Marijn van den Berg bewijst iedere week opnieuw dat hij véél meer is dan alleen een heuvelsprinter Wielrennen
Wielrennen

Marijn van den Berg bewijst iedere week opnieuw dat hij véél meer is dan alleen een heuvelsprinter

Marijn van den Berg bewijst iedere week opnieuw dat hij véél meer is dan alleen een heuvelsprinter

Marijn van den Berg bewijst steeds vaker dat hij meer is dan een sterke sprinter alleen (voor zover dat al nog niet duidelijk was). Dat bleek ook maar weer in zowel de Brabantse Pijl als de Amstel Gold Race, waar hij twee keer meedeed om de serieuze ereplaatsen.

Laten we even terugkeren naar het begin van 2024. Van den Berg is klaar voor zijn derde jaar in de WorldTour, ook zijn derde in de veelzijdige kleuren van de EF-brigade. In 2022 maar vooral in 2023 had hij al meermaals laten zien een groot talent te zijn. Eerst vooral ereplaatsen, in 2023 al zijn eerste drie profzeges: de Trofeo Ses Salines op Mallorca, de ouverture van de Route d'Occitanie en rit vijf in de Ronde van Polen. En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens over al zijn ereplaatsen gehad. Ook reed hij met de Vuelta a España zijn eerste grote ronde.

Van den Berg herstelde relatief snel van hersenschudding: overwinningen in Catalonië en Frankrijk

'Ik wil wel weer gewoon gelijk goed zijn, maar eigenlijk wil ik het gewoon in elke koers zo goed mogelijk doen', vertelde hij begin januari al aan In de Leiderstrui. 'Ik denk ook dat het belangrijk is om direct weer die flow te pakken. Niet alleen voor mezelf, maar voor de hele ploeg. Afgelopen jaar merkte ik al dat het doorwerkt als iedereen in het team direct lekker begint. De ploeg weet nu ook wel dat ik geen typische sprinter ben, ik moet het toch hebben van een zwaardere wedstrijd en dan een kleinere groep. Normaal ben ik wel de snelste man van de ploeg, maar we hebben niet veel snelle mannen.'

En óf Van den Berg goed aan dit kalenderjaar begon. Op Mallorca en in Portugal was hij er vaak dichtbij, in maart schoot hij raak in de Ronde van Catalonië. Uiteraard in de sprint, zoals ook geschiedde in de eerste en laatste rit van de Région Pays de la Loire Tour (hij won daar ook het eindklassement). 'Deze overwinning is meer een teamoverwinning dan een van mijn eigen overwinningen. Ik heb nog nooit zoiets gezien, hoe we dat als team voor elkaar hebben gekregen', was hij destijds in Frankrijk lovend over zijn ploegmakkers.

We konden dus wel concluderen dat Van den Berg, geboren in De Meern, met veel vertrouwen naar de klassiekers afreisde. Eerder was hij Milaan-Sanremo al een outsider, maar een val in de Ronde van de Algarve gooide roet in het eten. De jonge Nederlander kampte met een hersenschudding. 'Ik heb er best wel even een tijdje uit gelegen met die hersenschudding. Ik merkte ook gewoon dat ik niet scherp was', duidde hij in Italië bij deze website. Het was dan ook pas daarna - eenmaal goed en wel hersteld - dat hij weer sterk als vanouds was en die genoemde overwinningen in Catalonië en Frankrijk binnen sleepte.

Bij de pinken in Brabantse Pijl en Amstel Gold Race

In de Ronde van Vlaanderen werd hij vierenvijftigste, maar het was vooral de Brabantse Pijl die hem op het lijf geschreven leek. En dat klopte, want Van den Berg zat in de voorste groep, welke uiteindelijk zowaar om de zege wist te strijden. Op papier was hij de snelste man en leek hij zijn sprint af te wachten, maar in de omgeving van Overijse kreeg hij op een zeker moment een gaatje en begon hij aan een solo-onderneming. Die mislukte, waardoor hij geen overschot meer had in de sprint (Benoit Cosnefroy won die spurt). Logischerwijs baalde hij als een stekker. 'Vorige week klopte ik Cosnefroy nog in Frankrijk. Als ik dan zie dat hij hier de sprint wint...', was hij tegenover onder andere In de Leiderstrui meer dan duidelijk.

Wel kon Van den Berg met veel ambitie naar de Amstel Gold Race trekken. Een wedstrijd die hem ook wel moest liggen, deels gestimuleerd door het altijd enthousiaste thuispubliek. En inderdaad, Van den Berg was bij de pinken en zat voorin. In volle finale ging hij echter onderuit in een bocht, waarna hij aan de achtervolging kon beginnen. Terugkeren lukte, met uiteindelijk een elfde plaats in Zuid-Limburg. Tweede in de pelotonsspurt kon je ook wel zeggen (achter Michael Matthews). Als je die val meerekent is dat natuurlijk extra knap. 'Ik baal natuurlijk enorm van die valpartij', hoorden we een ietwat aangeslagen Van den Berg zeggen. 'Maar het was wel heel speciaal dat alle jongens voor mij aan het werken waren. Ik voelde me goed, dus we bespraken het en namen als geheel de beslissing. Ook het feit dat ik voor zoveel Nederlandse fans kon koersen, was bijzonder.'

Kortom, Van den Berg bewijst met de week dat hij véél meer is dan een heuvelsprinter alleen. Het is vooralsnog onduidelijk welke koersen de 24-jarige Utrechter de komende gaat rijden, maar duidelijk is dat hij weer op de afspraak zal zijn. En dat is een mooie vaststelling!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws