Küng verklaart steeds betere klimprestaties: 'Ik compenseer mijn gewicht gewoon met meer kracht' Wielrennen
Wielrennen

Küng verklaart steeds betere klimprestaties: 'Ik compenseer mijn gewicht gewoon met meer kracht'

Küng verklaart steeds betere klimprestaties: 'Ik compenseer mijn gewicht gewoon met meer kracht'

Als we het over de meest veelzijdige renner van 2022 hebben, komen we al snel bij Wout van Aert uit. Toch maakte één andere coureur in zijn kielzog misschien wel net zo'n indruk: Stefan Küng. Derde in Parijs-Roubaix en de E3 Classics, tweede op het EK en WK tijdrijden en vijfde in een Ronde van Zwitserland vol bergen.

Küng mag dus tevreden terugkijken op zijn seizoen, waarin het aan één ding ontbrak: een grote zege. 'Er waren veel podiumplaatsen, maar vooral op het EK en WK was het frustrerend', blikt de Zwitser in gesprek met radsport-news.com terug. 'Beide dagen was ik er meer dan klaar voor, maar als het zo dicht bij elkaar zit moet je ook geluk hebben dat je net aan de goede kant zit', heeft hij het onder meer over het nipte verlies tegen Tobias Foss in Wollongong.

Küng verklaart prestaties bergop: 'Gaat erom dat je sterk bent'

Ook bergop maakte de pezige man indruk met zijn 1.93 meter en 83 kilogram. Zo reed hij naar ereplaatsen in bergritten in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland, wat hem een vijfde plek in het eindklassement in de ronde van zijn land opleverde. 'Daar was ik enigszins verrast over, maar ik reed elke dag alsof het mijn laatste was. Mijn vrouw was hoogzwanger en alles was erop voorbereid dat ik elk moment naar huis zou kunnen', stelt hij.

Over zijn gewicht maakt hij zich geen zorgen meer. 'Zo'n dingen kunnen alleen als je in topvorm bent. Dan schakel je het rationele denken uit en kijk je gewoon wat je lichaam aan kan', aldus de Zwitser, die in het verleden naar eigen zeggen niet goed omging met zijn gewicht. 'Momenteel heb ik - en dat lieg ik niet - geen weegschaal thuis. Vooral toen ik jong was, had ik een ongezonde relatie met gewicht. Ik dacht altijd dat ik zo licht mogelijk moet zijn, maar op een gegeven moment merkte ik dat afvallen me niet per se sneller maakte. De verkeerde routines slopen erin', legt Küng uit.

'Nu weet ik dat het gewoon gaat om sterk zijn, dus dan compenseer ik dat gewicht met mijn kracht', vervolgt de coureur van Groupama-FDJ, die ook veel heeft aan de koolhydraatrijke producten die tegenwoordig gangbaar zijn. 'Daardoor heb ik niet langer het probleem dat ik met mijn grote lichaam zonder brandstof kom te zitten. Vroeger was dat meer een ding.'

Komend seizoen zal Küng aanvatten in de Ronde van de Algarve, waarna zijn eerste vormpiek ligt in de Vlaamse klassiekers. Vervolgens zal hij zich voornamelijk richten op het WK tijdrijden in Glasgow.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws