Op de dag dat Wout van Aert zijn comeback maakt is Thibau Nys de allersterkste: Lidl-Trek-Belg wint Noorse ouverture Wielrennen
Wielrennen

Op de dag dat Wout van Aert zijn comeback maakt is Thibau Nys de allersterkste: Lidl-Trek-Belg wint Noorse ouverture

Op de dag dat Wout van Aert zijn comeback maakt is Thibau Nys de allersterkste: Lidl-Trek-Belg wint Noorse ouverture

Thibau Nys heeft op knappe wijze de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen op zijn naam gezet. De man-in-vorm van Lidl-Trek was de beste in de heuveletappe, die finishte op een klimmetje nabij Voss. Uiteraard is Nys daarmee ook de eerste drager van de leiderstrui in de vierdaagse ronde, welke hoofdzakelijk in het teken stond van de comeback van Wout van Aert, die voor het eerst sinds zijn val in Dwars door Vlaanderen (eind maart) weer in wedstrijdverband in actie kwam.

De Ronde van Noorwegen is dan wel niet de grootste wedstrijd ter wereld, de renners maken de koers! En met Thibau Nys, die onlangs een fantastische Ronde van Romandië reed, en de dus terugkerende Van Aert op de startlijst, was het sowieso uitkijken naar hun prestaties. De mannen kregen meteen een behoorlijke etappe te verwerken, met meerdere heuvels. De finish lag na een klim vier kilometer lang aan 5.5% gemiddeld, bij het Voss Resort.

Kopgroep met Stockman (TDT-Unibet) en Roosen (dsm-firmenich PostNL), die opvallend vroeg lost en wegens maagproblemen uit koers stapt

Al vrij gauw ontstond er een kopgroep van zeven man. Ze kregen weinig echte voorgift vanuit het peloton, waarin veel ploegen zaten die in de finish van vandaag wel een kans op een ritzege zagen. Desondanks kozen Timo Roosen (dsm-firmenich PostNL), Abram Stockman (TDT-Unibet), Filip Reha (ATT Investments), Lennert Teugels (Bingoal WB), Eirik Aas (Noorse selectie), Samuel Boardman (Project Echelon) en Halvor Sandstad (Team Coop-Repsol) de aanval. De maximale voorsprong van het septet bedroeg zo'n tweeënhalve minuut.

Op een zeker moment noteerden we een opvallend feitje vanuit de kopgroep: Roosen moest passen in de tête de la course en werd binnen no-time ingerekend door het pak. Niet veel later kwam echter het bericht dat de Nederlander, die vorig jaar nog uitkwam voor Jumbo-Visma, uit koers was gestapt. Op zo'n vijftig kilometer van de aankomst zou de Noord-Brabander er officieel de brui aan gegeven hebben, later maakte zijn broodheer bekend dat Roosen kampte met maagproblemen en dus niet verder kon.

Van Aert laat op anderhalve kilometer lopen, Nys maakt Lidl-Trek-kunstje vakkundig af in opvallende maar smakelijke finale  

Op de verscheidene heuveltjes gebeurde er zowel in de kopgroep als in het peloton niet bijster veel. Het standaard 'peloton achtervolgt vluchters'-scenario ontvouwde zich derhalve. Toch maakten de zes overgebleven koplopers het spannender dan voorheen werd verwacht, deels gestimuleerd door een niet al te samenhangende achtervolging vanuit het peloton. Op zeven kilometer van de aankomst hadden ze nog een voorgift van om en nabij de 45 seconden.

Ondanks dat de dappere vluchters zich kranig weerden en het er eventjes rooskleurig uitzag, mocht het helaas voor hen niet zo zijn. Op iets meer dan drie kilometer van de aankomst, toen men net aan het slotklimmetje begonnen was, werden de mannen die de gehele dag in de vlucht hadden gereden dan eindelijk bij de lurven gevat, waarna alles en iedereen zich kon klaarmaken voor een smakelijke finale op de flanken van de Voss Resort-bestijging.

Duidelijk was dat Van Aert er op zijn comeback-dag toch wel veel zin in had, aangezien hij zich in de listig oplopende slotkilometers continu voorin het peloton had geposteerd. De heren van Tudor legden er in die fase duchtig de pees op, waardoor het pak flink werd uitgedund. Op anderhalve kilometer van de aankomst moest dan toch ook Van Aert de rest laten gaan. Niet gek ook, als je net terugkeert na zo een uitdagend hersteltraject.

Het waren vervolgens de heren van Lidl-Trek die het tempo gingen bepalen in de slotkilometer. Opvallend genoeg was het Mathias Vacek die dusdanig hard doortrok dat enkel Nys in zijn wiel kon volgen, met daarachter een gapend gat op de rest van de (schaduw)favorieten. De Tsjech verzorgde een meer dan puike 'lead-out' voor zijn Vlaamse compagnon, die het vervolgens vakkundig kon afmaken middels een soort van solo. Knap werk, Thibau! Adne Holter van Uno-X werd op gepaste afstand tweede, Axel Laurance van Alpecin-Deceuninck derde.

Uitslag etappe 1 Ronde van Noorwegen 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news