Lafay weet middels sluwe move groene trui te behouden: 'Cavendish kwam me feliciteren' Wielrennen
Wielrennen

Lafay weet middels sluwe move groene trui te behouden: 'Cavendish kwam me feliciteren'

Lafay weet middels sluwe move groene trui te behouden: 'Cavendish kwam me feliciteren'

Maandag 3 juli was wat betreft de prestaties in de Tour de France geen slechte dag voor Cofidis. De WorldTour-formatie zag Victor Lafay middels een straffe aanval halverwege de etappe zijn leidende positie in de strijd om de groene trui behouden, waarna Bryan Coquard in de eindsprint naar een toptiennotering racete. Via de ploegsite van de Franse werkgever kijken beide hoofdrolspelers van de roodhemden terug op de etappe, die in de slotfase werd gekarakteriseerd door de nodige chaos.

Lafay ging een aantal kilometer voorafgaand aan de tussensprint vanuit het peloton in het offensief, om zo als derde door te komen bij de tussensprint. De laureaat in de tweede etappe slaagde in zijn opzet, waardoor hij vijftien punten pakte. Daarmee wist hij dat hij het groen alleen zou kwijtraken als Wout van Aert of Mads Pedersen de rit zou winnen. Dat geschiedde niet, waardoor de 27-jarige coureur uit Lyon nog een dagje langer van zijn groene tricot kan genieten. 'Het was een geweldige dag. Er zijn genoeg renners uit het peloton die mij kwamen opzoeken', vertelt de man-in-vorm er zelf over.

'Het raakt me dat klasbakken als Mark Cavendish me feliciteren', vervolgt hij zijn verhaal. Tijdens de etappe was het Bryan die me vertelde dat ik punten kon pakken in de tussensprint. Het kostte me niet veel kracht.' Die zelfde Coquard sprintte op zijn beurt naar een tiende plek in de straten van Bayonne. 'De jongens hebben hun uiterste best gedaan voor mij', stelt de heuvelsprinter. 'Het is de eerste sprint die we met deze groep hebben gedaan. Het kan dus alleen nog maar beter worden.'

Na afloop van de etappe heerste er enige 'consternatie', daar Cofidis-ploegleider Thierry Marichal gezegd zou hebben dat Lafay zijn aanval niet zo'n slim idee was. 'Zijn aanval was niet gepland. We gaan hem debriefen, want de Tour is nog lang. Het groen is geen doel. Misschien houdt hij van het groene podium, maar hij moet zijn energie sparen', liet de 50-jarige Marichal optekenen. Op de website van Cofidis ontkracht sportief directeur Bingen Fernandez de uitspraken van Marichal. 'Victor wist hoe hij het sluw moest spelen om de trui te behouden en hij zal het leuk vinden om nog een stap verder te gaan!', is hij enthousiast.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws