Voorbeschouwing Famenne Ardenne Classic 2022 | Girmay vervolgt wereldreis in Wallonië Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Famenne Ardenne Classic 2022 | Girmay vervolgt wereldreis in Wallonië

Voorbeschouwing Famenne Ardenne Classic 2022 | Girmay vervolgt wereldreis in Wallonië

Na twee jaar afwezigheid op de wielerkalender is de Belgische wedstrijd Famenne Ardenne Classic terug. De wedstrijd rond Marche-en-Famenne kan direct rekenen op een mooi deelnemersveld, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt.

In 2020 en 2021 gooide corona dus roet in het eten, maar in de jaren daarvoor was het al een vermakelijke koers. Moreno Hofland, inmiddels gestopt, beet in 2017 het spits af als winnaar. Dmitri Claeys geldt nog altijd als laatste laureaat, na een overwinning in 2019.

Praktische informatie Famenne Ardenne Classic 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Famenne Ardenne Classic 

2021 Niet verreden
2020 Niet verreden

2019 Dmitri Claeys
2018 Guillaume Boivin
2017 Moreno Hofland

Famenne Ardenne Classic 2022: Parcours, weer en tijden

De Famenne Ardenne Classic bestaat uit een aanloopfase van 116 kilometer, gevolgd door drie lokale rondes van 24 kilometer lang. Er moet veel geklommen worden, maar echt steil lijkt het nergens te zijn. Zo zijn de beklimmingen die in het eerste deel van de koers bedwongen moeten worden allemaal tussen de vier en vijf procent gemiddeld.

In de lokale ronde rondom de finish is de Côte de Roy de voornaamste scherprechter, maar met zijn 3,4 kilometer en 4,2 procent zal die ook weinig schrik aanjagen bij de doorwinterde coureurs. De laatste honderden meters lopen licht op.

Voorbeschouwing Famenne Ardenne Classic 2022 | Girmay vervolgt wereldreis in Wallonië
Lokale ronde. 

Weer
Nee, op goede weersomstandigheden hoeven de renners niet te rekenen. Zondag is het naar verwachting zo'n veertien graden Celsius, terwijl het flink gaat regenen. Bar en broos dus.

Tijden
Start: 12.10 uur
Finish: 16.45 uur

Favorieten Famenne Ardenne Classic 2022

Biniam Girmay is op papier dé te kloppen man in deze Famenne Ardenne Classic. De coureur uit Eritrea vliegt deze weken de hele wereld over om te koersen. Vanuit Europa trok hij naar Canada en weer terug, om vervolgens heen en weer naar Australië te vliegen. Nu is hij dus in België aanbeland, voor zijn laatste wedstrijden van het seizoen. Eerder werd hij in deze streek van België al geklopt door Mathieu van der Poel in de GP Wallonie.

Girmay zal de zege echter allerminst cadeau krijgen: ook Arnaud De Lie zal met zijn snelle benen en uitstekende lead-out van de partij zijn. De Lie heeft onder meer Victor Campenaerts, Jasper De Buyst en Brent Van Moer aan zijn zijde.

Voorbeschouwing Famenne Ardenne Classic 2022 | Girmay vervolgt wereldreis in Wallonië

Namens Arkéa Samsic zijn Hugo Hofstetter, Connor Swift en Dan McLay van de partij met snelle benen, terwijl Tim Merlier in het scenario pure massasprint de pion is namens Alpecin-Deceuninck. Mocht het voor hem te zwaar zijn, kunnen Gianni Vermeersch en Dries De Bondt zich uitleven.

Anthony Turgis is namens TotalEnergies vermoedelijk de man om koers te maken, samen met Dries Van Gestel. AG2R-Citroën Team rekent op de Belgen Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Stan Dewulf. Bij Israel-Premier Tech trekken ze de kaart Sep Vanmarcke, waar we bij Cofidis dan weer wat van Axel Zingle verwachten. Tot slot benoemen we Alex Kirsch van Trek-Segafredo.

TV Famenne Ardenne Classic 2022

De Famenne Ardenne Classic is zondag van 15.30 tot 17.00 uur te volgen op Eurosport 1 en de Eurosport Player. In de Leiderstrui brengt een verslag en de laatste updates.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news