Fem van Empel degradeert concurrentie in X2O-cross Hamme, Shirin van Anrooij tweede Veldrijden
Veldrijden

Fem van Empel degradeert concurrentie in X2O-cross Hamme, Shirin van Anrooij tweede

Fem van Empel degradeert concurrentie in X2O-cross Hamme, Shirin van Anrooij tweede

Fem van Empel heeft op overtuigende wijze de X2O-cross in Hamme gewonnen. Op het redelijk snelle parcours in Oost-Vlaanderen stond er geen maat op de Jumbo-Visma-ster. Shirin van Anrooij werd tweede, Ceylin del Carmen Alvarado derde. Van Empel neemt bovendien de leiding in het X2O-klassement over van Lucinda Brand, die vierde werd.

Eerder op de dag had Joran Wyseure, huidig wereldkampioen veldrijden bij de beloften, zijn favorietenrol meer dan waar gemaakt. De 22-jarige West-Vlaming hield flink huis en soleerde vrijuit naar de overwinning. Om 13.45 uur was het de beurt aan de elite vrouwen, waar er 34 deelnemers aan de start stonden. Bij afwezigheid van Puck Pieterse was haar aartsrivale Fem van Empel dé te kloppen vrouw in Hamme, waar het parcours dit jaar wegens logistieke redenen 'andersom' afgelegd diende te worden.

Van Empel begint al vrij snel aan haar solo-onderneming

De allerbeste start was voor de 17-jarige Lauren Molengraaf, die ook bekendheid geniet vanwege haar veelvuldige deelname aan de YouTube-filmpjes van boezemvriendin Pieterse (die dus niet aan de start stond in Hamme). Molengraaf dook als eerste het veld in, gevolgd door Van Empel en alle schaduwfavorieten. Al snel nam Brand de leiding in de wedstrijd over, daar zij op een listige modderstrook als enige bleef fietsen. Ongeveer halverwege de eerste ronde zaten alle favorieten echter weer bij elkaar. Niet lang daarna gaf Van Empel er een flinke snok aan, waardoor zij direct een gaatje te pakken had. Bij het ingaan van de tweede ronde had de Jumbo-Visma-renster een handvol seconden voorsprong op haar belaagsters.

Verslag gaat verder onder tweet.

Van Empel bouwde haar voorsprong langzaam maar zeker uit, waardoor het er redelijk vroeg in de koers al naar uit zag dat de 20-jarige Nederlandse weer eens een 'onewomanshow' ging opvoeren. Brand leek zich in de eerste ronde te hebben vergaloppeerd, daar zij moest afhaken in de strijd om plek twee. Achter Van Empel leek Van Anrooij duidelijk 'the best of the rest' te gaan worden. Na twee omlopen reed zij op twintig seconden achterstand van een ontketende Van Empel. Brand, Betsema en Alvarado, die in de tweede ronde onderuit was gegaan en daardoor een tijdje aangewezen was op de achtervolging, waren de drie gegadigden om het brons.

Twee vliegen in één klap voor Van Empel

Met nog één rondje te gaan, had Van Empel haar voorsprong op Van Anrooij inmiddels weten te vergroten tot maar liefst één minuut. De strijd om de derde plaats mondde niet uit in een spannend gevecht, daar Alvarado haar twee mede-achtervolgsters achter zich had gelaten en zo goed als zeker beslag had gelegd op de derde plaats. En zo geschiedde: Van Empel soleerde vrijuit naar haar dertiende overwinning van het seizoen, Van Anrooij gaf haar zelfvertrouwen voor het WK veldrijden bij de beloften enigszins een boost en Alvarado werd knap derde.

Verslag gaat verder onder tweet.

Voorafgaand aan de Flandriencross in Hamme stond Brand aan kop van het X2O-klassement, met 49 seconden voorsprong op Van Empel. De Baloise Trek Lions-renster kwam echter op 1.45 minuut achterstand van de Brabantse over de meet, waardoor zij de leiding in dat klassement aan de laureate van de dag moest laten. Van Empel heeft echter al aangegeven dat zij niet zal deelnemen aan de laatste twee X2O-manches, wat Brand de kans geeft om het klassement alsnog op haar naam te schrijven.

Uitslag X2O Trofee Flandriencross Hamme 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news