Lopez en Hessmann zijn niet de enige positieve dopingtesters: MPCC stelt jaarrapport op van 2023 Wielrennen
Wielrennen

Lopez en Hessmann zijn niet de enige positieve dopingtesters: MPCC stelt jaarrapport op van 2023

Lopez en Hessmann zijn niet de enige positieve dopingtesters: MPCC stelt jaarrapport op van 2023

Nu het kalenderjaar 2023 al geruime tijd afgesloten is, heeft ook het MPCC (Mouvement Pour Un Cyclisme Credible) de balans opgemaakt wat betreft de dopingcijfers. De antidopingbeweging constateert in zijn jaarrapport dat het aantal dopinggevallen in het wielrennen in 2023 nagenoeg stabiel gebleven is in vergelijking met 2022.

Zo waren er in 2022 29 dopinggevallen, terwijl 2023 eentje minder telde: 28. Zoals eerder al bekend gemaakt werd, werden er vier renners in de WorldTour op doping betrapt: Miguel Angel Lopez (menotropine), Robert Stannard (onbekend), Michel Hessmann (diureticum) en Alex Baudin (tramadol). Dat laatste middel staat trouwens pas vanaf 1 januari 2024 op de dopinglijst, Baudin zelf is intussen alweer renner bij Decathlon AG2R La Mondiale.

MPCC moedigt ploegen aan om aan te sluiten in antidopingstrijd

De MPCC is van mening dat er daardoor nog altijd 'een klimaat van wantrouwen heerst'. 'De grote ploegen die de WorldTour domineren, maar geen lid zijn van onze beweging, worden opnieuw uitgenodigd om zich bij ons aan te sluiten en hun steentje bij te dragen in de strijd tegen doping. De MPCC blijft openstaan voor iedereen: renners, managers, ondersteunend personeel, rennersvertegenwoordigers en fans van onze sport. Maar het vereist wel de naleving van strikte regels die noodzakelijk zijn als het topwielrennen geloofwaardig wil blijven. Het is van vitaal belang om een rol te spelen in de strijd tegen doping.'

In topsport in het algemeen zag de MPCC wel een stijging wat betreft het aantal dopinggevallen. 'Het aantal dopinggevallen, die in de topsport aan het licht worden gebracht door rechtmatig onderzoek stijgt. Vorig jaar registreerden we 620 dopinggevallen op het hoogste sportniveau, vergeleken met 587 in 2022. Dat is een stijging van ongeveer zes procent.' Wielrennen is natuurlijk niet de sport waarin het meest doping genomen wordt. Atletiek en vechtsporten, zoals UFC of MMA, spannen de kroon, nadien volgt voetbal.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws