Matthews klopt Colbrelli in door waaiers en regen getekende eerste etappe in Ronde van Catalonië Wielrennen
Wielrennen

Matthews klopt Colbrelli in door waaiers en regen getekende eerste etappe in Ronde van Catalonië

Matthews klopt Colbrelli in door waaiers en regen getekende eerste etappe in Ronde van Catalonië

Michael Matthews heeft de eerste etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. Na een heerlijke rit vol hoogtemeters én waaiers was de Australiër op een punchy aankomst sneller dan Sonny Colbrelli.

171,2 kilometer op papier, maar het duurde wel even voordat we een kopgroep hadden. De top van de eerste klim van de dag lag al na 25,8 kilometer, waardoor we de sterkere klimmers in de aanval zagen. Na de top hadden we echter nog steeds geen vlucht, en lag er bovendien een gevaarlijke afdaling klaar, door de natte wegen. Pas na de eerste klim van de dag reden er zes renners weg. Jetse Bol (Burgos-BH), Marco Brenner (DSM), Jonathan Caicedo (EF), Carlos Canal, Antonio Jesus Soto (beide Euskaltel) en Raul Garcia (Kern Pharma) sloegen de handen ineen.

Yates, Kruijswijk en Sivakov mee in eerste waaier

De kopgroep kreeg een dikke drie minuten cadeau, maar al vroeg in de etappe sloeg ook het peloton op hol. De wind zorgde ervoor dat het peloton op negentig kilometer van de streep scheurde en er waren slechts negentien renners van de partij in het eerste deel van het peloton. Rohan Dennis, Robert Gesink en Steven Kruijswijk waren namens Jumbo-Visma bij de pinken en ook Simon Yates en Michael Matthews van BikeExchange waren mee. Pavel Sivakov verdedigde de kleuren van INEOS, Michael Woods zat als klassementsman van Israel-Premier Tech op de voorposten.

De groep van negentien reed hard door, waardoor de zes 'vroege' vluchters op 75 kilometer van de finish werden opgeslokt. Zo hadden we een kopgroep van 25, met het peloton op vijftig seconden. En dan moesten er nog twee beklimmingen worden bedwongen, plus een listige finale. In het peloton was er in ieder geval een goede samenwerking. Movistar, EF Education-EasyPost, AG2R en Arkéa-Samsic reden kop over kop. Vooraan deed Dennis flinke beurten, hij had echter alleen Kruijswijk nog bij zich. Gesink was oorspronkelijk mee, maar moest door een mechanisch probleem laten gaan. Zo hadden we 24 koplopers over. Bij het ingaan van de laatste zestig kilometer hadden ze nog 39 seconden over.

Het was in deze fase dat kopgroep en peloton de Alt de la Ganga aanvingen. De klim van 3,5 kilometer aan 4,1 procent werd vooraan en erachter volle bak op gereden. Het ging te hard voor Michael Hepburn (BikeExchange) en vroege vluchter Brenner. Hepburn had z'n werk gedaan voor Yates en Matthews. Zonder deze twee liep de voorste groep terug naar 22 mannen. De gashendel moest daar ook open, omdat het peloton dichter en dichterbij kwam, na de afdaling van de tweede gecategoriseerde klim stond er nog een half minuutje op de teller.

Peloton herstelt de schade, nieuwe groep rijdt weg

Na de afdaling was het snel gebeurd met de voorste groep, waar er steeds minder hard werd gefietst en meer werd nagedacht over wat nog komen ging. Movistar en AG2R hadden de strijd gewonnen en daarmee de schade hersteld. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer hadden we weer een compleet peloton, al was er één die nog wel even door wilde. Caicedo was al onderdeel van de vroeg vlucht en hij ging alleen door. Hij leek Nans Peters (AG2R) mee te krijgen, maar die reed lek op het moment dat hij de aansluiting vond. Vijf anderen maakten wel de oversteek. Caicedo kreeg gezelschap van Pieter Serry (Quick Step), Bruno Armirail (Groupama), Alex Molenaar (Burgos-BH), Théo Delacroix (Intermarché) en Jonas Hvideberg (DSM).

In het peloton kwam men richting de laatste veertig kilometer even rustig bij. Daardoor kon de nieuwe kopgroep van zes een voorsprong van driekwart minuut bij elkaar fietsen. Nadat op 37 kilometer van het einde de finishlijn voor de eerste keer werd gepasseerd, maakten de renners zich op voor de Alt de Romanya, de laatste klim van de dag. Het was voor BORA-hansgrohe even alle hens aan dek in deze fase, daar kopman Jai Hindley richting de voet onderuit ging op de bochtige en vochtige wegen. De Australiër kwam dankzij ploegmaat Cesare Benedetti net op tijd terug. Maar goed ook, want het kwam in het laatste uur plots met bakken uit de hemel, ook dat nog!

De zes koplopers vingen de Alt de Romanya aan met een minuut voorsprong en het was de leeggereden Caicedo die als eerst overboord ging. Ook Molenaar kon het tempo niet langer volgen. In het peloton gaf Bahrain Victorious gas met Dylan Teuns, waardoor de overgebleven vier leiders nog maar vijftien seconden over hadden op de top, en nog zeventien kilometer voor de wielen. Bahrain reed vol voor Colbrelli, die keurig op derde positie zat en duidelijk zijn zinnen had gezet op de lastige punch-aankomst die komen ging. Ook Team DSM had een mannetje mee. Richard Carapaz reed er namens INEOS even achter. Dat leek door pech, aangezien twee ploegmaats hem nog terugbrachten.

In volle vaart naar de finale!

In de finale waren er meerdere ploegen die in het peloton graag op de eerste rij wilden rijden. Ze hadden het finalecircuit al eens herkend en met de natte wegen kon je maar beter vooraan zitten. Jumbo-Visma zette de ploeg op kop en bij het ingaan van de laatste acht kilometer waren ook de laatste vier vluchters eraan voor de moeite. De blik kon nu op de eindsprint heuvelop, met natte wegen en de wind die er op sommige open stukken aan windkracht 4 á 5 nog wat extra moeilijkheid bij bracht.

AG2R, Arkéa, Quick Step, Jumbo-Visma, Bahrain, DSM, Movistar, INEOS... Ze hadden allemaal ambities om te winnen. Rechts, links, op, af, het was een technische laatste fase, waarin Quick Step in de laatste drie kilometer het tempo heel hoog legde. Alles zat op een lint toen de weg in de laatste twee kilometer omhoog liep en de wegen smal waren. Harm Vanhoucke ging op 800 meter als eerste aan, en hij kreeg Carapaz in z'n wiel. Het bleek te vroeg, want puncher pur sang Matthews koos z'n moment en eigen lijn en sprintte overtuigend naar de zege. Colbrelli kwam aan de andere kant van de weg te kort.

Uitslag etappe 1 Ronde van Catalonië 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws