Kopecky andermaal primus in Women's Tour, Vos moet ritwinst in Catalonië verrassend aan Australische laten Wielrennen
Wielrennen

Kopecky andermaal primus in Women's Tour, Vos moet ritwinst in Catalonië verrassend aan Australische laten

Kopecky andermaal primus in Women's Tour, Vos moet ritwinst in Catalonië verrassend aan Australische laten

Lotte Kopecky heeft in Wrexham de tweede etappe van de Women's Tour 2024 weten te winnen. De renster van SD Worx-Protime voerde de gehele rit de forcing en wist het kunstje in de finale uiteindelijk vakkundig af te maken. Daarmee verstevigde ze ook haar leidende positie. Marianne Vos kon de eerste etappe in de Ronde van Catalonië niet in winst omzetten.

In de openingsrit van de Women's Tour wist Kopecky haar opponente Letizia Paternoster (Jayco AlUla) ternauwernood af te troeven, waardoor de Belgische haar trui van wereldkampioene om mocht ruilen voor de leiderstrui in de Britse Women's Tour. Zodoende moesten haar ploeggenotes van SD Worx-Protime de controle op zich nemen in de grote groep.

In de ochtend was er overigens nog een mooi staaltje solidariteit geweest in het peloton. Lifeplus-Wahoo zag alle fietsen gestolen worden gedurende de nacht, maar de concurrerende ploegen sprongen in de bres en gaven verschillende tweewielers aan het getroffen team.

Lees verder onder de post!

Kopecky voert forcing op cruciaal punt

Op Eyton Hill, zo'n 45 kilometer van de aankomst, voltrok de eerste schifting zich. Elizabeth Deignan (normaliter Lidl-Trek, maar nu actief voor de Britse selectie) stak het lont in het kruidvat en kreeg onder meer Paternoster (Jayco AlUla), Kopecky, Lorena Wiebes (SD Worx-Protime), Charlotte Kool (dsm-firmenich PostNL) en Eline Jansen (VolkerWessels) met zich mee. Deze poging was echter geen lang leven beschoren.

Scherprechter van de dag was Horseshoe Pass, een beklimming van 4,5 kilometer aan 6,2 procent op circa dertig kilometer van de aankomst. Kool werd er daar zonder pardon afgereden door SD Worx-Protime, dat een aanval van Kopecky voorbereidde. Anna Henderson (Britse selectie) sloop mee en dit tweetal pakte samen een mooie voorsprong.

Lees verder onder de post!

Kopecky beslist het, Vos niet

Samen met Henderson, die normaliter uitkomt voor Visma | Lease a Bike, reed Kopecky naar de meet in Wrexham. Op de licht oplopende aankomst bleek het een koud kunstje om haar laatste overgebleven tegenstandster te kloppen, waarmee ze ook steviger in de leiderstrui staat. Wiebes eindigde achter de twee koploopsters nog als derde.

In Catalonië was het enkele uren later aan Vos om de Ronde van Catalonië voor vrouwen in stijl te starten. Dat lukte haar niet. Ally Wollaston van AG Insurance-Soudal Team was in een sprint verrassend de snelste. Vos moest het doen met een tweede plaats. 'Ik raakte heel even uit balans en vervolgens kwam ik net tekort om voor de overwinning te gaan. Dat was jammer', analyseerde ze na afloop.

Uitslag etappe 2 Women's Tour 2024

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag etappe 1 Ronde van Catalonië 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news