Makkers door dik en dun: Julius van den Berg komt Fabio Jakobsen een hart onder de riem steken in bergrit Wielrennen
Wielrennen

Makkers door dik en dun: Julius van den Berg komt Fabio Jakobsen een hart onder de riem steken in bergrit

Makkers door dik en dun: Julius van den Berg komt Fabio Jakobsen een hart onder de riem steken in bergrit

Julius van den Berg en Fabio Jakobsen zijn al jarenlang erg goed met elkaar bevriend. Die vriendschap leidde in 2022 zelfs tot het uitbrengen van een wielerboek, waarin de nauw aan elkaar verwante levens van beide heren op intrigerende wijze gekenschetst werden. Momenteel is de Tour de France in volle gang bezig. Van den Berg is er niet bij, Jakobsen wel. Van den Berg besloot echter om ook naar Frankrijk af te reizen en zijn boezemvriend, die in de vierde rit hard tegen het asfalt smakte, een hart onder de riem te steken.

De NOS volgde Van den Berg, die voor EF Education-EasyPost rijdt, tijdens zijn bezoek aan 'La Grande Boucle'. Te zien is hoe de kameraden voor de start van rit vijf met elkaar over koetjes en kalfjes praten, alsmede de opgelopen verwondingen van de Soudal Quick-Step-spurtbom bespreken. 'Ik maakte gelukkig nog een judo-rol, maar als je met vijftig kilometer per uur valt, word je alsnog flink toegetakeld', vertelt Jakobsen.

Tijdens de vijfde etappe, waarin voor het eerst in de Tour de France de échte bergen aangedaan werden, ging Van den Berg aan het parcours kijken en Jakobsen flink aanmoedigen. Laatstgenoemde moest al bijzonder vroeg in de etappe lossen, waarna een heuse achtervolgingsrace om op tijd binnen te komen ontstond. De strijdvaardige Jakobsen, die vertelde dat hij niet zomaar zou opgeven omdat hij naar de Tour was gekomen om te winnen, kwam uiteindelijk als allerlaatste over de meet. Hij finishte echter binnen de tijdslimiet, waarmee zijn ongekend hoge strijdlust andermaal benadrukt werd.

Van den Berg probeerde niet alleen zijn maat Jakobsen te helpen, daar de Nederlander in Amerikaanse dienst ook zijn ploeggenoten van de WorldTour-brigade ging voorzien van een flinke dosis hulp. Van den Berg deelde op de top van een col krantjes (voor in de afdaling) uit aan onder anderen Neilson Powless. 'Dat was echt een leuke ervaring', vertelt de sympathieke coureur er zelf over bij De Avondetappe. 'Ik had de koers nog nooit zo aan deze kant gezien.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws