Mathieu van der Poel laat concurrentie alle kleuren van de regenboog zien in Belgische koers Super 8 Classic Wielrennen
Wielrennen

Mathieu van der Poel laat concurrentie alle kleuren van de regenboog zien in Belgische koers Super 8 Classic

Mathieu van der Poel laat concurrentie alle kleuren van de regenboog zien in Belgische koers Super 8 Classic

Mathieu van der Poel heeft in Haacht de Super 8 Classic, voormalig Primus Classic, op zijn naam geschreven. In de 203,6 kilometer lange koers, die voor een deel over de WK-omloop van 2021 ging, was hij de beste na een vermakelijke wedstrijd.

De Super 8 Classic mocht enkele weken geleden uitpakken met de aanwezigheid van zowel Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) als Wout van Aert (Jumbo-Visma), maar enkele dagen voor de start kwam er dan toch slecht nieuws vanuit het kamp van die tweede: Van Aert voelde zich niet topfit en besloot met het oog op de doelen die er nog aan kwamen deze koers aan zich voorbij te laten gaan.

De kopman uit België was niet de enige topper die de Super 8 Classic last minute moest skippen: ook de zieke Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Greg Van Avermaet (AG2R Citroën) en Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty) moesten de race aan zich voorbij laten gaan. Toch mocht de organisatie met onder meer Van der Poel, Christophe Laporte (Jumbo-Visma) en Mads Pedersen (Lidl-Trek) nog altijd in de handen wrijven, dus geklaagd werd er allerminst.

Een Nederlander kleurde het grootste deel van de openingsuren. Frank van den Broek (DSM-firmenich) maakt al het hele jaar furore en zag zich daarvoor beloond worden met een tussentijdse stap hogerop, wat hij in deze 2.Pro-wedstrijd nog maar eens toonde met een aanvalsonderneming. Een reële kans op de zege wist hij hiermee niet te verwerven, maar hij reed zich wel nog eens in de kijker. Maciej Bodnar (TotalEnergies) en Gilles De Wilde (SportVlaanderen-Baloise) slopen mee, in het peloton controleerde onder meer Alec Segaert namens Lotto-Dstny.

Van der Poel trekt de boel in voorfinale al op gang

Met nog negentig kilometer te gaan naderde het peloton de Druivenstreek, waar de welbekende hellingen van de Moskesstraat, de Holstheide en de Smeysberg tweemaal op het menu stonden. Onder meer Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) en Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) staken hun neus hier al aan het venster, maar het was toch echt Van der Poel zelf die zijn duivels al ontbond en op de loodzware Moskesstraat in één streep naar voren reed. Concurrent Pedersen werd er ondertussen vroeg vanaf gereden.

Even later werd de Nederlander weer ingerekend, waarna er een nieuwe situatie ontstond met Van den Broek, Vermeersch, Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) en Anthony Turgis (TotalEnergies). Dit was echter opnieuw buiten Van der Poel gerekend, die op vijftig kilometer van de meet nog eens zijn weg naar voren zocht. Maatje Vermeersch wachtte hem op en zo waren ze met vijf. Lars Boven (Jumbo-Visma) en Florian Vermeersch (Lotto-Dstny) sloten ook nog aan, in de groep daarachter was het mot.

Deze mannen voorin leken zodoende te kunnen gaan strijden om de zege, maar verloren wel een pion: nota bene Van den Broek ging na wat regenval ongelukkig onderuit op een rotonde, waarna er in het peloton op exact dezelfde plek ook wat mannen tegen de vlakte gingen.

Van der Poel en co hadden bij het ingaan van de laatste tien kilometer een voorgift van veertig seconden, maar door hard werk van onder meer Lidl-Trek en Intermarché-Circus-Wanty werd het toch nog heel even spannend. Vermeersch versnelde met nog twee kilometer te gaan, terwijl ploegmaat Van der Poel de andere mannen in de gaten hield. Zodoende kwam het tot een sprint met zes, waarin de wereldkampioen duidelijk de maat nam van de concurrentie.

Uitslag Super 8 Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws