Groupama-FDJ: Fransen mikken volledig op eigen jeugd en doen oudere garde de deur uit Wielrennen
Wielrennen

Groupama-FDJ: Fransen mikken volledig op eigen jeugd en doen oudere garde de deur uit

Groupama-FDJ: Fransen mikken volledig op eigen jeugd en doen oudere garde de deur uit

We zijn inmiddels al halfweg de laatste maand van het jaar en dat betekent dat het tijd is om aan terug- en vooruitblikken te doen. Bij In de Leiderstrui doen we dat door de belangrijke ploegen één voor één nog eens te behandelen, met in deze episode Groupama-FDJ.

Eendagswedstrijden 2022: Groupama-FDJ

Derde in de Ronde van Vlaanderen en derde in Parijs-Roubaix: in de eerste weken van april liet Groupama-FDJ zich van zijn beste kant zien. Stefan Küng reed een voortreffelijk voorjaar met topnoteringen in zo'n beetje alle grote wedstrijden, terwijl Valentin Madouas vriend en vijand verraste met zijn derde plek in De Ronde achter Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle. Eerder had Attila Valter al hetzelfde gedaan met een vierde plaats in Strade Bianche.

Toch was het op die ereplaatsen na niet allemaal koek en ei voor de Fransen in de eerste maanden van het seizoen. Pas in september werd met de Tour du Doubs de eerste eendagswedstrijden (op nationale kampioenschappen na) gewonnen, wat toch wel onder de maat is. Arnaud Démare kwam in het voorjaar niet echt uit de verf, maar herstelde dit later met een klinkende zege in Parijs-Tours. Ook de tweede plek van Küng op het WK tijdrijden zal nog even zuur aanvoelen, al is het natuurlijk wel een mooie prestatie.

Groupama-FDJ: Fransen mikken volledig op eigen jeugd en doen oudere garde de deur uit

Rondes 2022: Groupama-FDJ

In de rondes liet de ploeg van Marc Madiot zonder meer mooie dingen zien. David Gaudu werd als kopman naar de Tour de France gestuurd met een podiumplaats als ultiem doel. De Breton eindigde uiteindelijk als vierde in La Grande Boucle, wat in combinatie met de tiende stek van adjudant Madouas als voortreffelijk mag worden gezien. Wel wist de ploeg geen ritsucces te boeken in de belangrijkste koers van het jaar.

In de Giro lukte dit dan weer wel, drie keer zelfs: Démare greep op deze manier ook opnieuw de paarse puntentrui mee in de Italiaanse rittenkoers, waarmee de doelen voor deze wedstrijden behaald werden. In de Vuelta lukte het met onder meer Thibaut Piinot niet om een ritzege te bemachtigen, nadat hem dat eerder wel lukte in de Tour of the Alps en Ronde van Zwitserland.

In diezelfde Ronde van Zwitserland liet tijdrijder Küng prachtige dingen zien met een vijfde plek in het eindklassement, terwijl Gaudu in diezelfde periode een mooie ritzege boekte in de Dauphiné. Al bij al heeft de ploeg dus mooie dingen laten zien in de grotere en kleinere rondes.

Groupama-FDJ: Fransen mikken volledig op eigen jeugd en doen oudere garde de deur uit

Eindcijfer met onderbouwing: 7,3

Noot: dit cijfer is opgemaakt uit de algemene beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Een ruim voldoende jaar: anders kan je het niet samenvatten bij Groupama-FDJ. Een echte grote vis ontbreekt misschien wel een beetje, maar de ploeg heeft zich het hele jaar op een schappelijke manier getoond aan het publiek. Daarbij mogen een vierde plek in de Tour en de verschillende podiumplekken in grotere wedstrijden absoluut niet onderschat worden.

Transfers 2022/2023: Groupama-FDJ

Acht renners komen Groupama-FDJ versterken, allemaal uit de eigen opleidingsploeg. Het team ondergaat daarmee een ware metamorfose, daar het haast allemaal ervaren mannen zijn die vertrekken. Jacopo Guarneri, Ramon Sinkeldam en Tobias Ludvigsson verlaten de trein van Arnaud Démare, terwijl klimmers Attila Valter (Jumbo-Visma), Sébastien Reichenbach en Antonio Badilatti ook weggaan. Tel daar oudgedienden Anthony Roux en Antoine Duchesne bij op en je hebt het over een wisseling van de wacht.

Desondanks hoeven ze niet te wanhopen bij Groupama-FDJ, daar het enkele van de grootste talenten ter wereld zijn die zich bij de ploeg voegen. Lenny Martinez, Reuben Thompson en Romain Grégoire maken al jaren het mooie weer op verschillende niveaus, terwijl er van de rappe mannen Samuel Watson en Paul Penhoët ook het nodige verwacht mag worden. Een hoop om naar uit te kijken, dus.

Groupama-FDJ: Fransen mikken volledig op eigen jeugd en doen oudere garde de deur uit

Ones to watches 2023: Groupama-FDJ

Check het lijstje mannen dat bij de transfers genoemd staat en je beseft dat er een hoop ones to watches zijn voor Groupama-FDJ in 2023. Mogelijk gaan we een deel van deze mannen al zien in de Vuelta, waar Marc Madiot vorige week op hintte bij de presentatie van zijn ploeg voor komende jaargang.

Daarbij zal het vanuit Nederlans oogpunt interessant zijn om te bekijken hoe Bram Welten en Lars van den Berg zich verder gaan ontwikkelen bij de Franse ploeg. Welten als man voor de sprints, Van den Berg voor de langere ondernemingen door het middengebergte.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws