Laurance klopt Lemmen in pittige sprint bergop in Noorwegen, Nys zet zich à la Van Aert op kant en verliest leiderstrui Wielrennen
Wielrennen

Laurance klopt Lemmen in pittige sprint bergop in Noorwegen, Nys zet zich à la Van Aert op kant en verliest leiderstrui

Laurance klopt Lemmen in pittige sprint bergop in Noorwegen, Nys zet zich à la Van Aert op kant en verliest leiderstrui

Axel Laurance heeft vrijdag de tweede rit in de Ronde van Noorwegen (2.Pro) gewonnen. Na een rit van 204,8 kilometer vanuit Odda was de jonge Fransman van Alpecin-Deceuninck de beste op de vijf kilometer lange slotklim naar Gullingen. Thibau Nys moest passen op drie kilometer van de finish en kwam niet bij de eerste tien over de streep.

Daags na de uiterst knappe overwinning van Nys stond de dienstdoende coureurs op dag twee van de Noorse etappewedstrijd een bergrit te wachten. Vanuit de start in Odda, gelegen nabij de welbekende Noorse fjorden, was er een 205 kilometer lange koninginnenrit uitgetekend. Finishen deden we in Gullingen, na een lastige beklimming van 5,8 kilometer aan gemiddeld 8,7 procent.

Kon Nys zijn leiderstrui behouden op de verraderlijke Gullingen-col? Het was de vraag van de dag, naast dat men natuurlijk bijzonder geïnteresseerd was in Wout van Aert, die na de ouverture aangaf dat hij stiekem op misschien iets meer had gehoopt (dan een zestigste plaats). Maar eerst moest er nog flink wat uurtjes gekoerst worden. Ook op vrijdag was er een kopgroep waarneembaar, met daarin vier man. De namen? Sean Flynn (dsm-firmenich PostNL), Filip Reha (ATT Investments), Hugo Scala (Project Echelon Racing) en Anton Stensby (Coop-Repsol). Die tête de la course ontstond - zoals dat wel verwacht werd - op de eerste klim van de dag, maar juist in de afzink erna.

Wout van Aert en Menno Huising komen ten val, Kempenaar keert met bebloede elleboog terug

Op weg naar de allesbeslissende slotklim even opschudding. Buiten beeld was Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) namelijk samen met ploegmaat Menno Huising ten val gekomen. De Kempenaar kwam er op een bebloede elleboog na zonder al te grote blessures van af en deed ook wat kopwerk voor kopman Bart Lemmen. Samen met de mannen van Uno-X Mobility, Lidl-Trek en INEOS Grenadiers lieten ze voorsprong van de vluchters niet al te groot worden.

Lees verder onder de tweet.

Op zeven kilometer van de streep, vijf kilometer minder ver dan gisteren/donderdag, liet Van Aert zich uitzakken. Bij het opdraaien van de slotklim spatte ook de kopgroep uit elkaar en bleef Stensby als enige over. Maar al snel bleek dat de jonge Noor het niet zou halen. Het peloton, met aanvankelijk Uno-X en nadien Tudor op kop, kwam snel dichterbij en slokte Stensby op vijf kilometer van de finish op.

Op dat moment zag het er nog altijd goed uit voor Thibau Nys, die met Mathias Vacek nog altijd zijn vaste helper bij zich had. Lemmen moest het doen met Koen Bouwman en Tijmen Graat, terwijl Tudor-kopman en drager van de witte jongerentrui Marco Brenner zijn ploegmaats Reichenbach en Eriksson stevig liet werken. Maar met nog drie kilometer te gaan zette Nys zich à la Van Aert op de kant. De Vlaams-Brabander parkeerde volledig en liet Vacek gaan. De Tsjechische kampioen volgde mee met Brenner, Holter, Lemmen, Laurance en Carl Fredrik Hagen.

Lees verder onder de video.

Er werd duchtig naar elkaar gekeken, maar gelukkig zag Laurance zijn Italiaanse ploegmakker Luca Vergallito terugkeren. Ook Oscar Rodriguez had het moeilijk, maar verloor niet heel veel tijd. Brenner zag dat Nys zijn tweede adem gevonden had en viel tot twee keer aan, maar zonder succes. Het zorgde ervoor dat er weinig organisatie in de groep zat, waardoor Rodriguez kon terugkeren en het een sprint werd tussen een tiental renners.

Vanop tweehonderd meter begon Laurance aan een lange sprint, maar de jonge Fransman hield vol. Ethan Hayther werd volledig verrast door de snelle aanzet en moest uiteindelijk tevreden zijn met een tweede plek. Lemmen had ook nog wat kruis opgespaard en werd nog knap derde.

Uitslag etappe 2 Ronde van Noorwegen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news