Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 | Punchers mogen los op kuitenbijter Challambra Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 | Punchers mogen los op kuitenbijter Challambra

Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 | Punchers mogen los op kuitenbijter Challambra

Na de Tour Down Under trekken de meeste WorldTour-ploegen de Australië-trip door met de Cadel Evans Great Ocean Road Race. De eendagskoers biedt kansen aan een breed scala van renners om een mooie WorldTour-zege te boeken. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Door de coronapandemie vond de Cadel Evans Great Ocean Road Race zowel in 2021 als in 2022 geen doorgang. De eendagskoers werd in 2015 in het leven geroepen als eerbetoon aan Tourwinnaar Cadel Evans. De Australiër, die in 2009 wereldkampioen werd en in 2011 de Tour de France won, nam met een vijfde plek in de eerste editie afscheid als renner. Gianni Meersman ging de boeken in als eerste winnaar van de eendagskoers.

Na Meersman werd de koers gewonnen door renners met een vergelijkbaar profiel: explosief heuvelop en een aardig sprintje aan de meet. Grootste uitzondering hierop was sprinter Elia Viviani die in 2019 won. De editie daarna, en tot op heden de meest recente, werd gewonnen door Dries Devenyns, die Pavel Sivakov in een sprint-a-deux verschalkte.

Praktische informatie Cadel Evans Great Ocean Road Race

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Cadel Evans Great Ocean Road Race 

2020 Dries Devenyns
2019 Elia Viviani
2018 Jai McCarthy
2017 Nikias Arndt
2016 Peter Kennaugh
2015 Gianni Meersman

Parcours, weer en tijden Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023

De 174 kilometer lange eendagskoers start en finisht in Geelong, in 2010 het strijdtoneel van het WK wielrennen. De openingsfase is heuvelachtig en biedt mogelijkheden voor het ontstaan van een sterke ontsnapping. Vervolgens wordt er koers gezet richting Torquay, gelegen aan de kust. Van de kustplaats volgt een stuk van ongeveer 25 kilometer langs de kust naar Barrow Heads waar de wind een belangrijke rol kan spelen. Ploegleiders zullen hun renners in de oren knopen om in deze fase voorin te zitten, wat tot de nodige nervositeit in het peloton zal leiden.

Na de kustzone volgt het afsluitende parcours, dat in totaal vier keer moet worden betwist. Het lokale circuit is 16,5 kilometer lang en heeft de Challambra klim als zwaartepunt. Deze helling is met een kilometer niet lang, maar met bijna negen procent wel erg steil, een échte kuitenbijter. Na deze helling volgt een korte afdaling, waarna de benen door een hellend stuk van zeshonderd meter aan 8,3 procent weer de verzuring in zullen schieten. Na de laatste passage van deze tweetrapsraket resteert nog zo’n vijf à zes kilometer in dalende lijn naar de finish.

Voorbeschouwing Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 | Punchers mogen los op kuitenbijter Challambra

Weer
Zon hoeven de renners zondag niet te verwachten. Wel kan er een regenbui vallen, vooral in de ochtend, maar ook in de middag kan het een beetje regenen. De temperatuur is variërend van 17 tot 20 graden wel aangenaam. De wind komt uit het zuiden en is met windkracht 4 vrij stevig en sterk genoeg voor waaiervorming. De zuidelijke richting is daarentegen niet helemaal ideaal. Hij blaast tijdens het stuk aan de kust met name in de zij, waar schuin in de rug het meest ideale is voor waaiers.

Tijden
Start: 11.10 uur lokale tijd (03.10 uur Nederlandse tijd)
Finish: 13.45 uur lokale tijd (05.45 uur Nederlandse tijd)

Favorieten Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023

Het parcours biedt kansen aan een breed scala van renners. Toch lijken de punchers met viermaal de venijnige Challambra beklimming en een vlakke aankomst een streepje voor te hebben op de rest. Van de punchers zijn Michael Matthews (Team Jayco AIUIa) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) twee sterke namen. Voor de eerste lijkt het parcours op maat gemaakt. De Australiër zal zijn fiasco van de Tour Down Under willen wegspoelen met een klinkende zege. Mogelijk kan ploegmaat Simon Yates als bliksemafleider dienen, waardoor Matthews in een zetel de sprint kan afwachten. Bettiol kende een goede ouverture in Down Under met winst in de proloog en nog een tweede plek. Zet de Italiaan die sterke lijn voort?

Redt Matthews zijn seizoensopening in Australië?
Redt Matthews zijn seizoensopening in Australië?

Hoewel sprinters weinig kansen lijken te maken, is Caleb Ewan dé uitzondering. De pocketsprinter kan een korte helling namelijk vaak goed overleven. Overleeft hij de laatste keer Challambra, dan mag de rest zijn borst natmaken. In de categorie allrounders met een sterke sprint benoemen we Ethan Hayter. De Brit kwam er in de Tour Down nog niet helemaal aan te pas. Is hij deze keer beter geacclimatiseerd? INEOS Grenadiers heeft met Magnus Sheffield en Luke Plapp nog twee sterke troeven die ze op de hellingen in het offensief kunnen sturen.

Naast INEOS is ook UAE Team Emirates een sterk blok. Het is misschien niet zijn parcours, maar Tour Down Under-winnaar Jay Vine kan in zijn huidige vorm een belangrijke rol spelen door het peloton op de Challambra uit elkaar te doen spatten. Vervolgens zouden de snellere Alessandro Covi of Marc Hirschi het in de sprint van een kleine groep kunnen afmaken. BORA-hansgrohe staat vooral met outsiders aan de start. Jai Hindley en Giovanni Aleotti zullen op de heuvels koers moeten maken, waar Marco Haller op een sprint zal moeten hopen.

Kan Jay Vine ook een eendagskoers naar zijn hand zetten?
Kan Jay Vine ook een eendagskoers naar zijn hand zetten?

Een niet te onderschatten blok is dat van Intermarché-Circus-Wanty. Sven Erik Bystrøm reed een knappe Tour Down Under (zevende) en staat in de eendagskoersen ook zijn mannetje. Waar de koers voor Gerben Thijssen waarschijnlijk te zwaar is, heeft Intermarché met Hugo Page een sterk klimmende rappe man. Ook thuisrijder Dion Smith kan een goede koers rijden. Soudal-Quick Step komt met titelverdediger Dries Devenyns en heeft met puncher Mauro Schmid nog een gevaarlijke troef. Andere renners om in de gaten te houden zijn Mikkel Frølich Honoré, Patrick Bevin, Natnael Tesfatsion, Ben O’Connor en de drie Israel-Premier Tech-punchers Simon Clarke, Daryl Impey en Corbin Strong.

TV Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023

Als een korte nachtrust voor een keer geen probleem voor u is, dan kunt u de koers live bij Eurosport. Voorwaarde is wel dat u een abonnement hebt op de streamingsservice van de sportzender. Zo ja, dan kunt u de wedstrijd vanaf 03.00 tot en met 06.00 uur volgen via Eurosport.com en discovery+. Ook de GCN-app is een optie.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news