Roglic haalt de hamer boven in Frankrijk en pakt leiderstrui over van Evenepoel, die versnelling mist Wielrennen
Wielrennen

Roglic haalt de hamer boven in Frankrijk en pakt leiderstrui over van Evenepoel, die versnelling mist

Roglic haalt de hamer boven in Frankrijk en pakt leiderstrui over van Evenepoel, die versnelling mist

Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) heeft op de Collet d'Allevard de eerste bergrit van het Critérium du Dauphiné weten te winnen. De Sloveen rondde het na knap werk van Aleksandr Vlasov overtuigend af en pakte zo ook de leiderstrui over van Remco Evenepoel, die net niet de jus had om de tempoversnellingen te volgen.

Wonden likken, dat was het bij de start in Hauterives. Bij de het begin van de zesde rit van de Franse voorbereidingskoers op de Tour de France ging het toch vooral om de geslagenen van de massale valpartij van donderdag, waarbij circa zeventig procent van het peloton op de spekgladde wegen de grond van heel dicht bij zag.

Na afloop van die rit werd de ernst van enkele blessures duidelijk en dat hield eigenlijk niet op tot de zesde rit daadwerkelijk begon. Bij het Visma | Lease a Bike-duo Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk was het donderdag al helder dat het om zware blessures ging, te weten een gebroken sleutelbeen en heup. Dat tweetal mocht een kruis maken over hun Tour de France.

Ze waren echter zeker niet de enigen die met brokken zaten. Bahrain Victorious zag Rainer Kepplinger (hersenschudding), Jasha Sütterlin (heupbreuk) en Kamil Gradek (gebroken hand) wegvallen, terwijl het voorafgaand aan de etappe ook duidelijk werd dat Milan Menten (Lotto-Dstny), Laurens Huys (Arkéa - B&B Hotels), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty), Remy Rochas (Groupama-FDJ), Axel Mariault (Cofidis)Adne Holter en Odd Christian Eiking (Uno-X) met gevolgen zaten. Lukas Nerurkar en Harry Sweeny (EF) waren dan weer ziek.

Ook bij de belangrijke klassementsrenners was het een kwestie van de schade opmeten. Gele trui Evenepoel en groene trui Roglic lieten weten dat het goed ging, maar Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek, last van de ribben) en Juan Ayuso (UAE-Team Emirates, geraakt aan beide kanten) waren er minder aan toe. De Spanjaard besloot na een late test af te zien van verdere deelname en stapte dus uit de race. Zodoende kwam het totaal op vijftien (!) opgaves.

Grégoire zet Evenepoel onder druk, Van Wilder in moeilijkheden

Gedurende de rit kwamen er dan nog wat renners bij: Alex Kirsch (Lidl-Trek) en Andreas Kron (Lotto-Dstny) gaven met hinder toch op in het gehavende peloton, waar een groot deel blij was dat de kopgroep van de dag er vroeg van weg reed. Magnus Cort (Uno-X), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Thibault Guernalec (Arkea-B&B Hotels), Arjen Livyns (Lotto Dtsny) Mason Hollyman (Israel-Premier Tech) en Alessandro Fancellu (Q36.5) kregen een vrijgeleide.

Binnen kortste keren was de voorsprong meer dan vijf minuten, wat toch wel gevaarlijk was: Grégoire stond aan het begin van de rit namelijk 23 op bijna drie minuten van leider Evenepoel. Die zette zijn ploeg Soudal Quick-Step dan maar op kop, maar ook zij ondervonden de gevolgen van de valpartij van donderdag: met name Ilan Van Wilder reed lange tijd achter(in) het peloton.

Op 53 kilometer van de aankomst begonnen de koplopers met 5.25 minuut voorsprong aan de Col du Granier, het eerste obstakel van de dag. Richting de top werd dit gat verkleind tot vier minuten, maar in de afzink van de klim vlogen Guernalec en Hollyman voorin aan hoge snelheid uit de bocht. Beide mannen doken het gras in en konden hun weg daardoor wel vervolgen.

Net bekomen van die schrik volgde chaosmomentje twee voorin, daar de kopgroep verkeerd werd gestuurd en rechtsomkeer moest maken. De voorsprong zakte door dit gespuis wel met circa één minuutje, wat natuurlijk een hard gelag was voor de mannen van voren. Lidl-Trek zorgde er met Mads Pedersen voor dat er nog wat extra vanaf ging.

Bij het aanvatten van de slotklim was kopman Hart vervolgens één van de eerste mannen die stilstond, zichtbaar terneergeslagen door de gevolgen van zijn crash één dag eerder. Even later zagen we ook Sepp Kuss héél vroeg lossen, wat toch wel een verrassende gewaarwording was: de Amerikaan was namelijk juist één van de weinige coureurs die niet viel. INEOS Grenadiers was verantwoordelijk voor het tempo in het peloton, maar ook Grégoire weerde zich kranig. Hij ging de laatste vijf kilometer in met vijftig seconden voorgift.

Op vijf kilometer van de top viel Laurens De Plus aan namens INEOS Grenadiers aan, wat een reactie opleverde van Aleksandr Vlasov. Zij haalden als eersten de met een bloedneus kampende Grégoire in. Evenepoel zette meesterknecht Mikel Landa vervolgens op kop. Bij een nieuwe versnelling, ditmaal van Giulio Ciccone, werd Evenepoel er vervolgens afgereden.

Bleven over? Naast De Plus, Vlasov, Rodríguez, Ciccone, Roglic ook Matteo Jorgenson en zelfs Derek Gee. Roglic reed in één ruk naar Vlasov toe, die zich volledig inzette ten dienste van zijn kopman. Enkel Ciccone kon het wiel van het BORA-hansgrohe-duo volgen, terwijl Evenepoel op eigen tempo de schade kon beperken. Toch pakte Roglic de dubbelslag. Ciccone, Vlasov, Jorgenson en Gee vervolledigden de top vijf, Evenepoel werd achtste op 42 seconden.

Uitslag etappe 6 Critérium du Dauphiné 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws