'Missie Tour de France' vanaf nu prioriteit voor Evenepoel, die voor 2023 goed nieuws heeft voor Jakobsen Wielrennen
Wielrennen

'Missie Tour de France' vanaf nu prioriteit voor Evenepoel, die voor 2023 goed nieuws heeft voor Jakobsen

'Missie Tour de France' vanaf nu prioriteit voor Evenepoel, die voor 2023 goed nieuws heeft voor Jakobsen

Remco Evenepoel heeft in 2022 de definitieve stap naar de wereldtop gezet. De Belg won Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta en het WK wielrennen, waarmee hij zijn eerste kruisjes achter de grootste wedstrijd ter wereld binnen heeft. 'Vanaf nu heb ik één missie: de Tour winnen', klinkt het vol bravoure.

In een groot interview met HLN praat Evenepoel honderduit over zijn jaar, maar ook al over 2023. De Belgische pers is uiteraard meer dan benieuwd naar zijn ambities voor komend seizoen, waarbij de keuze Giro of Tour centraal staat. 'Tuurlijk zal ik in de keuze van een grote ronde rekening moeten houden met onze twee spurters. Maar eigenlijk kunnen we ‘t keurig verdelen', doelt hij op Fabio Jakobsen en aanwinst Tim Merlier.

'De missie ‘Tour de France’ krijgt vanaf nu prioriteit', stelt Evenepoel. 'Op een dag wil ik ook dáár winnen, dat is de ultieme droom. Wat een tussenstation in 2023 niet uitsluit. Tot dusver oogt de Giro d'Italia zeer mooi. Dus zou je kunnen zeggen: ik de Giro, Fabio (Jakobsen, red.) de Tour, Tim (Merlier, red.) de Vuelta.' Ook teambaas Patrick Lefevere hintte eerder al dat hij de Giro als ideale tussenstap ziet voor zijn goudhaantje.

Evenepoel geeft voorkeur aan één kopman per grote ronde

De Belg denkt dat het beter is om per grote ronde één kopman aan te wijzen. 'Anders riskeer je verdeeldheid. Dat gaat ook op voor een sprinter, die een sterke lead-out verdient. Lees: minstens twee renners', legt hij uit. 'Dan wordt de combinatie moeilijk, hé. Fabio en ik schieten goed met elkaar op en in een gewone koers maak ik graag deel uit van zijn sprinttrein. Maar in een grote ronde is dat toch anders.' Jakobsen zelf gaf eerder in gesprek met In de Leiderstrui aan dat hij dit wel als een mogelijkheid zag, maar drukte op het hart dat hij niet kan leveren wat bijvoorbeeld een Wout van Aert kon in dienst van zijn kopmannen.

Evenepoel denkt nog niet aan het rijden van twee grote rondes in één jaar, wat bijvoorbeeld ook Tadej Pogacar tot dusver bewust afhoudt. 'Als ik de Giro zou rijden wordt het San Sebastian, WK en Lombardije in het najaar. In het voorjaar zal ik opnieuw een beperkt programma rijden, stages inplannen en werken op klimmen en tijdrijden. Eigenlijk kan ik mijn Vuelta-voorbereiding vanaf nu elk jaar ‘copy-pasten’. Want dat heeft goed gewerkt', stelt Evenepoel in HLN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws