Kristoff troeft medevluchter Campenaerts af en zegeviert in Circuit Franco-Belge Wielrennen
Wielrennen

Kristoff troeft medevluchter Campenaerts af en zegeviert in Circuit Franco-Belge

Kristoff troeft medevluchter Campenaerts af en zegeviert in Circuit Franco-Belge

Alexander Kristoff heeft de 81e editie van het Circuit Franco-Belge gewonnen. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert maakte deel uit van een kopgroep van vier, die pas laat in de wedstrijd gevormd werd. Toen er door het kwartet gesprint werd om de zege, was Kristoff overtuigend sterker dan Dries Van Gestel (tweede) en Victor Campenaerts (derde).

175,2 kilometer, van Tournai naar La Louvière, met een massasprint als meest logische uitkomst? Niet als het aan de vier vroege vluchters lag. Tim Naberman, Ayco Bastiaens, Tom Sexton en Timo De Jong vonden elkaar al vroeg en creëerden een mooie voorsprong richting het peloton. De maximale kloof bedroeg vijf minuten. In de eerste twee koersuren gebeurde er verder op die manier niet bijster veel.

Girmay en Nizzolo vallen, Jakobsen lost

Na het passeren van de finishlijn en met nog tachtig kilometer voor de wielen begon het in het peloton weer wat te broeien. Op de klimmetjes in het lokale circuit werd er door meerdere renners iets geprobeerd, maar het peloton liet niet begaan. Het ging wel ten koste van de voorsprong, die voor de kopgroep tot onder de vier minuten daalde.

Voor de sprintersploegen werd het er niet makkelijker op om te controleren toen Biniam Girmay, Giacomo Nizzolo en Luca Mozzato op 72 kilometer van de finish vielen en opgaven. Niet veel later moest Fabio Jakobsen bovendien lossen in het peloton, waardoor het meer en meer een open race leek te kunnen worden. Lotto Soudal rook bloed en maakte tempo, met Campenaerts die actief op de voorposten zat.

Vlucht ingerekend, ook Ewan stapt af

Richting de tweede passage van de finishlijn brak het peloton uit elkaar. Onder meer Campenaerts, Greg Van Avermaet, Brent Van Moer en Sep Vanmarcke maakten onderdeel uit van een eerste groep. De jonge Filippo Baroncini van Trek-Segafredo probeerde dit clubje nog eens uit te dunnen, maar daarvoor was het lokale rondje toch niet selectief genoeg. Met 55 kilometer voor de wielen was het peloton weer terug bijeen.

De voorsprong van de vroege vlucht was inmiddels kleiner dan een minuut en op 42 kilometer van het einde werden Naberman en consorten ingerekend. De finale kon beginnen, maar wel zonder Caleb Ewan. Die was na een sleutelbeenoperatie net terug en het parcours bleek voor hem iets te zwaar om mee te doen. Afstappen was zodoende een betere optie.

Vliegen en Baroncini weg, Kristoff wacht niet op sprint

Lotto Soudal was inmiddels van strijdplan veranderd en reed voor Arnaud De Lie. Intermarché-Wanty-Gobert had met Kristoff een rappe man aan boord, maar dat weerhield zijn ploeggenoot Loïc Vliegen er niet van om weg te springen. De Belg kreeg op 25 kilometer van de meet de actieve Baroncini met zich mee, al reden de twee niet ver weg. Lotto Soudal hield het gaatje met slechts één mannetje op kop van het peloton binnen de perken.

Uiteindelijk was het andermaal Campenaerts die op een klimmetje de benen nam. Hij stootte zo naar Vliegen en Baroncini toe, maar had ook meteen weer een hele club anderen in zijn nek hangen. Een nieuwe golf van aanvallen barstte los, met ook Kristoff die zich roerde en zo niet per wilde wachten op een sprint. De Noor kwam uiteindelijk aan kop van de koers met Van Gestel (TotalEnergies) en Jasper De Buyst (Lotto Soudal).

Drietal loopt uit, maar kan rekenen op tegenaanvallen

AG2R was de ploeg die het gat nu moest dichten, met Intermarché en Lotto Soudal die mannetjes mee hadden aan het front. De Franse formatie slaagde niet in die opzet en zag Kristoff en consorten verder en verder wegrijden. Met nog dertien kilometer voor de wielen was het gat vijftien seconden. Cofidis moest er dan ook aan te pas komen om mee te helpen in het peloton.

Het gat werd echter niet zomaar dichtgereden, integendeel zelfs. Ludovic Robeet, Campenaerts en Julian Mertens schoten in de tegenaanval, waarna De Buyst vooraan logischerwijs besloot om niet meer mee te werken. De vraag was of het genoeg ging zijn om het trio vooraan terug te halen, daar het verschil alsnog niet terugliep.

Campenaerts spurt naar de kopgroep toe

Op de beklimming gaf Campenaerts echter flink gas, met het gevolg dat Mertens en Robeet moesten passen. VocSnor zoefde met een razend hoog tempo naar de koplopers toe, waarna het voor Kristoff te hard ging. Voor even vormden Campenaerts en Mertens de kop van de koers, maar Kristoff knokte zich vervolgens hard terug. Ook De Buyst sloot weer aan.

Vier koplopers, waarvan twee Lotto Soudal-renners, mochten zich opmaken voor een spannende laatste kilometer. Het was Campenaerts die als eerste aanviel en een klein gaatje pakte. Helaas voor de Belg sprong Kristoff erop en erover, waarna de zege uiteindelijk in handen van Intermarché-Wanty-Gobert belandde. Van Gestel werd tweede, Campenaerts moest genoegen nemen met de derde plek.

Uitslag Circuit Franco-Belge 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws