Kämna blijft stappen zetten na serieus ongeluk op Tenerife: Duitser werkt met Red Bull aan revalidatie Wielrennen
Wielrennen

Kämna blijft stappen zetten na serieus ongeluk op Tenerife: Duitser werkt met Red Bull aan revalidatie

Kämna blijft stappen zetten na serieus ongeluk op Tenerife: Duitser werkt met Red Bull aan revalidatie

Hoe is het met Lennard Kämna? Het is de vraag die de wielerwereld bezighoudt, sinds zijn ploeg BORA-hansgrohe op 3 april meldde dat Kämna betrokken was geraakt bij een verkeersongeluk in Tenerife. De klimmer, die normaal gesproken naar de Giro d'Italia als klassementsman zou gaan, werd in het ziekenhuis nader onderzocht en lag dagenlang op de intensive care. Inmiddels is hij begin juni aan de betere hand.

Vanuit BORA-hansgrohe werd met de grootste zorg aandacht besteed aan updates. Een dag na het eerste nieuws kwam ploegbaas Ralph Denk al met een positief bericht: 'We zijn opgelucht om te melden dat Lennard zijn toestand stabiel is na zijn serieuze ongeluk en dat hij gezien de omstandigheden oké is. De gehele ploeg voelt met hem mee en we wensen hem een spoeding herstel, waarbij we hem zullen steunen om volledig gezond te worden. Dat is nu het belangrijkste, de rest kan wachten.'

Het ongeluk vond plaats, doordat een tegemoetkomend voertuig op de weghelft van Kämna terechtkwam en daar op de wielrenner botste. Ploeg- en stafleden zagen het gebeuren, maar er raakte verder niemand gewond. Op zondag 7 april meldde BORA dat Kämna de IC had verlaten, met ook eindelijk een medisch dossier: 'Ernstig borsttrauma met ribfracturen en longkneuzingen', zo klonk het.

Lees verder onder de foto

Kämna blijft stappen zetten na serieus ongeluk op Tenerife: Duitser werkt met Red Bull aan revalidatie

Kämna liet van zich horen, BILD komt met positief nieuws

Sinds 7 april, op het moment van schrijven drie weken geleden, kwam er geen update meer vanuit BORA-hansgrohe. De ploeg liet desgevraagd aan In de Leiderstrui weten: 'We kunnen niet meer zeggen dan de statements die we tot nu toe hebben gegeven.' Op Instagram (in zijn story) liet Kämna al wel even van zich horen. 'Jullie vriendelijkheid en aandacht betekenen veel voor mij in deze uitdagende tijd. Jullie kunnen er zeker van zijn dat ik tijdens mijn revalidatie de beste behandeling en ondersteuning zal krijgen. Ik hoop snel terug te zijn.'

Het Duitse BILD kwam zondag met het nieuws dat Kämna volledig zal herstellen en weer zonder beperking professioneel kan sporten. Dat zouden de artsen aan hem verteld hebben. De Giro d'Italia is logischerwijs geen optie en ook de Tour de France eind juni komt normaliter te vroeg. Kämna moet nog terugkeren naar Duitsland en zal daar verdere behandelingen krijgen in zijn revalidatie. BILD spreekt over 'een paar weken' als het gaat om een rentree op de fiets. Over een rentree in koers is geen zinnig woord te zeggen.

Update - 1 mei 2024 (11.30 uur): Lennard Kämna mag ziekenhuis op Tenerife (eindelijk) verlaten

Op woensdagmiddag doorbrak BORA-hansgrohe eindelijk de stilte omtrent de situatie van Lennard Kämna. Vier zeken na zijn zwaar trainingsongeval mag de 27-jarige Duitser het ziekenhuis op Tenerife eindelijk verlaten. Kämna zal vandaag/woensdag overgevlogen worden naar Hamburg, waar zijn blessures verder behandeld zullen worden en hij zijn revalidatie kan aanvatten in het BG Klinikum-ziekenhuis.

'Bedankt voor alle steun van de afgelopen weken', vertelt Kämna zelf in een korte reactie. 'Ik wil vooral mijn vriendin en mijn familie bedanken, die er alles aan hebben gedaan om het me zo comfortabel mogelijk te maken. Het was geen gemakkelijke tijd in het ziekenhuis op Tenerife, maar ik ben het medisch team en de verpleegkundigen erg dankbaar voor wat ze de afgelopen weken voor me hebben gedaan. Ik ben dolblij dat de eerste stap van mijn herstel vandaag is voltooid en dat ik nu verder kan naar Hamburg. Daar begin ik met mijn revalidatie en ik ben zeer gemotiveerd om zo snel mogelijk weer op de fiets te stappen. Maar het belangrijkste is om weer gezond te worden.'

Lees verder onder de tweet.

Update II - 5 juni 2024 (09.30 uur): Kämna heeft eerste fase van revalidatie doorstaan

Op 5 juni kwam er een nieuwe update vanuit de Duitse formatie. 'Lennard blijft goede progressie maken na zijn ongeluk. Eind mei heeft hij het eerste blok van zijn revalidatie succesvol afgerond bij een kliniek in Hamburg. Een emotionele mijlpaal daarbij was zijn terugkeer op de fiets, 44 dagen na zijn ongeluk op Tenerife kon hij voor het eerst weer kort op zijn Specialized rijden op de rollers.'

'Nu staat hij voor de volgende stap. Lennard heeft zich verplaatst naar het Red Bull Athlete Performance Centre, waar hij met de experts van RedBull en de medische afdeling van BORA-hansgrohe verdergaat met deel twee van zijn revalidatie. Het programma van de komende weken bestaat uit testen, fysiotherapie en trainingssessies.'

Een datum op een terugkeer wil BORA-hansgrohe niet plakken. 'Hij zet stappen, maar wel langzaamaan. Ik ben geen dokter, maar naar mijn mening is het nog wat vroeg om te stellen dat in hij in een bepaalde wedstrijd al kan starten', aldus ploegbaas Ralph Denk tegenover In de Leiderstrui.

De crash van Kämna kwam na ongetwijfeld het meest succesvolle jaar van de Duitser in zijn wielercarrière. 2023 was het jaar waarin hij zichzelf voor het eerst ontdekte als klassementsrenner, met plek vier in de Tirreno-Adriatico, plek zes in de Tour of the Alps en uiteindelijk een negende plaats in de Giro d'Italia. In de Vuelta a España, later dat jaar, won hij een etappe. Daarmee heeft Kämna nu in alle drie grote rondes een rit gewonnen. In 2022 won hij al een etappe in de Giro en in 2020 was het raak in de Tour de France.

In 2024 had Kämna de ambitie om zijn klassementsambities verder te onderzoeken, al zou hij ook als belangrijke knecht meegaan naar de Tour voor Primoz Roglic. In de Giro d'Italia kreeg hij opnieuw de kans om een klassement na te jagen, samen met Daniel Felipe Martínez. 'Ik wil graag actief blijven en aanvallen, maar ook klassementen wil ik graag rijden. Hoe en waar, dat weet ik nog niet, maar ik wil absoluut de renner blijven die ik nu ben en etappes winnen. Dat staat buiten kijf', zei hij eind 2023 tegenover In de Leiderstrui.

Opdat we je snel terugzien, Lennard!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news