Maxim Van Gils wint GP Kanton Aargau, Thibau Nys komt lelijk ten val in volle sprint Wielrennen
Wielrennen

Maxim Van Gils wint GP Kanton Aargau, Thibau Nys komt lelijk ten val in volle sprint

Maxim Van Gils wint GP Kanton Aargau, Thibau Nys komt lelijk ten val in volle sprint

Maxim Van Gils heeft het in het Zwitserse Leuggern de GP Kanton Aargau 2024 op zijn naam geschreven. De renner van Lotto-Dstny bleek de beste van een sterkbezet peloton na een punchy wedstrijd over de heuvels in het Alpenland. Thibau Nys (Lidl-Trek) kwam in de slotkilometer ten val.

Afgelopen seizoen was de GP Kanton Aargau een prooi voor Nys, die destijds ervaren WorldTour-profs als Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en Marc Hirschi (UAE-Team Emirates) een hak wist te zetten in Leuggern. Dit seizoen was de Belg van Lidl-Trek er opnieuw bij, ondersteund door een sterke formatie met onder meer Bauke Mollema, Sam Oomen en Patrick Konrad.

Nys was echter zeker niet de enige man van naam en faam aan het vertrek: met de zondag beginnende Ronde van Zwitserland maakten redelijk wat coureurs alvast de reis naar dat land. Michael Matthews (Jayco AlUla), Marijn van den Berg, Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Marc Hirschi, Isaac del Toro (UAE-Team Emirates) en Wout Poels van Bahrain Victorious: ze waren er allemaal.

Een eerste kopgroep van zes coureurs was geen lang leven beschoren, maar de tweede poging kende meer succes: Johan Jacobs (Zwitserland), Christoph Janssen, Leo Doyle (XSpeed), Michael Kurkle (Felt-Febermayer), Ian Stöckli (Corratec-Vini Fantini)en Sebastian Niehues (RUEMBE) muisden er vanonder. Lotto-Dstny, EF Education-EasyPost en Bahrain Victorious regelden het tempo in het peloton.

Spannende finale met actieve grote ploegen

Op circa vijftig kilometer van het einde nam BORA-hansgrohe overtuigend over, wetende dat zij het van de hoogtemeters moesten hebben in deze koers. Dit leidde tot een aanval van Emanuel Buchmann, die de Rothberg zo als eerste rondde. De Duitser zat uiteindelijk niet mee met de volgende aanval, waar BORA-hansgrohe rekende op Sergio Higuita. Verder aanwezig? Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Rui Costa (EF), Jan Christen (UAE) en Mauro Schmid (Jayco AlUla).

Deze groep leek een eind te komen, maar net voor de top van de laatste passage van de cruciale klim kwam de boel weer bij elkaar. Een klein peloton van circa dertig coureurs bleef over, maar dat was buiten Marc Hirschi gerekend: de Zwitser van UAE gooide er een extra versnelling in, die enkel beantwoord kon worden door olympisch kampioen Richard Carapaz.

Andermaal reed het peloton het gat dicht, met name door het labeur van Lotto-Dstny en Lidl-Trek. Die laatste ploeg trok de boel flink op gang in de slotkilometer, maar Van Gils en co verrasten met een vroege aanzet. Daardoor kwam Nys wat in de mangel te zitten met lead-out Bagioli en ging hij tegen de grond, samen met wat andere coureurs. Alberto Bettiol werd tweede namens EF, voor Roger Adria van BORA-hansgrohe.

'Ik had geen supergevoel vandaag, waarschijnlijk omdat ik net van hoogtestage terugkwam', zei Van Gils na afloop. 'Het was een zware race en het was ook nog eens heel warm. Het was een gevecht om bij de voorsten door die laatste bocht te komen, maar Pascal (Eenkhoorn, red.) zette me af in tweede positie. Dat was wat vroeg, dus liet ik mezelf wat zakken en ging ik op 200 meter echt voor. Ik merkte dat ik nog wat in de tank had.'

Uitslag GP Kanton Aargau 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws