Kooij boekt tweede ritzege én pakt eindklassement in Circuit Cycliste Sarthe door crash Pedersen Wielrennen
Wielrennen

Kooij boekt tweede ritzege én pakt eindklassement in Circuit Cycliste Sarthe door crash Pedersen

Kooij boekt tweede ritzege én pakt eindklassement in Circuit Cycliste Sarthe door crash Pedersen

Olav Kooij heeft de vierde en laatste etappe in Circuit Cycliste Sarthe gewonnen. De Nederlander won eerder deze week ook al een rit, maar deed het nu vanuit een sprint-a-deux tegen Xandro Meurisse. Mads Pedersen zag zijn eindzege in de laatste vijf kilometer door z'n vingers glippen, omdat de Deen viel. Kooij is daarmee tevens de eindwinnaar.

Er was 173,6 kilometer beoogd, maar door de enorme regenval en zware omstandigheden werd de laatste etappe ingekort tot 136,4 kilometer. Met drie gecategoriseerde beklimmingen zat het zwaartepunt in de eerste helft van de rit, die om 11.10 uur werd 'weggeschoten'. Vijf renners namen plaats in de vroege vlucht van de dag. Valentin Ferron (TotalEnergies), Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Rick Pluimers (Jumbo-Visma), Anthony Perez (Cofidis) en Thomas Boudat (Go Sport - Roubaix Lille Métropole) waren de dappere strijders van dienst.

Trek controleert, nieuwe kopgroep ontstaat

Met Trek-Segafredo op kop van het peloton werd de voorsprong van de vijf koplopers nooit groter dan twee minuten. De ploeg van klassementsleider Mads Pedersen wilde het duidelijk warm hebben en dus lag het tempo hoog. Nog voordat we de eerste klim van de dag bereikten, was de kopgroep ingerekend. Het was Clément Carisey (Go Sport - Roubaix Lille Métropole) die van de situatie gebruik maakte en meteen counterde. De eenzame Fransman gaf zich niet zomaar gewonnen en kwam solo over het tweede bultje van de dag. Hij kreeg uiteindelijk dan toch gezelschap van Ben Healy (EF) en Nicolas Debeaymarche (St Michel - Auber93). Ferron en Janssens, die ook al in de eerste vlucht zaten, waren ook mee.

De nieuwe kopgroep van vijf kreeg nooit een grote voorsprong, daarvoor was het in het peloton te onrustig. We zagen richting de derde en laatste klim van de dag Luke Plapp van INEOS in het offensief, maar hij kwam niet weg. Scott Thwaites, Robert Stannard (beide Alpecin-Fenix), Lars Boven (Jumbo-Visma) en Ward Vanhoof (Sport Vlaanderen) maakten de oversteek wel naar het front. Zo hadden we plots negen renners aan de leiding, met het peloton onder leiding van Trek op een dikke minuut. We hadden pas zestig kilometer afgelegd, met alle drie de gecategoriseerde beklimmingen achter de rug.

Complete chaos door crash in finale

Na 99,2 kilometer bereikte de kopgroep van negen voor het eerst de finishlijn. Het was het startschot van vier lokale rondjes van 9,3 kilometer per stuk. De leiders begonnen eraan met een voorgift van 1.21 minuten op het peloton. Op het lokale circuit werd deze voorsprong echter rap minder. Ook vooraan werd het tempo verhoogd en daarmee het kaf van het koren gescheiden. Vanhoof en Carisey moesten er als eerste af op het lastige rondje, Boven volgde niet veel later. Het peloton zat echter ook niet ver meer, werd het dan weer een sprint?

Nee! Mede door toedoen van Quick Step-Alpha Vinyl werd in de slotronde het gat naar de zes overgebleven leiders gedicht, maar daarmee werd het geen klassieke sprint. Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix) en Kooij verrasten door de boel door in de laatste kilometers weg te rijden, mede voortgekomen uit een massale valpartij, waar ook Pedersen bij lag. De twee reden een kleine kloof bijeen en ondanks veel tegenaanvallen in de achtergrond, was het een sprint-a-deux. Kooij was daarin overtuigend de snelste. Omdat Pedersen voor de veilige laatste drie kilometer viel, is Kooij tevens eindwinnaar.

Uitslag etappe 4 Circuit Cycliste Sarthe 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws