpha Vinyl die hier de boel gingen controleren voor hun sprinters. Met nog honderd kilometer voor de wielen was de voorsprong van de leiders gedaald naar zo'n 3.30 minuten.

Landa en Ciccone vallen aan, Kooij in de problemen

Met ook Team BikeExchange-Jayco en Team DSM op de voorposten van het peloton koersten we in de richting van de enige gecategoriseerde klim van de dag. Na 133 kilometer begonnen we aan Il Pilonetto, een klim van 3,3 kilometer aan dik 8 procent gemiddeld. Met nog slechts een dikke minuut voorsprong bleven in de kopgroep Jorgenson en Malecki over, maar ook in het peloton bleef men niet stilzitten. Matteo Fabbro (BORA), Mikel Landa (Bahrain), Giulio Ciccone (Trek) en Marc Hirschi (UAE) waren de vier die echt loskwamen.

Op de top van de Pilonetto hadden de vier maar een kleine voorgift op het peloton, dat het kwartet snel weer inrekende en op anderhalve minuut van Jorgenson en Malecki aan de laatste vijftig kilometer begon. Diverse sprinters waren in moeilijkheden, waaronder Olav Kooij. De kopman van Jumbo-Visma reed anderhalve minuut achter het peloton en had werk aan de winkel. Met alleen nog een afdaling en verder een vlakke weg naar de finish was er in principe nog tijd genoeg.

Kooij keert niet terug, wie wint de massasprint?

Toch hadden Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers alle moeite om het gat te dichten naar de eerste groep achtervolgers, alias het eerste peloton. Daar gaven EF Education-EasyPost, BORA-hansgrohe en Intermarché-Wanty-Gobert volle bak gas om Kooij, Elia Viviani en Mark Cavendish niet terug te laten keren. Het kostte Jorgenson en Malecki op dertien kilometer van de finish de kop vanuit de vroege vlucht en bij het ingaan van de laatste tien kilometer had het eerste peloton een voorsprong van een minuutje op het tweede peloton, met Kooij en Viviani.

Over en sluiten voor twee favorieten voor de dagzege en dus kon de blik op anderen. Na een kortstondige uitbraak van Pieter Serry (Quick Step) reden er meerdere sprinttreinen met grote ambities naar de laatste kilometer. Een groepje van nog zo'n dertig renners ging ervoor sprinten, met eigenlijk niet één topsprinter meer aan boord. Alberto Bettiol ging heel vroeg aan, werd overvleugeld door Matej Mohoric, maar het was Garcia Cortina die de beste timing had en overtuigend won.

Uitslag Gran Piemonte 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws