Laporte geeft kijkje onder tactische motorkap van Jumbo-Visma: 'Uitdelen in plaats van incasseren' Wielrennen
Wielrennen

Laporte geeft kijkje onder tactische motorkap van Jumbo-Visma: 'Uitdelen in plaats van incasseren'

Laporte geeft kijkje onder tactische motorkap van Jumbo-Visma: 'Uitdelen in plaats van incasseren'

Christophe Laporte heeft zich in zijn eerste jaar bij Jumbo-Visma ontwikkeld tot één van de beste coureurs in het eendagswerk. De man uit de omgeving van Nice blikte na afloop van het WK - waar hij als tweede eindigde achter Remco Evenepoel - in gesprek met Eurosport France uitgebreid terug op zijn seizoen in Nederlandse dienst.

De tweede plek op het WK stemde hem tevreden, daar Evenepoel outstanding was in Wollongong. 'We hebben nergens spijt van, daar Remco echt sterk was. Ik kon niet anders doen dan goed geplaatst zitten en volgen, maar ben blij met het vertrouwen dat ik van de Franse selectie heb gekregen. Ik weet waartoe ik in staat ben', klinkt het bij de man die dit seizoen ook al tweede eindigde in Gent-Wevelgem en de E3 Saxo Bank Classic.

Dat Laporte plots is uitgegroeid tot topper in het eendagswerk, kwam voor sommigen als een verrassing. 'De trigger daarvoor was de transfer van Cofidis naar Jumbo-Visma', bekent Laporte, die zich in 2021 in het shirt van de Franse ploeg echter ook al meermaals toonde in de Vlaamse wedstrijden. 'Voor mij is de crux de persoonlijke opofferingen. Ik voelde mijzelf daar klaar voor, wat de reden was van mijn transfer. Echter, zelfs toen was ik nog verrast door het vereiste niveau van opofferingen', doelt hij op de werkwijze van Jumbo-Visma.

'Maar het heeft gewerkt: fysiek ben ik vooruitgegaan en mentaal voel ik mij beter', stelt Laporte. 'Koersen met geweldige coureurs, aan de start van de Tour staan om hem te winnen: die dingen geven vertrouwen. Alles is hier tot in de puntjes geregeld: de kleding, voeding, het draait allemaal om presteren. Bij deze ploeg heb ik alle sleutels in handen om te slagen als wielrenner.'

Lees verder onder de foto.

Laporte geeft kijkje onder tactische motorkap van Jumbo-Visma: 'Uitdelen in plaats van incasseren'
De eerste rit van Parijs-Nice: volgens Laporte een voorbeeld van de werkwijze bij Jumbo-Visma

Laporte dient Franse criticasters van repliek

In Frankrijk, en in het bijzonder de Tour de France, komen bij de winnaar(s) altijd de dopingvragen, zag ook Laporte. 'Iedereen heeft gezien dat we dominant waren, maar die beschuldigingen raken me niet. Iedereen die zegt dat ik uit het niets kom, volgt de sport niet', zegt hij. 'In de wielersport komen dit soort dingen altijd makkelijk opzetten, maar het is zielig.'

Laporte stipt het tactische aspect aan, waar bij Jumbo-Visma actief aan gewerkt wordt. 'We gaan nooit zonder plan naar de wedstrijd', waarbij hij de door hem gewonnen openingsrit van Parijs-Nice als voorbeeld meeneemt. Daar reed hij samen met Primoz Roglic en Wout van Aert weg van de concurrentie. 'Dat was van tevoren tactisch zo gepland. Als ik tegen Jumbo-Visma moest rijden, had ik dat nooit geweten. Het vereist veel werk om aan het begin van de koers te weten wat je moet doen, maar op die manier kan je klappen makkelijker uitdelen dan dat je ze moet incasseren.'

De Fransman rijdt dit jaar nog Binche-Chimay-Binche (4 oktober in België), waarna hij zijn seizoen afsluit in Parijs-Tours op 9 oktober. Volgend jaar hoopt hij nog een stap te zetten bij de Jumbo-Visma, waarvoor hij dit seizoen ook de negentiende rit in de Tour wist te winnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws