López kraakt sterke Tolhoek op slotklim in Ruta del Sol Wielrennen
Wielrennen

López kraakt sterke Tolhoek op slotklim in Ruta del Sol

López kraakt sterke Tolhoek op slotklim in Ruta del Sol

Miguel Ángel López heeft de derde etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Colombiaan van Movistar was op de slotklim net een beetje sterker dan Antwan Tolhoek, die netjes tweede werd.

Het was klimmen vanuit de start in de derde etappe, en dus werd er meteen oorlog gemaakt. Op de Alto de Cañada Catena reed er een flinke groep weg, met Nikita Stalnov (Astana), bergkoning Rui Oliveira (UAE), Nathan Van Hoydonck (Jumbo-Visma), Michel Ríes (Trek), Luis Ángel Maté (Euskaltel), Edward Anderson (Alpecin-Fenix), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen), Urko Berrade, Francisco Galván (beide Kern Pharma), Julen Amezqueta (Caja Rural) en Edwin Ávila (Burgos).

Oliveira sprokkelt punten, Movistar opent finale

De elf leiders reden lang enkele minuten voor het peloton uit en dus kon Oliveira onderweg weer wat broodnodige bergpunten rapen. Pas na 130 kilometer - en nog 46 kilometer voor de wielen - begon na de beklimming van de Alto del Fustal zo onderhand de finale. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer hadden de leiders nog maar een dikke minuut over, maar op de klim van de Alto Collado de los Yesos gebeurde er wel van alles in het peloton.

Movistar had er zin in, want nadat Héctor Carretero eerst had aangevallen, ging daarna Miguel Ángel López aan. Carlos Rodriguez probeerde de boel namens INEOS wel te verdedigen voor leider Ethan Hayter, maar de controle was uit handen. De sterke klimmers van het peloton kwamen bijeen, met daarbij ook James Piccoli (Israel) en Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma). Zij bereikten op de klim al snel de kopgroep en lieten hen achter. Alleen Amezqueta kon zijn wagonnetje aanhaken.

Tolhoek mee in sterke groep van zes, wie wint?

Carretero leidde in de laatste tien kilometer de kopgroep, met daarin dus López, Piccoli, Tolhoek, Amezqueta en ook Mikel Bizkarra van Euskaltel. Ze hadden anderhalve minuut te pakken naar het peloton, waar Hayter wist dat hij zijn leiderstrui ging verliezen. Zijn ploegmaats Eddie Dunbar en Rodriguez reden er nog wel tussenin. De grote vraag was echter vooral: wie pakt het geel over én wie wint de rit? De slotbeklimming van de Puerto de Onsares moest daarover uitsluitsel geven.

Carretero trok op de slotklim volle bak door, waarmee het peloton al snel op twee minuten kwam te rijden. Uit de kopgroep was er in ieder geval niemand die de kans kreeg om weg te rijden, totdat Carretero op een kilometer van de top afgaf. Bizkarra was meteen gezien toen López aanzette en toen de Colombiaan nog eens aanzette, konden alleen Tolhoek en Piccoli mee. In de laatste rechte lijn naar de finish ging López nog eens op de pedalen staan en dat was Tolhoek er net te veel aan. De Nederlander werd wel keurig tweede, Piccoli derde.

Uitslag etappe 3 en klassementen Ruta del Sol 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws