Madouas houdt eindwinnaar Skjelmose af in slotrit Ronde van Luxemburg Wielrennen
Wielrennen

Madouas houdt eindwinnaar Skjelmose af in slotrit Ronde van Luxemburg

Madouas houdt eindwinnaar Skjelmose af in slotrit Ronde van Luxemburg

Valentin Madouas heeft in Luxemburg de laatste etappe van de ronde van dat land gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ was de sterkste in een sprint van een elite groepje van vier. Mattias Skjelmose Jensen werd tweede en is daarmee eindwinnaar.

Een kopgroep van vier koos vroeg in de etappe, die als vrij heuvelachtig bestempeld mocht worden, het hazenpad. Daarbij Felix Gall (AG2R Citroën Team), een Oostenrijker die dit voorjaar imponeerde in enkele lastige rittenkoersen. Ook rasaanvallers Pierre Rolland (B&B) en Joel Nicolau (Caja Rural) waren voor de zoveelste keer in deze ronde van vijf dagen present, terwijl de kopgroep werd vervolledigd door Cofidis-Belg Sander Armée.

In het peloton waren het vooral de mannen van Trek-Segafredo die de kopgroep controleerden, daar Gall met een achterstand van 2.10 minuut nog een serieuze bedreiging kon vormen voor de leidende positie van hun man Skjelmose in het klassement. Daar hadden ze een zware kluif aan, omdat de mannen voorin hun inspanning goed verdeelden en op die manier goed stand hielden.

Gall laat op goede moment medevluchters achter

Met nog 25 kilometer begon ook Groupama-FDJ aan de boom te rammelen, waardoor het peloton verder en verder uitgedund werd. Ook voor de voorsprong van het kwartet bleek dit geen goede ontwikkeling; deze daalde binnen nog geen tien kilometer van twee minuten naar een halve minuut. Hierdoor werd Gall wat nerveus, wat hij uitte met een poging om zijn medevluchters te lossen.

Rolland en Armée konden deze versnelling niet volgen en zo stoomde Gall met een voorsprong van een halve minuut de laatste van drie rondes van twaalf kilometer in. Trek-Segafredo vond dat een prima voorsprong en keek vooral naar de concurrentie, waardoor Gall stilaan fiducie begon te krijgen in een succesje.

Op zeven kilometer van de meet trok UAE-Team Emirates de boel op een lint, waarmee Gall weer in zicht kwam. Op anderhalve kilometer was het verhaal van de man uit Oostenrijk over, wat op hun beurt werd overgenomen door Skjelmose, Madouas, Kevin Vauquelin en Kevin Geniets.

Dit kwartet dook de slotkilometer in, waar Skjelmose als eerste de sprint aanging. In de laatste honderd meter kwam Madouas erover, die zo zijn tweede ritzege wist te boeken. Skjelmose werd tweede en hield Vauquelin zo af in de strijd om de eindzege.

Uitslag etappe 5 & eindklassement Ronde van Luxemburg 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws