Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2023 | Van Aert zonder Van der Poel, Van Empel vs Van Anrooij bij dames Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2023 | Van Aert zonder Van der Poel, Van Empel vs Van Anrooij bij dames

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2023 | Van Aert zonder Van der Poel, Van Empel vs Van Anrooij bij dames

Op zaterdag 28 januari staat in Hamme de zesde van in totaal acht manches in de strijd om het X2O-klassement op het programma. In de Leiderstrui blikt vooruit op de Flandriencross!

De wedstrijd in Hamme stond normaal gesproken altijd in november op de rol. Veldritseizoen 2020-2021 zorgde op dat gebied voor een kentering. De cross stond toentertijd voor het eerst in januari op de kalender en dat is daarna niet meer gewijzigd. In 2014 veranderde de cross van naam: de Bollekescross werd de Flandriencross, als hommage aan wegwielrenner Greg Van Avermaet (die geboren is in Hamme en de fameuze Flandrien-prijs meermaals wist te winnen).

De eerste manneneditie van de Flandriencross te Hamme, die heden ten dage onderdeel uitmaakt van de X2O Trofee, dateert van 10 november 2002. Dat betekent dat de wedstrijd voor de heren al weer meer dan twintig jaar een begrip is in de cyclocross. In die eerste jaargang van de Oost-Vlaamse cross was het veldriticoon Sven Nys, zevenvoudig winnaar van deze wedstrijd, die naar de overwinning soleerde.

Wout van Aert schreef de Flandriencross twee keer op zijn naam. De Jumbo-Visma-ster won namelijk in 2014 en 2015. Zijn aartsrivaal Mathieu van der Poel zette vanaf 2016-2017 een indrukwekkende reeks neer: het uithangbord van Alpecin-Deceuninck won de wedstrijd maar liefst vijf keer op rij. Vorig jaar deed de nu 28-jarige Nederlander niet mee en kraaide zandspecialist Laurens Sweeck victorie. Ook de vrouwen rijden al meer dan tien jaar lang rond op het parcours in Hamme. Bij de eerste editie, in het seizoen 2011-2012, trok Daphny van den Brand aan het langste eind.

Praktische informatie X2O Trofee Hamme 2023

  • Zaterdag 28 januari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: X2O Trofee

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars X2O Hamme

2021/2022 Laurens Sweeck / Lucinda Brand
2020/2021 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019/2020 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018/2019 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2017/2018 Mathieu van der Poel Sanne Cant
2016/2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2015/2016 Wout van Aert / Helen Wyman
2014/2015 Wout van Aert / Sanne Cant
2013/2014 Niels Albert / Nikki Brammeier
2012/2013 Sven Nys / Sanne van Paassen

Parcours, weer en tijden X2O Hamme 2023

Het parcours in Hamme kan, zeker in vergelijking met een aantal andere crossen, niet als bijzonder zwaar beschouwd worden. Er zijn verschillende obstakeltjes opgenomen in de omloop, maar echt lastig wordt het nergens. De renners en rensters zijn natuurlijk de leukste bezienswaardigheden in Hamme. De Mirabrug, die zijn naam en bekendheid verkreeg dankzij de speelfilm Mira (1971), verbindt de gemeente Hamme met de gemeente Waasmunster en ligt niet ver van het parcours verwijderd. Liefhebbers van monumenten met een cinematografisch tintje komen dus tijdens de X2O-manche van Hamme ook aan hun trekken.

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2023 | Van Aert zonder Van der Poel, Van Empel vs Van Anrooij bij dames

Weer
Alle meteorologische voorspellingen doen ons geloven dat het zaterdag vrij koud gaat worden in Oost-Vlaanderen. Ondanks dat het vriespunt niet bereikt zal worden, zal het kwik naar alle waarschijnlijkheid niet boven de vier à vijf graden Celcius uitkomen. Wat betreft de neerslag, een factor die in de cross regelmatig van grote invloed op het wedstrijdverloop is, hoeven de veldrijders hun borst (letterlijk) niet nat te maken. Er zal hier en daar wel een wolkje in de lucht boven Hamme hangen, maar de kans op regen is zo goed als nihil.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen X2O Trofee Hamme 2023

Nederlands kampioene Puck Pieterse is er niet bij in Hamme. Fem van Empel, de Jumbo-Visma-renster die al talloze één-op-één-duels heeft uitgevochten met Pieterse, is er wél bij. Dat bombardeert de 20-jarige Nederlandse tot topfavoriete om er met de overwinning vandoor te gaan. Van Empel zal de overwinning echter niet zomaar in de schoot geworpen krijgen, daar ook Shirin van Anrooij aan het vertrek zal verschijnen. De renster van Baloise Trek Lions, die onlangs besloot het WK veldrijden bij de beloften af te werken, verkeert al weken in topvorm en is dus iemand om zeker rekening mee te houden.

Shirin van Anrooij is dit jaar in goeden doen en wist al meerdere keren aan het langste eind te trekken
Shirin van Anrooij is dit jaar in goeden doen en wist al meerdere keren aan het langste eind te trekken

Mochten youngsters Van Empel en Van Anrooij allebei een slechte dag kennen, dan zullen de ogen gericht zijn op Ceylin del Carmen Alvarado. De renster van Alpecin-Deceuninck werd tweede op het NK veldrijden. Ze finishte voor Van Empel, die derde werd. Bovendien weet de 24-jarige Alvarado hoe het is om te winnen in Hamme. We mogen haar dus zeker niet uitsluiten. Ook Lucinda Brand geeft acte de présence in Hamme. De Rotterdamse kraaide begin oktober 2022 victorie in de Exact Cross van Meulebeke, maar wist daarna niet meer wat winnen was. De renster van Baloise Trek Lions reeg louter ereplaatsen aaneen en behoort zodoende tot de schaduwfavorieten in deze cross te Hamme. Andere dames die op een bijzonder goede dag voor een verrassing zouden kunnen zorgen, zijn Denise Betsema, Aniek van Alphen en Marion Norbert Riberolle.

Favorieten mannen X2O Trofee Hamme 2023

Bij de mannen is er eigenlijk maar één echte favoriet om te triomferen in Hamme: Wout van Aert. De superster van Jumbo-Visma trok al twee keer eerder aan het langste eind in de Flandriencross en is bij afwezigheid van Van der Poel dé man om in de gaten te houden. Mocht Van Aert om welke reden dan ook niet mee kunnen dingen om de overwinning, is de kans groot dat er een landgenoot met de bloemen aan de haal gaat. We kijken dan in eerste instantie naar het Pauwels Sauzen-Bingoal-duo Michael Vanthourenhout, die onlangs Belgisch kampioen werd, en Eli Iserbyt. Laatstgenoemde bezet in het X2O-klassement de eerste plaats en zal die maar wat graag willen vasthouden.

Wout van Aert is dé te kloppen man in de Flandriencross te Hamme
Wout van Aert is dé te kloppen man in de Flandriencross te Hamme

De grootste uitdager van Iserbyt in de strijd om het X2O-klassement is kersvers Nederlands kampioen Lars van der Haar. De Terriër van Woudenberg is bezig aan een bijzonder constant seizoen. Hij weet zich namens Baloise Trek Lions altijd wel in de top-zes van een klassementscross te nestelen. De 20-jarige Thibau Nys, ploeggenoot van Van der Haar, werd derde op het BK veldrijden en is dus een man die zeker mee kan doen om de podiumplaatsen in Hamme.

TV X2O Trofee Hamme 2023

Eurosport zendt de vrouwencross vanaf 13.45 uur live uit via de online kanalen en is er om 14.15 uur ook via Eurosport 1 nog een half uurtje live bij. Sporza doet ook live verslag vanuit Hamme, met een uitzending die om 13.30 uur begint en de vrouwen en mannen covert. Eurosport covert de mannencross wel volledig (vanaf 15.00 uur) via Eurosport 1 en de online kanalen.

Youri van den Berg

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news