Cort bekroont droom-Tour met ritzege na millimetersprint, Pogacar behoudt geel nipt Wielrennen
Wielrennen

Cort bekroont droom-Tour met ritzege na millimetersprint, Pogacar behoudt geel nipt

Cort bekroont droom-Tour met ritzege na millimetersprint, Pogacar behoudt geel nipt

Magnus Cort Nielsen heeft in een slopende tiende etappe van de Tour de France de ritzege weten te grijpen. De Deen was nipt sneller dan Nick Schultz op de slotklim naar Megève. Tadej Pogacar behield in de rit nipt zijn gele trui.

Hoewel de overgebleven renners in de Tour op de rustdag nog allemaal negatief waren getest op het coronavirus, vloog het coronaspook voorafgaand aan de tiende rit toch nog door het peloton. Drie renners testten positief, waarvan twee ook de wedstrijd moesten verlaten. Luke Durbridge (BikeExchange) en George Bennett (UAE) konden niet meer verder. Voor gele trui Pogacar was dat laatste een flink aderlating, te meer omdat ook adjudant Rafal Majka de derde positief geteste was.

Lange strijd om vlucht van de dag

De Tour wacht echter op niemand, dus ging de tiende etappe gewoon van start. In dalende lijn zelfs, waardoor het in de openingsfase erg lastig was om weg te komen. Veel renners probeerden het, maar het duurde tot de tweede klim van de dag tot er eindelijk een groep echt weg kon rijden. Dat gebeurde naar aanleiding van een poging van Dylan van Baarle (INEOS), Philippe Gilbert (Lotto), Luis León Sánchez (Bahrain) en Pierre Rolland (B&B).

Vervolgens wisten nog ruim twintig renners de aansluiting te vinden bij de kopgroep. Hierbij waren enkele interessante figuren, zoals Filippo Ganna (INEOS) en Christophe Laporte (Jumbo-Visma). Ook Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) was weer van de partij, nadat hij afgelopen vrijdag nog op het allerlaatste moment van een Tourzege werd afgehouden. Hij was tevens de best geplaatste man in de kopgroep op ruim acht minuten.

Het waren echter andere lieden die als eerste de show begonnen te stelen. Rolland was bezig met wat bergpuntjes en ook Fred Wright (Bahrain) toonde zich actief. Alberto Bettiol (EF) zag het allemaal gebeuren en besloot vervolgens zélf maar in de aanval te gaan. In een kort tijdsbestek greep de Italiaan een voorsprong van zo’n dertig seconden op de rest van de groep.

Bettiol solo en klimaatprotest in de koers

Toen gebeurde iets opmerkelijks in de koers. Bettiol kwam plots oog in oog met een groep klimaatdemonstranten op het parcours, die zichzelf hadden vastgemaakt aan het wegdek. De koploper kon er nog net langs glippen, maar dat gold niet voor de groep daarachter. De organisatie was genoodzaakt om de koers kort stil te leggen om ervoor te zorgen dat alles op een goede manier voortgezet kon worden.

Na een korte onderbreking kon de koers weer ‘gewoon’ van start gaan. Bettiol had de benen warm gehouden door wat rondjes te rijden en probeerde zijn voorsprong op de achtervolgende groep uit te breiden. In aanloop naar de slotklim raakte hij hierdoor echter ook veel energie kwijt. De groep begon een halve minuut later dan hij aan de laatste helling van de dag.

Kopgroep strijdt op slotklim naar Megève

In de kopgroep had Jack Bauer namens BikeExchange-Jayco veel van het kopwerk gedaan voor ploeggenoot Nick Schultz. Hij moest bij het opdraaien van de beklimming dan ook als eerste lossen, terwijl het voor Gilbert eveneens snel te zwaar was. Georg Zimmermann (Intermarché) en Wright verteerden de stijgende kilometers een stuk beter en openden de jacht op Bettiol, die daardoor een deel van zijn voorsprong kwijtspeelde.

Benjamin Thomas had prima benen en reed naar het achtervolgende duo toe. Verder duurde het even voordat de rest van de achtervolgers het elkaar lastig maakte. Kämna wilde wel, maar werd in de greep gehouden door zijn medevluchters. Zij gunden hem weinig ruimte, nadat ze eerder deze week hadden kunnen zien hoe sterk zijn benen zijn. Bij een poging van de Duitser sprong Andreas Leknessund (DSM) meteen op zijn wiel. Vervelend voor de Duitser, die door de enorme voorsprong van de kopgroep tevens het geel kon ruiken.

Bettiol had veel krachten verspild in aanloop naar de klim en werd zodoende terug ingerekend door mannen achter hem. Daar waren de betere klimmers weer bij elkaar gekomen, tot Sánchez in de aanval trok. Hij kon zo'n vijftien seconden voorsprong bij elkaar rijden op de rest. Zijn tempoversnelling zorgde ervoor dat nog meer renners moesten lossen. Zo kreeg dit keer Cort Nielsen het te zwaar.

Cort grijpt zege in ijzingwekkend slotstuk

De Spanjaard van Bahrain Victorious wist in de kilometer daarna zijn voorsprong uit te bouwen, maar na het grijpen van de bergpunten konden Schultz en Matteo Jorgenson aansluiten. Kort werd getwijfeld in de kopgroep, waardoor ook Van Baarle vanuit de achtergrond nog erbij kon komen. De Nederlander probeerde in de slotkilometer de rest te verschalken, maar zij reageerden kwiek.

Na het aanvalsmoment viel de kopgroep volledig stil, waardoor de achtervolgers plots onder aanvoering van Thomas ook nog konden terugkeren. Sánchez en Schultz hadden nog wat over, maar zij waren niet opgewassen tegen de snelle benen van Cort Nielsen. De renner van EF kon met een uiterste krachtsinspanning nog nét zijn wiel eerder over de finish drukken dan Schultz, die met de tweede plek achterbleef.

Secondespel om het geel, Pogacar houdt hem

Daarna begon het secondespel met het oog op de gele trui. In het peloton vielen de favorieten elkaar niet aan, waardoor er geen verschillen op die manier ontstonden. Wel werd op het einde nog even flink tempo gemaakt om Pogacar in de gele trui te houden. Uiteindelijk besloot de Sloveen zelf ook nog maar gewoon te sprinten om wat extra seconden. Kämna bleef achter met lege handen, op elf seconden in het algemeen klassement.

Uitslag etappe 10 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 10 van de Tour de France 2022

Let op: laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina om het probleem te verhelpen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws