Loes Adegeest, die in 2021 nog 'werkloos' was, triomfeert in Cadel Evans Great Ocean Race Wielrennen
Wielrennen

Loes Adegeest, die in 2021 nog 'werkloos' was, triomfeert in Cadel Evans Great Ocean Race

Loes Adegeest, die in 2021 nog 'werkloos' was, triomfeert in Cadel Evans Great Ocean Race

Loes Adegeest (FDJ-SUEZ) heeft de Cadel Evans Great Ocean Race op haar naam geschreven. De 26-jarige Nederlandse was 'rot in het vak' Amanda Spratt te vlug af in een sprint-à-deux. Nina Buijsman, afkomstig uit Friesland, werd knap derde.

Op zaterdag was het de beurt aan de vrouwen, op zondag zien we de mannen aan het werk. De Australische stad Geelong is traditioneel de start- en finishplaats van de Cadel Evans Great Ocean Race, een wedstrijd die in 2015 in het leven is geroepen als hommage aan ex-prof Cadel Evans (die man die in 2011 de Tour de France wist te winnen). Ondanks dat het parcours niet als bijzonder lastig bestempeld kon worden, hadden de routemakers de nodige hoogtemeters opgenomen in de wedstrijd op het Oceanische continent. De Challambra Crescent, een klim van 900 meter met een gemiddelde stijgingsgraad van 8,9 procent, was twee keer opgenomen in de slotfase van de wedstrijd (140 kilometer). De klim vervulde daarmee de functie van scherprechter.

Adegeest is ervaren Spratt de baas

Keely Bennett (Bridgelane) en Sophie Edwards (ARA Skip Capital Sunshine Coast) kozen met zijn tweeën het hazenpad. Hun aanval was echte maar van korte duur, daar zij met nog zeventig kilometer te gaan al weer werden ingerekend door het peloton. Op de tweede keer Challambra Crescent, met nog circa tien kilometer voor de boeg, gingen Adegeest en Spratt er tezamen vandoor. Talloze pogingen om hun aanval te remonteren bleken tevergeefs, daar het duo uit de handen van het peloton wist te blijven. Een klassieke sprint-à-deux moest uitkomst bieden in wie zich de laureate van de dag mocht noemen. De strijd werd beslecht in het voordeel van de Nederlandse, die ruim de betere was van haar Australische vluchtgenote. In de sprint om het brons was de Friese Buijsman het rapste, waardoor het podium voor twee derde rood-wit-blauw getint was.

'Het was een zware finale met de steile klim en daarna een lange sprint, dus ik ben nog steeds op adem aan het komen. We gingen voor Grace Brown, maar op de eerste klim voelde ik me echt sterk en kwam ik als eerste over de top. We schakelden over op plan B, en dat werkte. Ik kan het nog steeds niet geloven, het moet eerst bezinken. Een seizoen zo beginnen, het is pas januari, en ik heb al een WorldTour-wedstrijd gewonnen. Het is ongelooflijk', jubelt Adegeest na afloop tegen Cyclingnews.

Artikel loopt verder onder tweet.

In 2021 was Adegeest een tijdje werkloos

Op 22 september 2021 slingerde Adegeest een tweet de wereld in. De geboren Wageningse gaf daarin aan dat ze op zoek was naar een ploeg die haar in dienst wilde nemen. Looking for a pro team next year! Any team interested? 2021: 18 races, of which 5 wins, a total of 10 top-5 finishes, a 3rd place in the GC and 2nd in the Qom classification of my only stage race', was de toelichting bij haar 'open sollicitatie', die ook werd voorzien van de nodige statistische (watt-)gegevens. Per 1 januari 2023 komt Adegeestuit voor FDJ-SUEZ, de broodheer die ze al snel een overwinning op WorldTour-niveau geschonken heeft. Adegeest kroonde zich in 2022 ook tot wereldkampioene, zij het op het UCI Cycling Esports-wereldkampioenschap.

Uitslag Cadel Evans Great Ocean Race 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws