Lafay neemt leiderstrui over van ploegmaat Zingle in Arctic Race of Norway Wielrennen
Wielrennen

Lafay neemt leiderstrui over van ploegmaat Zingle in Arctic Race of Norway

Lafay neemt leiderstrui over van ploegmaat Zingle in Arctic Race of Norway

Victor Lafay heeft de derde etappe van de Arctic Race of Norway gewonnen. Op de venijnige Skallstuggu was de renner van Cofidis overtuigend de sterkste. Kevin Vauquelin werd tweede voor Hugo Houle. Lafay mocht naast de bloemen ook de leiderstrui in ontvangst nemen. Hij nam die over van zijn ploeggenoot Axel Zingle.

De openingsfase werd gekleurd door aanvalspogingen. Verschillende renners wilden een kopgroep op poten zetten, maar dat was nog niet zo een-twee-drie gebeurd. Uiteindelijk slaagden er dan toch vier jongens in om weg te geraken en was de vlucht van de dag een feit. De namen: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck), Tom Wirtgen (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Håkon Aalrust (Team Coop). Hun voorsprong liep al snel op naar zo'n zes minuten.

De voorsprong van de vluchters bleef lang groot. Op ruim veertig kilometer van de finish hadden ze nog steeds bijna vijf minuten. In het peloton schoten ze wakker. Een ontsnapping met rasaanvaller Van der Hoorn konden ze immers niet te veel ruimte geven. Met name TotalEnergies deed op een klimmetje een stevige inspanning om het tijdsverschil naar beneden te brengen. Met de hulp van Israel-Premier Tech en Team BikeExchange-Jayco wisten ze binnen tien kilometer de voorsprong van de vluchters met bijna twee minuten terug te brengen.

Zodoende slonken de kansen van de vluchters zienderogen. Ook de aankomst speelde in het nadeel van de vluchters. De finish lag op de Skallstuggu, een klim van ruim vijf kilometer aan vijf procent gemiddeld. De klim kende echter steilere passages. Kilometer vier van de klim ging aan een gemiddelde van boven de tien procent. In de laatste kilometer vlakte het vervolgens weer af.

Van der Hoorn rijdt weg met Ballerstedt

Voordat de renners aan de slotklim begonnen, lagen er nog twee tussensprints op het parcours. De tweede lag na een heuvel van anderhalve kilometer aan 5,6 procent. Vlak voor die heuvel legde Van der Hoorn zijn kaarten op tafel. Enkel Ballerstedt kon de Nederlander volgen. Voor Aalrust en Wirtgen zat het avontuur erop.

Ballerstedt en Van der Hoorn hadden voor de laatste dertien kilometer nog een voorsprong van een minuut op het peloton. Hoewel de slotklim nog moest begonnen, liep de weg al gevoelig omhoog. Het beste was er bij de koplopers wel af, waar de snelheid in het peloton constant hoog werd gehouden.

Het lukte Van der Hoorn en Ballerstedt om met voorsprong aan de Skallstuggu te beginnen, al was die maar zo'n vijftien seconden. Op de klim nam Israel-Premier Tech het tempo op zich en reed het gat naar de twee vluchters dicht. Vervolgens schoven ook andere ploegen na voren.

Het was een renner van Team DSM die de aanval opende. Verschillende renners reageerden. Van hen plaatste Nicola Conci de volgende aanval. Hij geraakte niet weg, maar het leidde wel tot een duidelijke schifting vooraan.

Bij het begin van het steile stuk nam Lafay over van Conci. De renner van Cofidis sloeg op het stuk van tien procent een mooi gat. Achter hem moest de rest een antwoord schuldig blijven. Lafay begon met een mooie voorsprong aan het laatste vlakkere stuk, waarna hij knappe aanval met de ritzege afrondde. Het was voor Lafay zijn tweede profzege. Vorig jaar won hij een etappe in de Giro d'Italia. Dit seizoen reed Lafay de Tour de France, maar die liep met een opgave uit op een teleurstelling.

Uitslag etappe 3 Arctic Race of Norway 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws