Voorbeschouwing Gran Piemonte 2022 | Eén van de weinige échte sprintkansen in Italiaans najaar Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Gran Piemonte 2022 | Eén van de weinige échte sprintkansen in Italiaans najaar

Voorbeschouwing Gran Piemonte 2022 | Eén van de weinige échte sprintkansen in Italiaans najaar

De Italiaanse najaarskoersen volgen elkaar in rap tempo op, met op donderdag 6 oktober de Gran Piemonte op het programma. Het is de allerlaatste voorbereidingskoers voor de Ronde van Lombardije, al zullen weinig kanshebbers voor de zaterdag op donderdag aanwezig zijn. De Gran Piemonte is dit jaar namelijk weer eens een sprintkoers. In de Leiderstrui belicht 'm in een voorbeschouwing.

Praktische informatie Gran Piemonte 2022

  • Donderdag 6 oktober 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Gran Piemonte

2021 Matthew Walls
2020 George Bennett
2019 Egan Bernal
2018 Sonny Colbrelli
2017 Niet verreden
2016 Giacomo Nizzolo
2015 Jan Bakelants
2014 Niet verreden
2013 Niet verreden
2012 Rigoberto Urán

Gran Piemonte 2022: Parcours, weer en tijden

Wie de erelijst van Gran Piemonte erop naslaat, ziet al wel dat het parcours niet ieder jaar hetzelfde is. De organisatie - tevens de organisatie van de Giro en Il Lombardia - schippert tussen een koers voor sprinters of voor klimmers en dit jaar is de keuze duidelijk gevallen op de rappe mannen. Zo heel veel kansen kregen ze niet dit Italiaanse najaar, dus ze hebben het verdiend.

De 106e editie van Gran Piemonte vertrekt vanuit Omegna en finisht 198 kilometer later in Beinasco. Onderweg liggen er weinig hindernissen, al is de beklimming van Il Pilonetto een lastige. Met percentages boven de 10 procent kunnen de klimmers hier iets proberen, maar de top van de klim ligt op een kleine zestig kilometer van de streep. Wie durft dat aan, daags voor Lombardije?

Het is aannemelijk dat de sprintersploegen het heft in handen nemen, als we in razende vaart naar Beinasco vliegen, net onder Turijn. De wegen richting de finish zijn breed en overzichtelijk, wat het een ideale plek maakt voor een mooie leadout. Wie steekt z'n handen in de lucht en wordt de opvolger van Matthew Walls?

Voorbeschouwing Gran Piemonte 2022 | Eén van de weinige échte sprintkansen in Italiaans najaar

Weer
Als de renners donderdag om 11.45 uur vertrekken, zal het met zo'n 18 á 20 graden aangenaam zijn. Het kwik stijgt in de middag zelfs naar maximaal 26 graden, wat voor een najaarskoers ongekend warm is. Van wind is ook al amper sprake, waardoor de sprinters geen excuses hebben om er onder een heerlijk najaarszonnetje een spetterende sprint van te maken.

Tijden
Start: 11.45 uur
Finish: Rond 16.30 uur

Favorieten Gran Piemonte 2022

Dé te kloppen man is hoe dan ook Olav Kooij, die maandag in Münster iedereen zijn hielen liet zien. Hij klopte daar jongens als Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Sam Bennett en Jasper Philipsen: op papier nog een tandje hoger dan de concurrentie die we hier verwachten. Kooij krijgt daarnaast de beschikking over een ijzersterke lead-out.

In de Coppa Bernocchi kwam hij nog te kort, maar dat Kaden Groves rap is, bewees hij dit jaar al meermaals. De Australiër gaat vertrekken bij Team BikeExchange-Jayco, maar zal zijn ritzege in de Vuelta a España ongetwijfeld niet zijn laatste zege van 2022 willen laten worden. Met Luka Mezgec krijgt hij een meester-leadout mee, dus daar kan het alvast niet aan liggen.

Voorbeschouwing Gran Piemonte 2022 | Eén van de weinige échte sprintkansen in Italiaans najaar
Kaden Groves en Olav Kooij

Quick Step-Alpha Vinyl stelt ook twee sterke pionnen op. Mark Cavendish is op papier de kopman, terwijl Davide Ballerini dinsdag al de Coppa Bernocchi won en dus in vorm steekt. Movistar heeft met Max Kanter ook een snelle man opgenomen in de selectie. Elia Viviani is de man om in de gaten te houden bij INEOS Grenadiers, helemaal na zijn ritzege in de laatste etappe van de CRO Race. Matteo Trentin beschikt over uitstekende benen namens UAE Team Emirates.

Hij won dit jaar pas één keer, maar Giacomo Nizzolo zal voor eigen publiek gebrand zijn om nog één keer vol voor de winst te gaan. De Italiaan van Israel-Premier Tech reed een hele bult aan eendagskoersen in augustus en september, maar finishte maar één keer in de top tien. Kan hij desondanks stunten op donderdag? Hij krijgt met onder meer Patrick Bevin en Daryl Impey een mooie lead-out mee. En mocht Nizzolo het niet kunnen, dan bewees Corbin Strong met een tweede plek in de Coppa Bernocchi in vorm te zijn.

TV Gran Piemonte 2022

Eurosport is je beste vriend, als je Gran Piemonte donderdag graag live wil bekijken. De sportzender is er via Eurosport 1 en de Eurosport Player live bij vanaf 14.50 uur. Meteen na de finish lees je het uitgebreide verslag van de koers op de website van In de Leiderstrui.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws